Institut za javno zdravlje

Male šanse da u Crnu Goru stigne majmunska groznica

Male su mogućnosti da se u Crnoj Gori pojavi i raširi bolest majmunske boginje, ali će biri sprovedene mjere nadzora i prevencije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Objavljeno: 26. 09. 2018 - 09:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Rizik za unošenje i dalje širenje novog oboljenja – takozvanih majmunskih boginja (osipna groznica) u Crnoj Gori izrazito je nizak“, saopšteno je Instituta.

Ministarstvo zdravlja Srbije prije dva dana naložilo je mjere pojačanog nadzora na graničnim prijelazima te zemlje usljed pojave prvih slučajeva majmunskih boginja u zemljama Zapadne Evrope.

Epidemija majmunskih boginja u Nigeriji traje od septembra prošle godine. Zdravstvene vlasti Velike Britanije prijavile su ovog mjeseca dva slučaja obolijevanja od tog virusa, a obje osobe su zaražene tokom boravka u Nigeriji.

Iz Instituta za javno zdravlje pojašnjavaju da ova vrsta boginja spada u osipne groznice sa malom vjerovatnoćom prenosa sa čovjeka na čovjeka.

- Početak bolesti, prva dva-tri dana karakterišu nespecifični simptomi kao što su groznica, glavobolja, bolovi u leđima i zamor tokom perioda. Nakon toga od dvije do tri sedmice javlja se osip. Prije njene pojave karakteristično je zahvatanje limfnih čvorova i žlijezda što ovu osipnu groznicu razlikuje od drugih bolesti slične kliničke prezentacije – navode iz Instituta.

 Osip, kako dodaju, počinje na licu koje je zahvaćeno u 95 odsto slučajeva i širi se niz trup ka dlanovima i stopalima. Promjene se mogu razviti na sluzokožama, u ustima, na jeziku i na genitalijama. Virus se javlja u zapadnoj i centralnoj Africi i u blizini tropskih džungli. „Rezervoari infekcije nijesu sa apsolutnom sigurnošću identifikovani, ali se smatra da se radi o određenim vrstama vjeverica sa kojih virus, najčešće kroz lanac ishrane, blizak kontakt ili kontakt sa tjelesnim tečnostima, prelazi na čovjeka. Bolest prenose i druge tropske vrste – određeni primati, prerijski psi, bodljikavo prase, pacovi, svinje i zečevi „, ističu u Institutu.

Komentari: 2

@

26. 09. 2018 - 10:30

KUKU!NEMOJTE OVO U CG DA DOLAZI NIKAKO!
Monkey Business

26. 09. 2018 - 10:38

Tolko majmuna a i boginje nas zaobilaze .
Novi komentar