SD: Ugovorom o izgradnji auto puta ništa nije zaboravljeno

Socijaldemokrate tvrde da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno i tako, kako kažu, demantuju one koji pokušavaju da obmanu crnogorsku javnost.
Objavljeno: 25. 09. 2018 - 19:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

Mediji su objavili da je Vladi stigao račun od 115 miliona eura za gradnju prve faze petlje Smokovac, elektro i vodovodne mrežu za autoput, koje je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića “zaboravio” da stavi u ugovor o gradnji prioritetne dionice autoputa Podgorica-Mateševo.

Brojne optužbe na račun Brajovića, koji je potpisao ugovor,  stigle su iz redova opozicije.

Kako navode, tim od oko 50 eksperata različitih profila intenzivno je radio na tom projektu, bazirajući svoj rad na međunarodno usvojenim standardima vezanim za realizaciju ovakvih projekata.

“Kvalitetno vođenje ovih pregovora sa kineskim partnerima imalo je imalo za cilj da Crna Gora zaštiti svoje interese, uvažavajući pri tome stavove partnera. Ovaj projekt je prošao sve ekspertske i nadležne Vladine komisije, Vlada ga je usvojila i Skupština je dala konačnu riječ. Da budemo potpuno konkretni, jasni i veoma precizni: nisu zaboravljeni ni petlja Smokovac, ni vodovodna mreža, ni elektromreža… “!, navode u ovoj partiji.

Iz SD-a poručuju da sve piše u Ugovoru i tehničkoj dokumentaciji koja je sastavni dio Ugovora te da je najmanju ruku neprofesionalno da se nešto komentariše, a da se nisu ni pročitala sva dokumenta.

“Uostalom, do koje mjere se ide sa namjernim neznanjem, svjedoči i činjenica o sada već degutantnim svakodnevnim ponavljanjem da je u Ugovoru zaboravljena elektromreža iako je u Ugovoru jasno definisana obaveza investitora (države) da preuzme svoj dio posla, jer se radi  se o elektro sistemu koji će Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), u skladu sa Zakonom o energetici, preuzeti i refundirati Vladi troškove izgradnje, o čemu je i potpisan sporazum investitora sa EPCG i CGES”, navode u SD-u.

Kako dodaju, SD neće biti dio iskonstruisane medijske priče oko autoputa, jer ne žele da učestvuju u konstantnim pokušajima umanjivanja višestrukog značaja ovakvog kapitalnog projekta za građane Crne Gore.

„Ne možemo pomoći onima koji su, samo zato što ne vole Socijaldemokrate, spremni da obmanjuju građane plasiranjem klasičnih neistina”, smatraju u SD-u.

 

Komentari: 2

Paja

25. 09. 2018 - 20:50

Jeste li ovako istinu govorili i svjedoceci o onim racunima iz Ramade?
Petljanje

25. 09. 2018 - 21:24

Tacno. Nije u Ugovoru. Prema planu iz 2008 Smokovac je trebalo da se gradi u drugoj fazi sa dionicom od Virpazara do Smokovca, ukljucujuci petlju. Medjutim, ono sto je zaboravljno je da dionica od Smokovca do Mateseva nema nikakve upotrebne svrhe bez petlje. Da ima ista od morala Brajovic bi trebao da podnese ostavku.
Novi komentar