Abazović o posjeti Tajvanu

Put platili domaćini, posjeta u skladu s praksom zemalja EU

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, kazao je da posjeta tročlane delegacije crnogorskih poslanika Tajvanu, u kojoj je bio i on, nije diplomatski skandal, već nešto što je u skladu s praksom zemalja EU.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 13:20 Promjenite veličinu teksta: A A A
Put platili domacini, posjeta u skladu s praksom zemalja EU
Foto: Portal Analitika

„Postoji više dokaza koji su lako provjerljivi i na Guglu: imamo posjetu delegacije Bundestaga, iako Njemačka nema diplomatske odnose s Tajvanom; posjetu predsjednika parlameta Francuske; dvanaest britanskih parlamentaraca je razgovaralo i s predsjednicom Tajvana; Tajvan su posjetili i evropski i belgijski parlamentarci, kao i italijanski senatori; Hans fon Balen, koji je na čelu ALDA-e, je takođe predvodio delegaciju. Sva priča da se ovdje radi o diplomatskom skandalu je smiješna i maliciozna. Prašina se digla zato što se crnogorska zastava zavijorila ispred jedne privatne kompanije. Mi smo, lično, bili ponosni na taj čin. Svoje zastave se ne stidimo“, saopštio je Abazović na konferenciji za medije.

On je rekao da su posjetu platile državne institucije Tajvana, i da je bilo planirano da putuje pet crnogorskih parlamentaraca, ali da su poslanici DPS-a i SDP-a, koje nije htio da imenuje, odustali iz privatnih razloga. Naveo je da je do posjete došlo tako što je on ranije ostavrio kontakt s tajvanskom kancelarijom u Budimpešti.

Abazović je naveo da je posjeta Tajvanu imala kulturno-ekonomski, a ne politički karakter. Naglašava da je crnogorska delegcija ostvarila određene rezultate, a da je na Vladi da li će ih iskoristiti.

„Možemo odmah da dobijemo slobodni vizni režim za Tajvan, do 90 dana. Isto tako možemo da dobijemo besplatan prostor na njihovoj turističkoj berzi, koja je izuzetno velika. Odradili smo odličan posao“, istakao je lider i poslanik URA-e i dodao:

„Žao mi je što je zbog sujete pojedinih poslanika, zbog nekih taster-poslanika, zbog ljudi koji predstavljaju zvanične institucije a lažu na sudu, trebalo da se digne prašina“.

Upitan da prokomentariše stav Ambasade Kine u Crnoj Gori, da ne treba dozvoliti razvijanje odnosa s tajvanskim vlastima, Abazović je odgovorio da je saglasan s tom ocjenom, ali da ipak treba razgovarati.

„Ako britanski parlament može da razgovara – može i crnogorski. Želimo najbolje moguće odnose Kine i Tajvana. Potpuno smo spremni i da odemo u posjetu Kini i da jednostavno objasnimo zašto smo bili u posjeti Tajvanu. Kako je moguće da Crna Gora nema nikakve diplomatske odnose s Tajvanom, a oni mogu da uđu u Crnu Goru s pasošom, bez vize? Lako je praviti hajku, a mnogo je pametnije biti informisan“, naveo je on.

Abazović je ocijenio kao smiješne, navode pojedinih medija da se crnogorska delegacija sastala s kanadskim biznismenom Piterom Mankom, koji je preminuo prije više od pola godine.

„Gospodin Stiven Pan, vlasnik lanca hotela „Ridžent“, nas je obavijestio kako je došlo do do saradnje s Mankom 2009. godine. Ružno je da se na taj način podsmijavamo ljudima koji su investirali u Crnu Gori“, smatra on.

Na pitanje da prokomentariše verbalne napade poslanika DF-a Nebojše Medojevića zbog odlaska na Tajvan, Abazović je odgovorio da su sve kritike sinhronizovane i da dolaze iz DPS-a.

„Nema veće potvrde naše ispravnosti nego da nas kritikuju Medojević i pojedini mediji. Da li smo ili nismo primili pare – Medojević je posljednji koji ima pravo da govori to“, zaključio je lider URA-e.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović, ocijenio je da ga ne čudi saglasje DPS-a i DF-a o ovoj temi.

2409danilosaranovic

„Poziv Abazovića sam prihvatio jer nas je boravak na Tajvanu koštao nula eura. Oni su (DPS i DF) iznijeli teške optužbe da smo dobili ogrmone pare i da nismo ni ruski ni američki, već tajvanski plaćenici“, naveo je on.

Nezavisna poslanica Anka Vukićević kazala je da se na Tajvanu interesovala za prava radnika i zakon o radu.

2409ankavukicevic

„Tajvan je primjer da prava građana i radnika nisu prepreka za uspjeh ekonomije. Posjeta je i te kako bila korisna“, zaključila je ona.

Komentari: 3

Misljenje

24. 09. 2018 - 14:02

Cim se pravdaju, nesto tu nije kako treba.
@Misljenje

24. 09. 2018 - 14:56

Ko ti je rekao da ti znaš da misliš. Tebi se samo čini da znaš da misliš. Nije ovo pravdanje, već samo pravilno informisanje javnosti, za razliku od dezinformisanja koje je bilo preplavilo režimske medije i portale, povodom ove posjete. Svaka čast Abazoviću. Ne osvrći se na prostačke i glupave napade. Kada ste neaktivni, onda kažu da ništa ne radite i da nema od vas inicijative. Kada radite i pokažete inicijativnost, onda utičete na političko ekonomski konflikt SAD i Kine? Cijeni im pamet.
taj van

24. 09. 2018 - 15:32

je od Kine oteta zapadna kolonija kao recimo Kosovo od Srbije . I sta sad Abaz ima da se osvrce i da ne smije otic tamo a mnogo mocnije zemlje mu pruzaju i vojnu i svaku drugu podrsku prkoseci kineskim interesima? CG priznala porzene teroriste u Siriji pa to nije skandal .
Novi komentar