Snažni udari vjetra juče izazvali brojne nevolje u gradu, izgorjela kuća porodice Krgović iz Zagoriča

Oluja napravila mnogo štete

Vatrena stihija nošena vjetrom potpuno je uništila montažnu kuću u Zagoriču, a zbog požara koji se odatle prenio u krug trafostanice u tom naselju, veliki dio grada bio je skoro tri sata bez bez struje
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 06:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jak olujni vjetar, koji je počeo da duva oko 14.30 časova, stanovnicima glavnog grada juče je donio velike probleme. Vatrena stihija nošena vjetrom potpuno je uništila montažnu kuću u Zagoriču, a zbog požara koji se odatle prenio u krug trafostanice u tom naselju, veliki dio grada bio je skoro tri sata bez bez struje. Podgorički vatrogasci gasili su još nekoliko većih požara širom grada.

Usljed nestanka struje bilo je prekinuto napajanje semafora na brojnim raskrsnicama, zbog čega je došlo do stvaranja velike gužve u saobraćaju. Na više lokacija vjetar je oborio stabala, a velika prašina i lišće koje je dizao vjetar, pješacima su otežavali kretanje.

VATRENA STIHIJA

U Zagoriču je izgorjela montažna kuća Dragoljuba Krgovića. Jak olujni vjetar prenio je vatru i na krov velike kuće u kojoj živi njegova majka i sestra, a potom i u krug postrojenja trafostanice ,,Podgorica 1“, koja je udaljena stotinu metara. Uzrok izbijanja požara u Zagoriču je nepoznat, a vlasnik kuće Dragoljub Krgović kazao je da je vatru najvjerovatnije izazvao strujni udar. Krgović tvrdi da je požar u njegovoj kući krenuo od sata za struju, da je potom zahvatio manju, montažnu kuću u kojoj su u tom trenutku bile njegova supruga i kćerka. - Došlo je do zapaljenja table na kojoj su strujomjer i osigurači i odatle se vatra prenijela dalje. To se nije moglo spriječiti.

U kući su mi u tom trenutku bile žena i šćer. Vjetar je prenio vatru na veću kuću u kojoj su mi bile majka i sestra. Vatrogasi su došli dosta brzo i uspjeli da spasu ovu drugu kuću. Pomagale su i komšije… Ono što je čovjek stvarao 60 godina, izgorjelo je. Što da se radi… Srećom, pa niko nije stradao – kazao je Krgović. Komšije su bile složne, kako u gašenju požara u kućama porodice Krgović, tako i u gašenju vatre koja je zahvatila prostor u ograđenom dijelu i oko trafostanice ,,Podgorica 1“. Danilo Dragaš bio je jedan od prvih koji je pritekao u pomoć Krgovićima. - Svi smo potrčali, ali nijesmo znali gdje tačno gori. Vjetar je otežavao pokušaje da ugasimo vatru. Ovo je katastrofa – kazao je Dragaš.

Petar Vuksanović kaže da je istrčao iz kuće kako bi pomogao komšijama u nevolji. - Vjetar je prejak, nijesmo mogli ništa. Pet puta sam kvasio majicu i ulazio da gasim, ali uzalud. Žao mi je - kazao je Vuksanović, dok je posmatrao kako se vatrogasci bore sa vatrenom stihijom. Aleksandra Lalović, Tanja Dragaš, kao i brojne komšije gasile su vatru uz ogradu i oko trafostanice, koja se primakla njihovim kućama. - Bogu hvala, ovdje se nije ništa uhvatilo. Svi koji su imali crijevo pritekli su da gase vatru. Drugi su gasili kantama sa vodom. Naravno, najžalije mi je Krgoviće – kazala je Lalović.

FRONTOVI

Komandir Službe zaštite Andrija Čađenović navodi da je požar u Zagoriču prijavljen u 15 časova, a da su tri vatrogasna vozila na lice mjesta stigla u 15.15. Dok su gasili požar, stiglo im je neko liko dojava o požarima sa više lokacija širom grada. - Dok smo regovali u Zagoriču, dobili smo dojavu o još dva velika požara u Mosoru.

Tamo se vatra ispred jednog domaćinstva prenijela na podrumske prostorije, dok je u podnožju brda, ispod groblja, izgorio pomoćni objekat jednog domaćinstva sa preko tri tone sijena – naveo je Čađenović. Poslije ovih požara, gasili su vatru na Vrelima Ribničkim, u blizini izbjegličkog kampa, zatim u mjestu Stari vinogradi u Tološima, a od jutra su se borili sa velikim frontom požara u Lješanskoj nahiji, između sela Podstrane i Bigor. Dobili smo dojavu da je izbio veliki požar kod prodavnice ,,Venkor“ u Donjoj Gorici, gdje su bili ugroženi i stambeni objekti, ali smo i njega uspjeli da stavimo pod kontrolu – naveo je Čađenović. On je napomenuo da je usljed saobraćajnog kolapsa vatrogasnim vozilima bilo otežano probijanje do mjesta požara.

A velika gužva u saobraćaju u više djelova grada od 14.30 časova potrajala je skoro do 18 časova, dok nije normalizovano napajanje strujom. U tom intervalu na ulici je bio samo ko je morao, a taksi je bilo nemoguće dobiti. Na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog nekoliko stabala je palo na kolovoz, a iskrivljena stabla mladog drveća, polomljene grane, mogli su se vidjeti širom grada. Lišće i prašina koje je vjetar raznosio, otežavali su kretanje pješaka.

Komentari: 1

Rsšo

25. 09. 2018 - 07:06

Požar u krugu trafostanice u Zagoriču nije izrokovan od strane požata na kuću Krgovića već je nastao kao posledica varničenja na dalekovodima i niskonaponskoj mreži, i izazvao požar na kući , otvorenom prostori i uništio više el. brojil u tom dijelu naselja.
Novi komentar