Sa seksualnim zlostavljanjima

Papa priznao da skandali tjeraju vjernike od crkve

Papa Franjo priznao je danas da skandali sa seksualnim zlostavljanjima koji potresaju Rimokatoličku crkvu, tjeraju ljude od nje i dodao da se crkva mora promijeniti ako želi da zadrži buduće generacije.
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Franjo je tokom posljednjeg, četvrtog dana baltičke turneje u Talinu govorio o krizi koja je zahvatila njegovo papinstvo, što se poklopilo s objavljivanjem novog izvještaja o decenijama seksualnog zlostavljanja i zataškavanja u Njemačkoj.

Papa je mladima u Estoniji, koja se smatra jednom od najmanje religioznih zemalja na svijetu, rekao da zna da mnogi mladi osjećaju da crkva nema ništa da im ponudi i da prosto ne razumije njihove probleme.

Takvi navodi pojavili su se u istraživanju koje je Vatikan naručio uoči sastanka biskupa sljedeće nedjelje na kojem će se razgovarati kako da se crkva bolje obrati mladim katolicima.

"Znamo - i to ste nam rekli - da nam se mnogi mladi ne obraćaju zato što ne osjećaju da imamo išta značajno da im kažemo", rekao je Franjo na skupu mladih katolika, luterana i pravoslavaca.

On je dodao da su mladi uznemireni seksualnim i ekonomskim skandalima koji nijesu naišli na jasnu osudu, nespremnošću crkve da cijeni živote i osjećanja mladih, kao i pasivnom ulogom koja im je dodijeljena.

Papa je rekao da katolička crkva želi da odgovori na te navode transparentno i iskreno.

"Mi sami moramo da se preobratimo. Moramo shvatiti da bismo stali na vašu stranu,da moramo promijeniti situacije koje vas na kraju isključuju", rekao je papa.

To je bila prvo javno priznanje neuspjeha Katoličke crkve u suočavanju sa seksualnim skandalima koji su dospjeli na naslovne strane poslije otkrića o zlostavljanjima i zataškivanjima u SAD, Čileu i Njemačkoj.

Njemačka biskupska konferencija danas objavljuje izvještaj u kojem se navodi da su sveštenici između 1946 i 2014. godine zlostavljali 3.677 ljudi, starosti 13 ili manje godina.

Izvještaj, koji su sastavili univerzitetski istraživači, navodi dokaze da su neki dokumenti prepravljani ili uništeni, da mnogi slučajevi nijesu izvedeni pred lice pravde, a da su ponekad napasnici prosto prebačeni u druge biskupije a da tamošnje stanovništvo nije obaviješteno o njihovoj prošlosti, navodi se u djelovima izvještaja koji su procurili u njemačke medije.

Skandal koji je izbio u Irskoj 90-ih a potom u Australiji i SAD, sada prijeti Franjovom papinstvu pošto ga je bivši vatikanski ambasador optužio da je rehabilitovao američkog kardinala koji je imao seksualne odnose polaznicima katoličkih seminara.

Franjo je odbio da odgovori na te optužbe, ali se očekuje da Vatikan to uskoro učini.

Komentari: 2

@

25. 09. 2018 - 19:27

NA MENE SKANDALI PAHOMIJA I KACAVENDE NIJESU UOPSTE UTICALI ALI IH NEBIH POLJUBIO U RUKU ZA SVE PARE OVOGA SVIJETA.MORAM PRIZNATI DA U NEKIM POSTUPCIMA GORE NAVEDENIH JA PREPOZNAM INFILTRIRANU SOTONU I TAMAN KAD IZGUBIM VJERU POJAVI SE NJEGOVO PREOSVESTVENSTVO RISTO I JA SAM OPET NA PRAVOM PUTU PRAVOSLAVLJA I SVETOSAVLJA.MALO ME SAD ZBUNJUJE SUKOB MOSKOVSKE I CARIGRADSKE PATRIJARSIJE ALI ZNAM AKO SLIJEDIMO PUTINA I VUCICA NE MOZEMO POGRIJESITI.KOSOVO JE SRBIJA A SRBIJA UBIJA!!!!SVE VAS VIDI SVE VAS ZNA SVEMIRSKA POLICIJA!JEHACI MAGLE!
!

26. 09. 2018 - 03:48

E pa ko im je kriv te nemaju vjernike poput Srba iz CG. Sto vise skandala sto vise antihriscanskog ponasanja to su vjerniji crkvi
Novi komentar