Vujović smatra

Parlament šalje lošu poruku stavom o učešću NVO

Stavom da nevladine organizacije nijesu dobrodošle kao punopravni, ni pridruženi članovi radne grupe, parlament pokazuje da ne namjerava da ispoštuje ključnu preporuku OSCE ODIHR-a da izborna reforma treba da bude sveobuhvatna i inkluzivna, smatraju u Centru za monitoring i istraživanje (CeMI).
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 13:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, ocijenio da obeshrabruje stav da nevladine organizacije nijesu dobrodošle kao punopravni, a ni kao pridruženi članovi radne grupe.

"Crnogorski parlament šalje lošu poruku i odmah stavlja do znanja da nema namjeru da ispoštuje ključnu preporuku OSCE ODIHR-a da izborna reforma treba da bude sveobuhvatna i inkluzivna", kazao je Vujović agenciji MINA.

On je rekao da izborna reforma ne smije biti ekskluziva partijskih predstavnika, a da političke partije moraju prihvatiti da izborni sistem postoji radi građana da im olakša donošenje odluka, a ne radi zaštite privilegija političkih partija.

Vujović je kazao da je u tranzicijskim zemljama, u kojima postoje stručne NVO koje se bave pitanjem izbora, praksa da njihovi predstavnici budu članovi tijela koje se bave izbornom reformom.

On smatra da će isključivanje NVO iz tog procesa Crna Gora će poslati lošu poruku i da ne može biti prihvatljivo nikakvo po potrebi pozivanje.

"Takav pristup obesmišljava rad i doprinos NVO. Svi članovi radne grupe treba da budu ravnopravni, ako ne u odlučivanju onda svakako u radu radne grupe. Međutim, prijedlog pozivanje po potrebi šalje poruku NVO da nijesu dobrodošli", ocijenio je Vujović.

Komentarišući najavu Demokrata i URA-e da neće učestvovati u radu radne grupe, Vujović je rekao da i vlast i opozicija moraju napraviti napor da se nađe optimalan model rada i da on da optimalan rezultat.

"Vjerujem da i vlast i opozicija mogu naći dovoljno podsticaja da se dođe do kompromisa. Alternativa je produbljivanje političke krize, osporavanje izbornih rezultata, delegitimisanje rada predstavničkih institucija. Previše je uloga u igri da se ne bi našao kompromis", smatra Vujović.

Prema njegovim riječima, trebalo bi obezbijediti što širu podršku u crnogorskom parlamentu za izbornu reformu.

Vujović je rekao da je važno da radna grupa bude sastavljena na paritetnoj osnovi, iako promjene u parlamentu mogu biti usvojene samo dvotrećinskom većinom.

"Tako, iako ne bi bilo pariteta on bi faktički postojao jer nema promjene izbornog zakona bez podrške makar jednog dijela opozicije. Vjerujem da je veoma važno raditi na jačanju povjerenja između vlasti i opozicije, pa bi paritetni model bio bolje rješenje", zaključio je Vujović.

Komentari: 3

ptess

25. 09. 2018 - 15:51

Samo ti Vujoviću SMATRAJ , a niko pametan nd drži do NVO
Tesla

25. 09. 2018 - 16:15

Naravno da treba vlast i opozicija da dodju do kompromisa.To je i cijela sustina. To sto nijesu nevladine organizacije dobro dosle valjda i znate razlog.U proslom periodu je ova dobrodoslica gordo zloupotrijebljena ili ne Vujovicu?
Samo izabrani poslanici

25. 09. 2018 - 18:36

Nijedna normalana drzava nece dozvoliti NVO da se petlja u zakonodavstvo i da mijesa prste u posao Parlamenta jer ti ljudi iz NVO nijesu IZABRANI od naroda. Ovo je uzasno vazno, jer su poslanici odgovorni narodu za svoje ponasanje a NVO samo sebi!
Novi komentar