Izvještaj za avgust

Unutrašnja kontrola: Dva policajca pred Etičkim odborom

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom avgusta mjeseca 2018.godine izvršilo kontrolu zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu jedne pritužbe građana na postupanje i ponašanje policijskog službenika. Nakon sprovedenih radnji spisi sa predmetima u dva slučaja su dostavljena Etičkom odboru.
Objavljeno: 27. 09. 2018 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pritužba se sadržinski odnosila na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja policijskog službenika kriminalističke policije, kao i njegovo ponašanje u vršenju službe.

Nakon sprovedenog postupka kontrole u ovom slučaju pritužba je ocijenjena osnovanom, jer je utvrđeno da postoji sumnja da je postupanje policijskog službenika bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, uslijed čega je izvještaj o izvršenoj provjeri, sa spisima predmeta, dostavljen Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja u konkretnom slučaju.

Građani M.Ž. i M.A. iz Andrijevice uputili su Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na policijskog službnika OB Andrijevica K.R., zbog načina postupanja u komunikaciji sa M.Ž., dana 29.06.2018.godine, nakon što se M.Ž. odazvao na uručeni pisani poziv a radi obavještavanja i informativnog razgovora o pronalasku počinioca krađe izvršene na njegovu štetu dana 02.04.2018.godine, kojom prilikom je, kako je u pritužbi navedeno, bez argumentacije, imenovani policijski službenik u razgovoru izrekao optužbe da su njegova djeca počinioci tog krivičnog djela i drugog krivičnog djela izvršenog na tom području, kao i zbog načina komunikacije imenovanog policijskog službenika u razgovoru sa njim i članovima njegove porodice, istog dana, nešto prije 13 h, u kancelariji, nakon što su ponovo došli u policijsku stanicu radi razjašnjenja izrečenih optužbi.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđeno da postoji sumnja da je postupanje policijskog službenika K.R. bilo u suprotnosti sa odredbama Kodeksa policijske etike, uslijed čega je izvještaj o izvršenoj provjeri, sa spisima predmeta, dostavljen Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja imenovanog policijskog službenika u konkretnom slučaju.

Kontrole – provjere: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom avgusta 2018.godine izvršili dvije kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije i na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

U jednom slučaju u kojem je kontrola vršena na osnovu planskih aktivnosti Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije (kontrola zakonitosti vršenja određenih policijskih poslova u organizacionoj jedinici policije), izvršenom kontrolom su konstatovane izvjesne nepravilnosti u sačinjavanju službene dokumentacije, uslijed čega su naložene mjere za otklanjanje konstatovanih nepravilnosti.

U drugom slučaju, izvršenom kontrolom nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskih službenika.

Komentari: 0

Novi komentar