Vlada Crne Gore odredila finansijere

Gradiće se Luka Virpazar, GP Ckla-Zogaj finansiraće Direkcija javnih radova

Vlada Crne Gore definisala je način finansiranja izgradnje graničnog prelaza Ckla-Zogaj na Skadarskom jezeru. Prema planu, opština Bar finansiraće izgradnju projektne dokumentacije prilaznog puta do granice, Direkcija javnih radova obezbijediće sva sredstva, dok će se novac za Luku Virpazar tražiti iz IPA fondova.
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 10:42 Promjenite veličinu teksta: A A A

Formalno, otvaranje graničnog prelaza je dogovoreno zvaničnim Sporazumom između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Ckla-Zogaj za međunarodni drumski putnički i jezerski saobraćaj. Sporazum je potpisan na zajedničkoj sjednici dvije vlade održane u Skadru 3. jula 2018. godine.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, kako je objavljeno u detaljima sjednice, a izvijestila Portal Analitika izrazio je zadovoljstvo naporima koje dvije zemlje ulažu u pravcu poboljšanja putne infrastrukture i ocijenio da ako nijesmo dobro povezani ne možemo biti ni dobro razvijeni.

Ograničavajući faktor u tom smislu jeste nedovoljan broj i 6 kapacitet postojećih graničnih prelaza, odnosno nedovoljna propulzivnost postojeće infrastrukture, kazao je Nuhodžić i dodao da otvaranje graničnog prelaza Ckla-Zogaj, rekonstrukcija graničnog prelaza Božaj-Hani i Hotit koja je u završnoj fazi, kao i planirana rekonstrukcija graničnog prelaza Sukobin-Murićan i povećanje kapaciteta sa 500.000 na 2.000.000 ljudi godišnje, će u značajnoj mjeri doprinijeti većoj prohodnosti na graničnim prelazima.

Postupajući po slovu Sporazuma, Vlada je na prošloj sjednici usvojila informaciju o načinu finansiranja izgradnje tog graničnog prelaza.

Tako će Opština Bar, nakon usvaljanja Idejnog rješenja puta Ckla-granica sa Republikom Albanijom kroz Prostorni plan posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, planirati sredstva za izradu projektne dokumentacije puta Ckla-granica sa Republikom Albanijom u budžetu za 2019. godinu.

0211virpazarUprava za imovinu nakon usvaljanja Idejnog rješenja za objekat ZGP na Ckla kroz Prostorni plan posebne namjene za nacionalni park Skadarsko jezero I uz zahtjev Ministarstva unutrašnjih poslove za izgradnju ZGP Ckla, planira sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju objekta budućeg ZGP na Ckla, u Budžetu Crne Gore za 2019. godinu, u cilju da isti bude završen do kraja 2020. godine.

Direkcija javnih radova na osnovu zahtjeva Opštine Bar od 18.06.2018. godine, izrađenog Idejnog rješenja za put Ckla – granica sa Republikom Albanijom i objekta ZGP, kao i Prostornog plana posebne namjene za nacionalni park Skadarsko jezero, planira budžetska sredstva za izgradnju puta u okviru budžetske linije podrška lokalnoj samoupravi – plan Budžeta za 2019. godinu, a sve u cilju završetka puta Ckla – granica sa Republikom Albanijom do kraja 2020 godine.

„Ministarstvo saobraćaja i pomorstva predlaže Vladi zaključke kojima će se jasno precizirati obaveze gore navedenih organa i priprema aplikaciju za IPA CBC IT-AL-MNE kojom će se predvidjeti sredstva za izgradnju luke Virpazar“, zaključuje se u Informaciji.

Granični prelaz Ckla-Zogaj biće otvoren 2020. godine.

P.Z.

Komentari: 0

Novi komentar