MBA: Pažljivo razmotriti predloge privatnog sektora

Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je stavljen na javnu raspravu u septembru mjesecu ove godine. Time se stvara novi zakonodavni okvir za uređenje online sistema fiskalizacije. Donošenjem novog Zakona, stavlja se van snage Uredba o poreskoj registar kasi (Sl.list CG br. 31/14) - saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 13:17 Promjenite veličinu teksta: A A A

''Brojne primjedbe na Nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga od strane članova Montenegro Bitnis Alijanse (MBA) upućuju na zaključak da je neophodno detaljno i pažljivo razmatranje Nacrta ovog zakona. Sugestije se, između ostalog, odnose na to da je nepotrebno donositi novi zakon, već da je praktičnije i efikasnije doraditi postojeću Uredbu o poreskoj registar kasi. U vezi sa ovim, smatraju da se uvođenjem novog sistema fiskalizacije ne može garantovati smanjenje sive ekonomije, odnosno bez terenske kontrole nije moguće smanjiti sivu ekonomiju. Postojeća Uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Dalje, ocjenjuju da je najmanje što se može učiniti u pogledu ponuđenog regulatornog okvira, odustajanje od fiskalizacije u slučaju pravnih lica koja posluju žiralno i ne koriste gotovinska plaćanja u pravnom prometu.'', navodi se u saopštenju. 

Kako dodaju, detaljnije sugestije i prijedloge u vezi ovog Nacrta predstavnici biznisa, članovi MBA, iznijeće na Okruglom stolu koji će se uskoro održati u organizaciji MBA i IPER-a, na kome će prisustvovati i predstavnici predlagača.

''Smatramo da u zakonima koji se tiču biznisa mora biti ugrađen "elemenat preduzetničkog duha”, kao podsticaj za njegov razvoj. Respektujemo nastojanja predlagača da ovaj Nacrt učini što prihvatljivijim za obje strane, ali takođe smatramo da se tako nešto ne može ostvariti bez aktivnog učešća predstavnika biznisa u njegovoj izradi. I ne samo učešća, već pažljivog razmatranja njihovih prijedloga i uključivanja istih u tekst Nacrta, gdje god je to realno moguće učiniti. A, prostora za tako nešto zaista ima'', zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar