U posjeti Opštini Mojkovac

Bogdanović: Podržavamo aktivnosti kojima se promoviše i afirmiše naše kulturno nasljeđe

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Mojkovac, gdje je razgovarao sa predsjednikom Opštine Rankom Mišnićem, predsjednikom Skupštine opštine Dragomirom Mrdakom i njihovim saradnicima.
Objavljeno: 24. 09. 2018 - 20:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je istakao ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture ima dobru saradnju sa Opštinom Mojkovac, koja se ogleda u podršci koja je obezbjeđivana u kontinuitetu, a posebno intenzivirana kroz Program podrške razvoju kulture na sjeveru i Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

“Na ovaj način Ministarstvo postiče razvoj kulturnog života u Mojkovcu i doprinosi poboljšanju infrastrukture u kulturi, pa se možemo pohvaliti da danas u ovom gradu imamo jedno rekonstrisano i moderno opremljeno zdanje Doma kulture, sa mogućnošću realizacije i najzahtjevnijih kulturnih sadržaja,” istakao je ministar Bogdanović na sastanku.

Sagovornici su istakli posebno zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, u okviru Uprave za zaštitu kulturnih dobara nedavno odlučilo da formira Područnu jedinicu Uprave u Mojkovcu, što će doprinijeti kvalitetnijem i efikasnijem radu ovog organa u sastavu, ali i boljoj koordinaciji sistema zaštite kulturne baštine sjevernog regiona.

Predsjednik Mišnić je izrazio zahvalnost Ministarstvu kulture na kontintinuiranoj podršci  programima i projektima koje realizuju institucije kulture u Mojkovcu, posebno ističući važnost festivala Mojkovačka filmska jesen. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministartstvo će nastaviti da podržava programe kojima se promoviše i afirmiše naše kulturno nasljeđe, poput ovogodišnjeg naučnog skupa posvećenog književnom djelu Milovana Đilasa.

Razgovarano je i o zaštiti bogate kulturne baštine Mojkovca i izraženo zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture, do sada, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara uložilo oko 91.000 evra. Sagovornici su naveli kao posebno važna arheološka istraživanja koja Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi na Brskovu, kao jednom od najznačajnijih srednjevjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori, a za koje je Ministarstvo kulture ove godine opredijelilo 20.000 eura.

Sagovornici su razgovarali i o značaju međunarodnih i regionalnih programa saradnje i tom prilikom je ministar Bogdanović  pozvao lokalnu samoupravu, ali i nevladine organizacije ovoga grada da uzmu veće učešće u pripremi i kandidovanju projekata za korišćenje evropskih fondova, kroz veoma značajne programe Evropske unije kojima je Crna Gora pristupila, posebno Kreativna Evropa i Evropa za građane.

Nakon sastanka ministar Bogdanovic je sa predsjednikom Opštine Mišnićem i predsjednikom Skupstine opstine Mrdakom posjetio arheološki lokalitet Brskovo.

Večeras će u Mojkovcu biti otvoren festival Mojkovačka filmska jesen, na čijem će otvaranju govoriti ministar Bogdanović, predsjednik Opštine Mišnić i glumac Vojin Ćetković.

Komentari: 2

Zujanje

25. 09. 2018 - 07:04

A manastir na prevlaci se devastira. Umjesto da stite spomenike kulture dozvoljavaju Amfilohiju da radi što hoce....
Istina boli

25. 09. 2018 - 10:08

Ne zuji. otvara se odjeljenje u Mojkovcu koje ce blokirati aktivnosti SPC na sjeveru, a za Prevlaku pitaj odjeljenje u Kotoru. Tacno se zna ko je za sta nadlijezan
Novi komentar