Erdogan u posjeti Njemačkoj, Merkelova odbila večeru

Više njemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na večeru u čast turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 17:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

Erdogan krajem ove nedjelje boravi u zvaničnoj posjeti Nemačkoj.

Domaćin svečane večere koja se održava u petak je njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer. "Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsjednik nije pravilo“, potvrdio je kabinet njemačkog predsjednika prethodno pisanje nedjeljnika "Špigl" da kancelarke neće biti na večeri. 

Navodi se da se u saopštenju dodaje da kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsjedničkoj rezidenciji, a posljednji put je to bilo prilikom posjete britanske kraljice Elizabete Druge Berlinu 2015. godine. 

Hina prenosi da su dolazak na svečanost u dvorac Belvi otkazali i brojni njemački opozicioni političari. Navodi se da je predsjednik Partije liberalnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner izjavio za dnevnik "Rajniše post" da ne želi da bude dio "Erdoganove propagande". 

Predsjedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo da smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čovjeku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije". 

Navodi se da je izuzetak bivši predsjednik Zelenih Džem Ezdemir, pošto ovaj političar turskog porijekla, koji važi za jednog od najžešćih kritičara predsjednika Turske, ipak ide na banket. 

"Potpuno je izvan bilo kakve rasprave da Erdogan nije normalan predsjednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali, želim da turski predsjednik otrpi mene i moju kritiku na račun njegove politike", rekao je Ezdemir listu "Tagesšpigl". 

Navodi se da je trodnevna službena posjeta turskog predsejdnika u sjenci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dvije zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Njemačku da pruža utočište mnogima koje zvanična Ankara smatra odgovornim za organizaciju neuspjelog puča izvedenog u ljeto 2016. godine.

 

Komentari: 2

stripovi & trikovi

26. 09. 2018 - 00:07

Očito je da svijetu ne odgovara Turski progres,slika kao kod poslovno-konkurentnih ljudi.Njemačka svjetski ekonomska sila grijesi jer nju svakako niko nemoze ugrositi a Turska moze biti samo saradnik.
Bošnjakinja

26. 09. 2018 - 08:24

Svakako da ne bih niti ja prisustvovala "svečanoj" večeri ako pimenutom gostu, predsj.RT., svo vrijeme opstruiram i ekonomski podrivam. G-đa Merkel pokazuje dosljednost(obraz), što je i za poštovati! Znači, nema licemjerne manire! Da li griješi? GRIJEŠI !!! Naime, znameniti David Rokfeler je ,svojevremeno, dao opširan intervju -da im je CILJ uništavanje Turske...na njima znaven način. Svjetska banka/MMF, masoni i sl.kamarila eksploatatora-već 100 god.eksploatišu i jašu RT. Sadašnji vladar, lojalan svojoj slavnoj državi i narodu, ne dozvoljava da se neko poigrava sa 70 miliona ljudi, izgrađenom (impresivnom) infrastrukturom, a nije niti zanemaroto značajan rast BDP-a u samom svjetskom vrhu. Zato, ne igrajte se ponosom niti jednog čovjeka, posebno Turčina-askera. RT-a pruža ruku saradnje svim zapadnim zemljama, ali...kompleks straha(iz prošlosti) i eksploatatori turskih resursa,pa i radne snage, pokazuju nediplomatski i neracionalan odnos prema takvoj Turskoj.No, vremena se mijenjaju...
Novi komentar