OSVRT

Truli kompromis

Od svih „problemčića“ koji su pratile ovogodišnji početak školske godine – a bilo ih je dosta –  jedan je, ipak, bio poseban. 
Objavljeno: 26. 09. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Roditelji koji danima nijesu slali djecu u školu, direktorica koja je otišla na bolovanje, iako zvanično ništa nije zgriješila, vraćanje časova nastavniku maternjeg jezika koji tvrdi da je diskriminisan jer je Srbin, hiruški precizno odslikava sve boljke ovog društva. 

Riječ je o JU OŠ ,,Mataruge“ u Pljevljima, direktorici Vanji Marković i nastavniku Bojanu Strunjašu.

Široj javnosti Strunjaš je poznat odavno, od kada je još kao student predvodio proteste sa namjerom da spasu srpski jezik od crnogorskog. U medjuvremenu smo ga gledali kao poslanika Srpske radikalne stranke, ali i kao omiljenog profesora predmeta koji se zvanično naziva "crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost".

Nije prvi put da djaci traže Strunjaša: Nije ovo prvi put da djeca traže da im predaje baš profesor Strunjaš. Učenici nekoliko odjeljenja Srednje stručne škole u Pljevljima 2012. nijesu danima pohadjali nastavu, neki od njih su i štrajkovali gladju, jer je Strunjaš dobio otkaz. Dvije godine kasnije kada je opet bio bez posla, jer je u medjuvremnu radio u jednoj seoskoj školi, je govorio :

"Imam veliki broj dokaza za nacionalnu i vjersku diskriminaciju. Ostao sam bez posla zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, ali bih želio da budem poslednji kome se to desilo. Država u kojoj te progone samo zato sto si pripadnik drugog naroda i drugom se bogu moliš, nije država u kojoj se srećno živi i koja ima svijetlu budućnost“.

Ove školske godine, kada je dobio manji fond časova nego što je imao, roditelji 28 djaka su odlučili da ne šalju djecu u školu. U medjuvremenu, Strunjašu su časovi vraćeni, ali roditelji nijesu bili zadovoljni. Tražili su ostavku direktorice Vanje Marković. Da bi se djeca vratila u školske klupe, kompromis je nadjen – direktorica je na bolovanju.

bojan-strunjas

Direktorica sve radila po zakonu: Prema zvaničnom nalazu Prosvjetne inspekcije, koji je objavio Portal Analitika, direktorica nije prekšila zakon kada kada nije angažovala Strunjaša da predaje maternji jezik. Pojašnjeno je da je sve uradila, što nije a trebala je, pa je naknadno ispravila i zaključeno da je sve bilo po zakonu. Kako je, onda, Strunjašu vraćen fond časova, nije najjasnije. Ono što je medjutim jasno je da Strunjaš godinama nema stalan posao i da je po raznim školama radi  na osnovu ugovora na odredjeno. Zašto i kako, e to se već ne zna. Ovako, daje se za pravo tvrdnjama da ga diskrimišu razni direktori po nacionalnoj osnovi. A direktora teško da ima koji nije po volji ministru obrazovanja iliti vladajućoj koaliciji.

Drugo je pitanje kako Strunjaš predaje taj "nepostojeći" crnogorski jezik, protiv kojeg se javno i glasno borio. Zanimljivo bi bilo danas čuti što kaže na pitanje – postoji li crnogorski jezik? Koji bi trebalo obavezno da se izučava u školama u kojima radi.

Zašto niko ne sankcioniše roditelje - Treće je pitanje – zašto niko nije sankcionisao roditelje koji ne šalju djecu u osnovnu školu jer im se ne svidja direktorica i njene odluke? Imali su opciju. Uvijek mogu ispisati dijete i upisati ga u drugu školu. Što oni nijesu učinili. Već su dizali hajku. Za one koji ne znaju, osnovna škola je kod nas obavezna. Pravni osnov je u ovom slučaju neupitan.

osnovna-skola-mataruge-prostest-roditelji

U medjuvremenu, Ministarstvo prosvjete se ne oglašava. Iako je najavilo da će to učiniti nakon nalaza Prosvjetne inspekcije.

Za sada je epilog – direktorica koja je zvanično sve radila po zakonu je na bolovanju, raspisan je konkurs za nastavnika crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika, dok se konkurs ne okonča Strunjaš predaje, djeca su u klupama.

Ko pobjeđuje u igri moći: Ko će biti žrtvovan u ovoj igri moći, brzo ćemo vidjeti. No, nekako se nameće pitanje – ima li sa ovom situacijom sličnosti kada pacijentova rodbina pravi haos u Kliničkom centru tražeći da ih operiše doktor koji im se svidja. Tada se svi zgranjavaju, iako je u pitanju život, pa se donekle može razumjeti takvo ponašanje. U ovom slučaju, iako je manji ulog, svi ćute. Ne treba zaboraviti da su truli kompromisi najgori kompromisi.

Komentari: 37

Strunjaš velikosrpski

26. 09. 2018 - 00:28

Odličan članak. Profesionalni velikoSrbi i njihove podle igre ovaj put sa đecom. Kome ne valja R. Crna Gora, zna đe mu je Srbija, Strunjaš da krene prvi
mnogo griješiš

26. 09. 2018 - 06:47

Niti on niti njegovi preci nisu došli iz Srbije niti imaju bilo kakvu vezu sa tom državom( ili zemljom). Oni su došli ovdje prije 1500 godina - mnogo prije nego što su oni tamo prikasnili. Slovenski narod je punio prostor (najprije onaj daleki - pa onda polako redom i nazad (kao voda što sud puni)....nastaviću
Kratko pamćenje

26. 09. 2018 - 07:29

Bio jednom u BG i odmah mu ukrali auto.
@ za kratko pamcenje

26. 09. 2018 - 10:29

AUTO KAZES?CUDNA JE DRZAVA TA SRBIJA, SVEGA TAMO IMA DALEKO BILO!
gorica

26. 09. 2018 - 13:12

Auto AUDI. Boio insan kod sestre.
@

26. 09. 2018 - 15:09

e progovorio bih crnogorski dqa mi neko ukrade audija pa koliko god mislio da grijesim.UMJESTO MEDALJU DA MU DAJU ONI NJEMU AUDIJA.Cudna drzava cudna
Stano

26. 09. 2018 - 03:03

Truli kompromis je nametanje jezika koji nikada prije nije postojao...
Demos

26. 09. 2018 - 20:45

Postojao je crnogorski jezik oduvijek, nego je tek sada dozivio da ga nazovu pravim imenom. Slicno je i sa bosanskim jezikom u Bosni gdje ne mogu Bosnjaci u svojoj BiH domovini govoriti svojim jezikom.
Eh te činjenice na sve strane

26. 09. 2018 - 21:24

NIKOLA I po milosti Božjoj KRALJ I GOSPODAR CRNE GORE proglašujemo i objavljujemo svima i svakome, da je Narodna Skupština riješila i da smo Mi potvrdili i potvrđujemo: ZAKON o Narodnijem školama u Kraljevini Crnoj Gori Član 1. Zadatak je narodnijema školama, da vaspitavaju djecu u narodnom i religijskom duhu i da ih spremaju za građanski život, a naročito da šire prosvjetu i srpsku pismenost u narodu... Član 4. U mjestima gdje se ne govori čisto srpski, otvara se uz osnovnu školu pripravni razred, koji su dužna pohađati sva djeca prije stupanja u prvi razred osnovne škole....
lolo

26. 09. 2018 - 06:04

Prepaid serabi od kojih se zivjet ne moze evo 30 godina. Ako je sve uradila po zakonu ka sto kazu. ako se ovima na sliku ne svidje neka upisu djecu u drugu skolu. Idiotizam!
Marina

26. 09. 2018 - 06:55

Cim sam u uvodu procitala "KRENUT CEMO...." odustala sam od daljeg citanja teksta.
Grgr

26. 09. 2018 - 06:57

Pa zar roditelji nijesu najavili ispis djece? I sta bi bilo da su to uradili? Zakon ispostovan, a skola se zatvara. Svjesni su toga i direktoeoca i zaposleni u skoli. Roditelji su ih bukvalno matirali,ne ulazeci sad u motive.
mnogo griješiš....nastavak

26. 09. 2018 - 07:16

.....Ovdje je zatekao vaše pretke - starosjedilački vlaški narod. A taj elemenat se potom zakonito asimilovao u ovaj novodošli većinski.Ostali su samo ponegdje mutanti, tj - vi, koji nisu (moram reći istinu), čistokrvni ili punokrvni srbi! Sada nešto uobražavate i - mnogo pretjerujete!!!
Freeman

26. 09. 2018 - 08:42

Ne znam g. Nenadić šta šta je poenta ovog teksta ?.Gospodin Strunjaš je profesor srpskog jezika i od predaje srpski jezik.Izgleda da je omiljen profesor pa su đaci i roditelji spremni da se bore za njega !.G. Strunjaš stalno radi na određeno,e to je diskriminacija.Diskriminacija je i to što nema nijednog direktora škole koji je Srbin !.Ne znam kako bi Vi reagovali da Vaše dijete u četiri razreda osnovne škole uče četiri nastavnika ?!.Đe je tu interes djece na solidno obrazovanje.Ne znam jeli kod nas gore kad je nešto po zakonu ili kad nije ?.
vera

26. 09. 2018 - 13:16

Strunjaš radi na određeno jer nema mjesta za stalno zaposlenje, a ne zato što je Srbin. Što se tiče direktora ne treba nijedan da bude samo zato što je Srbin jer se direktori ne biraju po nacionalnom ključu. Treće, smiješno je Strunjaša oslovljavati kao gospodina jer je on daleko ot toga.
bolujemo od ljubavi

26. 09. 2018 - 08:45

A sta ce biti kad se direktorica vrati sas bolovanje ? Jednom mora ako ne umre mlada . I zamisli ti to direktor skole u Mlataruge ?! Ima li tamo jedno 10-20 ucenika ?
Тото

26. 09. 2018 - 09:34

Овако организовани, користећи само Устав и Законе, ми Срби можемо да уредимо наш положај, или да блокирамо државу. Јако добар пример одбране српских интереса.
Тото

26. 09. 2018 - 09:34

Овако организовани, користећи само Устав и Законе, ми Срби можемо да уредимо наш положај, или да блокирамо државу. Јако добар пример одбране српских интереса.
braco srbi mojega mi dina

26. 09. 2018 - 10:35

Nema te drzave koja moze opstati ako gotovo polovina stanovnistva ne ucestvuje u njenom zivotu .
pljuc

26. 09. 2018 - 11:12

Neće većina da se posrbi, kažeš :-) pa si frustriran ?
godijevo

26. 09. 2018 - 13:19

CG nije nacionalna država, posebno ne srpska. Ako mislite da ostvarujete vlast samo zato što ste Srbi, onda nešto nije u redu sa vašom pameću.
mozgu

26. 09. 2018 - 15:43

A sa tvojom je u redu da 30 % muslimana drzi sva ministartva . To vi je nagrada sto drzite vrecu odnosno vasim celnicima stranaka
nicko

26. 09. 2018 - 15:54

Mozgu, ako misliš da je tako da 30% muslimana drži sva ministarstva, niko vam ne brani da pređete u Muslimane.
Realan

26. 09. 2018 - 10:13

Prvo u selu Mataruge živi 90% srba da zna javnost,ne možete tamo da namećete nikakav drugi jezik nego srpski koji se vjekovima priča u tom kraju po ustavu Crna Gora nije država crnogorskog naroda već je deklarisana kao građanska država,isto tako u Rožajama,Tuzima ne možete da namećete tamožnjem narodu srpski ili crnogorski jezik...
Nerealan

26. 09. 2018 - 11:06

Po tvojoj velikosrpskoj logici raznorazne nacionalne manjine u razvijenim državama Evrope uče samo jezike svoje nacionalnosti!? Uče naravno - ali dopunski, dok službeni jezik u nekoj državi moraju učiti svi đaci, neovisno o nacionalnoj pripadnosti. Za informaciju Strunjašu i ostalim velikosrbima, spomenuto selo je na teritoriji Republike Crne Gore. Koji dio nije jasan?
Njegos

26. 09. 2018 - 17:49

Realni srbine u Tuzima djeca uče jezik njihovih predaka,a vi politička srbadija nikakve veze namaze sa Vranjem ,ili Cuprijom ili Uzicama !
Šta lupetaš

29. 09. 2018 - 10:09

A reci mi, molim te, šta misliš kada malo uporedimo kako je to kod komšija: Kakve međusobne veze imaju ( i dali uopšte imaju) Dalmacija, Hrvatska, Slavonija, Zagorje i sl - a danas su svi rasni punokrvni hrvati? Znaš li da je Dalmacija prvi put u istoriji ušla u Hrvatsku 1939 god. (stvaranjem Banovine Hrvatske)?
Realan

26. 09. 2018 - 10:13

Prvo u selu Mataruge živi 90% srba da zna javnost,ne možete tamo da namećete nikakav drugi jezik nego srpski koji se vjekovima priča u tom kraju po ustavu Crna Gora nije država crnogorskog naroda već je deklarisana kao građanska država,isto tako u Rožajama,Tuzima ne možete da namećete tamožnjem narodu srpski ili crnogorski jezik...
Dopuna clanka

26. 09. 2018 - 11:40

Da li je Strunjasu po zakonu oduzet dio casova i raspodijeljen drugoj nastavnici? Ministarstvo nije naslo nepravilnosti. Da li su onda od te iste nastavnice casovi oduzeti po zakonu i resporedjeni Strunjasu? Ministarstvo opet nije naslo nepravilnosti. Dalje, da li u konkretnom slucaju bilo ko ima jezik da izadje pred kamere i objasni o cemu se radi? Strunjas lijepo prica, obrazovan je i nema problema da izlozi svoje argumente. Predstavnici roditelja isto su jasni i reciti. Sto je sa direktorkom? Zasto ona ne izadje pred kamere i objasni o cemu se radi? Sto je sa cino nocoma Ministarstva? Imaju li ime i mogu li oni izaci na TV?
rešad

26. 09. 2018 - 13:22

Ministarstvo "otvorena vrata" je uvijek spremno za bilo kakvu nekomunikaciju. Zatvoreni su za javnost kao da su crkvena ustanova.
Dopuna clanka 2

26. 09. 2018 - 13:08

Kada je problem eskalirao, direktorka je porucila da je sve radila po zakonu i da se protiv nje vodi politicka hajka. Koliko znam, u Pljevljima je i na lokalu vlast DPS-a. U citavom gradu vjerovatno ima bar 100 uticajnijih i znacajnijih politickih licnosti. Da li je moguce da je pored toliko direktora i ostalih funkcionera neko odlucio da digne politicku hajku bas na direktorku skole u pljevaljskom selu Mataruge? I da je u cilju politicke hajke 29 od 30 roditelja odlucilo da ispise djecu? Dublji su problemi. Mnogo dublji. Polupismeni direktori koje je zapala “saka vlasti”. Jos dublji problem su Ministarstva.
Tara

26. 09. 2018 - 13:46

Njima treba oduzeti drzavljanstvo..pa neka uce cetnicko-srpski jezik-dobice status stranca kako zakon predlaze.Ove roditelje treba sankcionisati i predati sudu!
kuku tebi....

26. 09. 2018 - 16:19

...nesrećnice! A koji si jezik ti učila, koji jezik su učili tvoji roditelji, tvoji drugovi, drugarice? Oduzeti državljanstvo? Tebi i takvima kao što si ti treba nogu u d...e, pa mrš preko grane!
Momčilo,Pljevlja

26. 09. 2018 - 17:44

A tek ga kuku tebi "sretniče", koji si ti jezik učio. Malo pogledaj na svjedočanstvo, ako si ga ikad imao, tamo lijepo piše...a što smo mi naziv tog jezika skraćivali i skraćeno zvali...to je nešto drugo. A događanje u Matarugama je rezultat rada na terenu onih dvadesetak popova dovedenih iz Bosne, koji se baškare po Pljevljima...i srbuju...
Tara

26. 09. 2018 - 13:46

Njima treba oduzeti drzavljanstvo..pa neka uce cetnicko-srpski jezik-dobice status stranca kako zakon predlaze.Ove roditelje treba sankcionisati i predati sudu!
Koliko se sjećam....

29. 09. 2018 - 14:28

......samo mi je jedan slučaj poznat da je rođena zemlja rođenom podaniku - svom građaninu oduzela državljanstvo je slučaj Borisa Pasternaka, pisca onog fenomenalnog "Doktora Živaga". Kasnije je izglađeno, ali pečat sramote je ostao za navijek........veliki getsbi
crnogorski

26. 09. 2018 - 13:53

Strunjas je magistar i uskoro ce da doktorira. Iako relativno obrazovan, desetak godina posle diplomiranja ne moze da dobije stalni posao, i zamjene uglavnom dobija u podrucnim odjeljenjima Mataruga. I novinarka Rajkovic bi imala benefita od sustreta sa Strunjasem ili nekim slicnim jer ne poznaje elementarna pravopisna pravila ni srpskog ni crnogorskog jezika.
Novi komentar