Vladika bački

IRINEJ: Pravoslavlje pred velikim raskolom

Pravoslavlju prijeti raskol teži od onog između Istoka i Zapada, upozorio je vladika bački Irinej.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 11:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Prvi put u istoriji pravoslavne crkve nad njom se nadvija realna opasnost od novog velikog raskola, ovog puta ne između hrišćanskog Istoka i Zapada, nego unutar samog Istoka. Ako bi došlo do toga, a ja se nadam da, uprkos svemu, neće doći, to bi bio veći i teži raskol od svih prethodnih u istoriji Crkve, kvantitativno veći i od raskola iz 1054. godine, s obzirom na današnju brojnost pomesnih pravoslavnih crkava i njihovu raširenost u svijetu", rekao je vladika Irinej u intervjuu za "Politiku". 

On je na taj način prokomentarisao upozorenje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve da je cio pravoslavni svijet u opasnosti posle odluke Svetog sinoda Vaseljenske patrijaršije o postavljenju dvojice "egzarha" za Kijev, odnosno poglavara ukrajinskih pravoslavaca. 

"Oni, naime, nisu tamo postavljeni, nego poslani na neko vrijeme u konkretnoj misiji sprovođenja plana o dodjeljivanju autokefalije ukrajinskim raskolnicima više boja i vrsta, a protiv volje zakonite, kanonske crkve u Ukrajini, jedine koja u toj zemlji jeste Pravoslavna crkva, priznata od svih crkava, počev od Carigradske patrijaršije", objasnio je Irinej, ističući da riječ "egzarh" u ovom slučaju znači prosto izaslanik, legat, predstavnik. 

 

Komentari: 13

danilo s.

24. 09. 2018 - 11:26

Tako je i Amfilohije "egzarh (nepostojeceg) peckog trona". Kako vas nije sramota da obmanjujete narod? Kako moze Ruska crkva da bude pomjesna crkva u Ukrajini . ili Srpska u CG? To nije u skladu sa kanonima ni sa kanonskim stavom o "etnofiletizmnu". Vi (SPC) i Ruska crkva ste napravili raskol sa kanonima. I kao sto su i pravi razlozi za raskol 1054 g. bili politicki, tako je i ovaj potencijalni razlog politicki. Odnosno, radi se o svojevrsnom "vjerskom imperijalizmu" Ruske i Srpske Crkve.
Objektivni

24. 09. 2018 - 12:39

Ovo sluti na dobro . Kad se SPC nesto buni , kad joj nesto nije po volji znajte da je nesto dobro . Dobro za svakoga i na Balkanu i šire . Kad je SPC srecna i zadovoljna onda budite uvjereni da se neko zlo sprema ili se vec desilo . To vam je jedibi rezon i ne mozete omanuti . Ako kukaju i pljuju Ukrajinu i UPC znajte da su oni ( Ukrajinci ) na pravom časnom i bozijem putu. Da Rusi sravne Ukrajinu njihovoj sreci ne bi bilo kraja . Takvi su . Sta da radimo . Polako doci ce i oni na red . Morace vratiti sve sto su oteli u CG . I vratiti nam nazad MPC . Vidite da sve ide da se vrati u normalno stanje . I nema te sile i njihovih lazi koji mogu taj proces zaustaviti ..
nereg

24. 09. 2018 - 12:56

Ono sto meni odgovara to je kanonsko i 'pomjesno', a ono sto meni ne odgovara, to je nekanonsko i raskolnicko. Zapravo to sto ne odgovara ruskoj crkvi, to ne valja nista, posto ovaj cobanin odavno ne radi za srpske interese, vec samo za ruske.
kanoni

24. 09. 2018 - 13:09

Vratite se kanonima, crkva unutar granica države, crkva lojalna državi i nema raskola ni problema!
@

24. 09. 2018 - 19:18

a TOMOS ko sad daje TOMOS od kojega evo 30 god ne mogu progovoriti jer cim pomenem nasu crkvu Srbi vriste a dje vam je TOMOS.
+

24. 09. 2018 - 20:00

To samo moze primaci Isusu bar neke od Pravoslavnih crkvi. Nadam se Pravoslavnoj zajednici Ukrajinske, Makedonske, Crnogorske, Gruzijska, Bugarske crkve
riki

24. 09. 2018 - 20:29

Normalno da je pred raskolom jer ste vi postali raskalašni,sve gledate kroz novac,dijelite zlatne značke za stotine hiljada evra,riječnik vam je uličarski,napravili ste shoping centre od svetinja,itd .Ne znam ko vam još vjeruje,samo siromašni i izgubljeni narod kojeg varate!!!
Podjela

24. 09. 2018 - 22:45

Rusi i Srbi na jednu, ostali na drugu strana pa da pocinemo.
Ilija

25. 09. 2018 - 09:42

Što bi ti muftija to počeo?
Objasnjenje

25. 09. 2018 - 14:29

Evo da ti pojasnim - postoji analogija izmedju politike Rusije i Srbije. Rusija trenutno drzi pod okupacijom Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. Prema tome zelja da se Ukrajinaska crkva odvoji od ruske dominacije je vise nego razumna. Srbija je mini-mi kopija Rusije na Balkanu ali bez snage da drzi okolne zemlje pod okupacijom pa se zadovoljava maltretiranjima, sa cijenom po nju. Dakle Makedonska i Crnogorska crkva zele isto sto i Ukrjinska iz slicnih razloga. Nije neprirodno da se ruska i srpska crkva izdvoje jer su takoreci jedno i uglavnom u zavadi sa drugima. E sad , shvatam da je ovo vrlo tesko shvatiti ili tacnije prihvatiti od jednog Srbina iz CG. Ulozi napor
Ilija

25. 09. 2018 - 18:08

Kao prvo: nijesam Srbin iz CG nego Crnogorac iz CG. Kao drugo: nikako mi u glavu ne ide zašto muslimani, čiji je pretežno ovo sajt, koriste svaku priliku da komentarišu sve što se dešava u okviru hrišćanskih crkava i odnosa unutar njih a da pri tome nikada ne pomenu (u negativnom kontekstu) bilo koga hodžu ili medresu, a o islamu kao sekti koja dijeli svijet na muslimane i one druge, da i ne govorimo. Ovo o crkvama i autokefalijama unutar vaseljenske patrijaršije očigledno ne razumiješ. U hrišćanstvu vrijeme ne teče brzinom na koju smo mi navikli. Neke stvari moraju sazrijeti da bi se ostvarile. Treba vremena da bi se došlo do samostalnosti neke crkve. Tu ne treba niti se može žuriti. Vrijeme mora pokazati da se zbog Boga i pravih vjernika jedna crkva mora podijeliti na dvije ili više. Ukoliko se to radi zbog politike...Crkva je crkva a država država.
Мирослав Ђукић

26. 09. 2018 - 23:22

Нека, ...... држите се ви својег ћитапа!
flamantes

25. 09. 2018 - 21:56

Irineju nije raskol nego kanon i pravda
Novi komentar