Hrvatski analitičar Davor Đenero upozorava na nove pritiske Rusije u regionu

Crna Gora da bude na oprezu

Kada je 2016. pokušan državni udar, Crna Gora je bila van NATO-a. Danas je situacija drugačija i članica ste Alijanse, tako da su dometi Rusije ograničeni. Ali, svakako bi trebalo biti oprezan jer Moskva vrši pritisak na gotovo sve zemljeove regije, kaže u izjavi za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 07:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

Upozorava da je uticaj Rusije bio negativan i u Hrvatskoj iako je već članica Alijanse.

- Moskvu nikada ne bi trebalo potcijeniti. Sve velike afere u kojima su izgubljeni ogromni novci hrvatskih građana, od Agrokora do Brodogradilišta, imale su upetljane ruske prste. Crna Gora mora biti posebno oprezna kada su u pitanju ruske investicije. Pogledajete samo Bosnu i Hercegovinu. Šef diplomatije Sergej Lavrov je imao prilično oštru konferenciju za medije u Sarajevu gdje je kazao da se neće pomaći nikome ko želi da im ograniči uticaj na region. Srpski mediji pišu da se gradi nova ruska vojna baza u Batajnici, dok jedna u Nišu već postoji. Aleksandar Vučić opet ide kod Putina, a Milorad Dodik je u Kremlju redovan gost. Ova regija je i dalje strateški značajna za Rusiju i učiniće sve da ovdje ostanu prisutni-kaže Đenero.

On objašnjava da Moskva ne pokušava da pomogne ili stabilizuje region, već čini sve da nastane još veći haos.

 - Što se Crne Gore tiče, velika je razlika u odnosu na 2016. kada je pokušan vojni udar. Crna Gora je tada bila van NATO-a, a sada je članica Alijanse i ima više mogućnosti da se odbrani. Ali, svakako smatram da Rusija neće odustati od ovog dijela Evrope - kaže Đenero.

On objašnjava da je uticaj Rusije na Srbiju ogroman i da to plastično dokazuje Vučićeva posjeta Kosovu kojom je gotovo rekao ,,zbogom“ Evropi.

- Sada se otvara najaktuelnija priča u Makedoniji gdje će Rusija učiniti sve da ovu državu skrene sa evroatlantskog puta. U Crnoj Gori to nijesu uspjeli, nadajmo se da neće uspjeti ni u Makedoniji, jer će ići po istom scenariju - kaže Đenero.

 

Komentari: 4

PRAVDA

24. 09. 2018 - 11:29

Bas smo se zabrinuli ! Tamo svima, neka se kisele !
-

24. 09. 2018 - 14:13

Bravo Nemanja, vidiš kako si ti pametan
Krkaj gibanice i ne misli

24. 09. 2018 - 17:55

To je najbolje za slicne tipove jer vas lako zaboli glava od razmisljanja, nije to za vas.
Oprez, oprez

24. 09. 2018 - 15:02

Sve napisano je živa istina.
Novi komentar