Strategijski pregled odbrane Crne Gore

Vojska će biti brojnija, uvodi se rezerva, nedostaju oficiri i vojnici po ugovoru

Strategijski pregled odbrane Crne Gore predviđa značajno povećanje brojnog stanja Vojske, uvođenje rezerve i karijerno školovanje njenih pripadnika. Prema tom dokumentu, Vojsci trenutno nedostaje oficirski kadar i vojnici po ugovoru.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 10:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Brojno stanje stalnog sastava Vojske povećaće se (sa nepunih 2.000) na 2.368 lica, što će omogućiti uspješno izvršavanje dodijeljenih misija i zadataka Vojske. Uspostaviće se optimalna piramidalna struktura činova oficira i podoficira, povećati broj vojnika po ugovoru i uskladiti formacijsko mjesto sa činom, piše u Strategijskom pregledu odbrane Crne Gore koga je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Nepovoljna starosna struktura: U dokumentu se iznosi tvrdnja da u našoj vojsci postoji  nepovoljna starosna i kvalifikaciona struktura.

"Stanje u oblasti ljudskih resursa karakteriše neizbalansirana struktura ljudstva, nepovoljna starosna i kvalifikaciona struktura, kao i nesrazmjeran odnos upravljačkog i komandnog kadra, u odnosu na izvršni. U Vojsci nije uspostavljen optimalni odnos u strukturi kadra, odnosno piramidalna struktura, prvenstveno zbog visokog broja podoficira", piše u Pregledu.

Povećan je broj radnih mjesta civilnih lica, tako da u strukturi Vojske trenutno čine 13%.

vojskacg"I pored djelimičnog smanjenja broja podoficira, kroz prestanak službe zbog ispunjenja uslova za penziju pod povoljnim uslovima, i dalje je zadržan visok procenat podoficira, dok je i dalje prisutan nedostatak oficira i vojnika po ugovoru. Udio žena u sastavu Vojske je 9,88 %. ", poručuje se u dokumenti.

Potrebno donijeti karijerne planove: Iako je Zakonom o Vojsci Crne Gore i podzakonskim aktom uređeno pitanje karijernog razvoja profesionalnih vojnih lica, unapređivanje oficira i podoficira nije vršeno u skladu sa potrebama službe te je neophodno blagovremeno donijeti karijerne planove i Plan unapređivanja vojnih lica.

"Nije uspostavljen sistem tranzicije vojnika po ugovoru koji su duže vrijeme proveli u službi u Vojsci. Usavršavanje kadra često nije uslovljeno potrebama službe i ne postoje jasni kriterijumi za izbor kadra za obrazovanje i usavršavanje", upozorava se u Pregledu.

Kao posledica činjenica da je upućivanje pripadnika Vojske u sastav međunarodnih snaga, osim u slučaju odbrane država saveznica u smislu člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora, na dobrovoljnoj osnovi i da je baza podoficira koji poznaju engleski jezik na zahtijevanom nivou i dalje nedovoljna, dio podoficira je više puta učestvovao u međunarodnim snagama, što predstavlja opterećenje za pojedine sastave Vojske.

" Vlada odredila je brojnu veličinu i strukturu aktivne rezerve, ali ona nije implementirana kroz Formaciju Vojske. Postojeći sistem elektronske evidencije ljudskih resursa ne zadovoljava potrebe u pogledu sprovođenja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima", zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

Komentari: 5

je ,je

24. 09. 2018 - 10:58

Treba Nati topovskoga mesa u Avganistan ,Pakistan , Tadzikistan . Zasad dobrovoljno a kasnije silom dase brani demokracija .
Poslaćemo

24. 09. 2018 - 15:28

im posrbice
Freeman

24. 09. 2018 - 11:50

Samo čekam da vidim kakvo će biti interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka.Ako ti ljudi ne budu imali prednost pri zapošljavanju i još neke druge privilegije,mislim da će odziv biti mizeran.
ima vezu da fatate jos

24. 09. 2018 - 12:12

Dovede te u situacju da nemas kruva pa da vidis. Pogledaj samo ko sluzi kod Amera . Sve sami Garo i Latino i pokoji bijeli koji sa smetnjama .
Guest_81734

24. 09. 2018 - 13:13

JAVLJA CE SE DOBROVOLJCI A NE UCJENJIVACI .
Novi komentar