Na borilištima

Organizatori OI u Tokiju traže 80.000 volontera

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine traže 80.000 volontera koji će biti raspoređeni na borilištima na olimpijskim i paraolimpijskim takmičenjima.
Objavljeno: 26. 09. 2018 - 13:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Konkurs traje do decembra, ali organizatori nijesu precizirali datum. Olimpijski volonteri nijesu plaćeni i moraju sami da obezbijede svoj smještaj, ali dobijaju uniforme i besplatne obroke dok su na poslu.

Olimpijski program je veoma važan za Olimpijske igre. Mnogi volonteri vole rad iza scene, a neki se vraćaju i na nekoliko Igara. Takođe, program ima i "kritičare". Na svakim Igrama ima volontera koji se prijave, dobiju uniforme a onda se ne pojave na poslu, ili se žale što nijesu plaćeni, iako su pristali na takve uslove. 

Organizatori Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Žaneiru su imali problema da nađu volontere, posebno među radničkom klasom, koja ne može sebi da priušti da radi besplatno.

Studija koja je urađena prije nekoliko godina pokazala je da lokalni organizatori i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) uštede oko 100 miliona dolara, nekad i više zahvaljujući angažovanju volontera.

U četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu MOK stvara prihod od skoro šest milijardi dolara. MOK je naveo da se oko 90 odsto tog novca vrati nacionalnim olimpijskim komitetima, sportskim federacijama i lokalnim organizatorima.

Predsjednik MOK Tomas Bah ne prima platu, ali zanimljivo je da dobija dodatak od 250.000 dolara godišnje, kao predsjednik volonter.

Komentari: 0

Novi komentar