Razgovori o formiranju radne grupe nastavljaju se naredne sedmice

S Demokratama i URA-om ili bez njih?

„Mislim da je ovo veoma značajno pitanje i da ne bi trebalo da bude nikakvog odustajanja od njega. Ono što se bude usvojilo u Skupštini uticaće na sve partije, tako da se nadam da će doći do formiranja radnog tijela u kojem će učestvovati predstavnici svih parlamentarnih stranaka“, ocjenjuje Vujović
Objavljeno: 29. 09. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A
S Demokratama i URA-om ili bez njih?
Foto: Koalicija za 21. vijek / Anadolija / cemi.org.me

Nakon nove sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine, poslanici nisu ni bliže ni dalje od formiranja parlamentarnog tijela (radne grupe ili odbora) za unapređenje izbornih zakona. A nije da se baš tapkalo u mjestu: od prvog sastanka (održanog 17. septembra), na kojem je DPS dostavio predlog za formiranje radne grupe, svoje modele predstavili su i SDP, DF i SD. Mimo toga – i činjenice da je na posljednjem Kolegijumu bilo više predstavnika partija – drugih, konkretnijih, pomaka nema.

Iz Brisela, međutim, stižu upozorenja da se što prije mora početi s radom. Nadaju se da će se sve partije uključiti. Kako sada stvari stoje, taj scenario je vrlo neizvjestan. Iz Demokrata i URA-e ponavljaju da će u skupštinsko tijelo ući isključivo ako ono bude raspravljalo o njihovom planu, predstavljenom još u junu. Modele ostalih partija ne prihvataju, i smatraju da je cilj DPS-a i drugih stranaka da ih „izigraju“.

Da li ovako izričit stav dviju opozicionih partija znači da one nisu spremne na kompromis, odnosno da će se o izbornim zakonima raspravljati bez njih?

Radna grupa interes svih partija: Za predsjednika Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatka Vujovića, dostavljanje različitih modela za formiranje radne grupe predstavlja dobar signal.

„To su dobre najave da može doći do dogovora vlasti i dijela opozicije, a vjerujem i do dogovora s cijelom opozicijom. Mislim da je ovo veoma značajno pitanje i da ne bi trebalo da bude nikakvog odustajanja od njega. Ono što se bude usvojilo u Skupštini uticaće na sve partije, tako da se nadam da će doći do formiranja radnog tijela u kojem će učestvovati predstavnici svih parlamentarnih stranaka“, kazao je on Portalu Analitika.

Vujović smatra da partije Alekse Bečića i Dritana Abazovića treba da naprave kompromis s ostalim političkim subjektima, kako bi se formirala radna grupa.

2909zlatkovujovic

„Smatram da je u interesu – i Demokrata, i URA-e, i vladajuće partije, i ostatka opozicije – da imamo skupštinsko tijelo koje će na najbolji način odslikavati volju birača“, ističe naš sagovornik.

Demokrate i URA po strani: Politički analitičar Sergej Sekulović predloge partija za formiranje radnog tijela takođe gleda kao optimističan znak. Međutim, ne vjeruje da može doći do dogovora s Demokratama i URA-om.

„U ovom trenutku mi se čini da će Demokrate i URA biti po strani u ovoj priči, odnosno da neće ući u pregovore o unapređenju izbornog zakonodavstva. Naravno, ovo kažem uz ogradu jer se ne može izvesti definitivan zaključak hoće li se oni vratiti u parlament. Ali određeni pokazatelji – prije svega njihova saopštenja u posljednjih nekoliko dana – upućuju na zaključak da su bliži tome da ovaj proces posmatraju sa strane“, ocijenio je Sekulović.

Njihovo neučestvovanje u radnoj grupi definitivno bi, kaže naš sagovornik, stvorilo određene nedostatke u raspravi o izbornim zakonima.

„Sigurno da bi taj proces bio bolji i politički legitimniji kad bi svi politički akteri učestvovali u njemu. U tom tijelu će, po svemu sudeći, biti i DF i SDP, tako da, u slučaju da dođe do nekog dogovora, postoji dvotrećinska većina za izmjene izbornog zakonodavstva“, naglašava Sekulović.

2909sergejsekulovic

Predloženi modeli: DPS je, podsjetimo, predložio da radnu grupu čini po sedam predstavnika vladajuće koalicije i opozicije, s tim što bi njen predsjednik bio iz vlasti, a zamjenik iz opozicije.

SDP, s druge strane, predlaže da radnom grupom zajednički predsjedavaju vlast i opozicija. Prema njihovom predlogu, predstavnici vladajuće koalicije i opozicije imali bi po sedam članova (koje bi činili kopredsjednici i po šest članova).

Predlogom SDP-a predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG), gdje će, navode, se uz ostale izmjene i dopune posebno definisati način i izbor Savjeta RTCG-a.

I DPS i SDP predlažu da u skupštinskom tijelu mogu učestvovati predstavnici državnih organa, organizacija, institucija, međunarodnih organizacija, NVO sektora, Univerziteta, kao i eksperti i konsultanti iz određenih oblasti. Iz SDP-a dodaju da predstavnici NVO mogu biti pridruženi članovi radne grupe, ali bez prava odlučivanja.

Nekadašnji koalicioni partneri su saglasni da sjednice radne grupe treba da budu javne, osim u slučajevima kad se konsenzusom procijeni da je sjednicu ili njen dio neophodno zatvoriti za javnost. U tom slučaju će se, predlažu, javnost informisati o detaljima sjednice.

Iz DF-a poručuju da nije dovoljno samo mijenjati zakone, već i Ustav, kako bi se poboljšao izborni ambijent. Oni ne želi NVO u radnoj grupi, ali žele da njihov predstavnik bude predsjedavajući.

0405skupstina

Iz SD-a predlažu da Skupština formira privremeni odbor sa zadatkom da analizira primjenu izbornog zakonodavstva i predloži način implementacije preporuka iz izvještaja ODIHR-a nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Odbor će, navode, imati zadatak da najkasnije do kraja III kvartala 2019. pripremi predloge zakona i drugih akata, kako bi se usvojili najkasnije do kraja te godine. Takođe predlažu da u radnoj grupi budu predstavnici Vlade, NVO, naučnih i stručnih institucija, drugih pravnih lica, pojedini stručni i naučni radnici, bez prava odlučivanja.

Važna uloga NVO: Sagovornici našeg portala pozdravljaju pozive NVO sektoru da učestvuje u radu skupštinskog tijela. Sekulović smatra da NVO imaju određeni stručni potencijal koji bi trebalo iskoristiti.

„Prirodno je da taj dio civilnog društva učestvuje u skupštinskom tijelu“, kaže on.

Vujović naglašava da NVO mogu da daju značajan doprinos unapređenju kvaliteta samih predloga i konkretnog zakonskog teksta.

„Imamo izuzetno stručne NVO koje se bave izborima, izbornim sistemima i izbornim zakonodavstvom. Učešće NVO je dobra praksa koja je postajala ranije u Crnoj Gori. Prekidanje te prakse bi bilo slanje loše poruke, a, s druge strane, to je praksa u svim onim zemljama u kojima imamo razvijen nevladin sektor koji se bavi ekspertskim pitanjima, tako da bi bilo prilično neočekivano i čudno da se zauzme stav da NVO budu van radne grupe“, kaže on, ocjenjujući kao dobar predlog poslanika SDP-a Raška Konjevića, da NVO imaju svoje predstavnike u radnoj grupi a da ne glasaju.

NVO nisu zainteresovane da glasaju, već žele da se dođe do što boljeg i kvalitetnijeg zakonskog rješenja. Ne smiju im se ograničiti prava, jer i oni moraju biti ravnopravni učesnici u radu tog tijela, a odlučivanje nek ostane na poslanicima“, zaključuje Vujović.

Razgovori o radnoj grupi nastavljaju se naredne sedmice. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović zakazao je sastanak s liderima (parlamentarnih) partija kojem, saznajemo, neće prisustvovati ni Bečić ni Abazović.

Komentari: 11

Glasac

29. 09. 2018 - 10:58

Politicka scena u Cg je sprdnja. Imamo partije na vlasti koje vode zemlju tako kako je vode, kome se svidja, kome ne i imamo opoziciju koja se krece od linije totalne destruktivnosti do linije totalne beskorisnosti. Oni su ulogu opozicije shvatili kao bezuslovno suprostavljanje svemu sto predlozi vlast (osim da se povecaju plate poslanicima) pa cesto ispadnu i blentavi. Njihova artikulacija politike je na nivou kafanskih prica, novac ne koriste za angazovanje eksperata kako bi izlazili sa konstruktivnim prijedlozima nego ga troskare za sebe, uspjesno fabrikuju mrznju, proizvode trivijalna sopstenja koja im mediji prenose tako da su sebe pretvorili u obicne uhljebe koji ako nijesu stetni oni su beskorisni. Zato hoce li Ura ili Bura u radnu grupu, vrlo vazno. Tamo bi onako samo cirkus pravili i opstruirali.
@Glasac

29. 09. 2018 - 17:08

Vidi se da si tzv. sigurni glas. Ajde ti meni kaži što je to usvojila vlast od konstruktivnih prijedloga opozicije, od uvođenja višestranačja pa naovamo. Nećeš valjda reći da su svi predlozi bili "beskorisni". Samo jedan primjer - državni simboli. Ove simbole (i grb i zastavu i himnu) je predlagao LSCG, kada se DPS sprdao sa njima, a danas se "zori". Mućni malo. Vidiš li da je vlast u potpunosti marginalizovala i obesmislila bilo koji opozicioni prijedlog. Opozicija je samo dekor u Skupštini. Da nema tastera dekor bi bili i poslanici vladajuće koalicije (doduše, oni su i ovako dekor). Sve se rješava u uskom krugu. Zato svaka čast Demokratam i URA.
Neradnici

29. 09. 2018 - 13:06

Zasto uzimaju novac iz skupstine, a nisu i nece da prisustvuju sjednicama skupstine ?!
Tanja

29. 09. 2018 - 13:09

Sramota je to što nisu našli za shodno da se u poslednje 2 godine pojave u skupštini, a za uzvrat primaju punu nadoknadu na teret građana.
Mladen

29. 09. 2018 - 13:11

jedino znaju da budu na grbaci naroda i stancuju saopstenja..
Demagogija

29. 09. 2018 - 13:13

Time pokazuju koliko im je stalo do izbornih reformi
Kosta

29. 09. 2018 - 13:13

To je njihovo viđenje demokratije.
Mirko

29. 09. 2018 - 13:36

Nece Crnoj Gori sacica koja je u slobodnim padu ispod cenzusa diktirati uslove.
(U)Mislilac

29. 09. 2018 - 16:28

Nikoga više nije briga za promašeni politički pokušaj zvani URA. Htjeli su neki jeftin štos i sa imenom kao marketinški zgodan, a ispao marketinški NEUGODAN
zakula crnogorac

19. 10. 2018 - 11:08

nece se oni vracati u SKUPSTINU,nisu ludi uzivaju u LEZANJU.sta je to jos dvije godine debele ladovine ljepota bozija pa onda na sledece IZBORE ,pa ce opet traziti krivce u vlasti,pa jos cetiri godine NERADA i tako redom.ovo nidje nema ,UVESTI OBAVEZNO ZAKON KO NE DOLAZI NA POSAO U SKUPSTINU NE MOZE PRIMITI CENTA I TACKA.
Uskok

20. 10. 2018 - 13:00

Bez vas bi odahnuli građani. Bezviznom Dritanu neka se pridruzi i Aljeksa pa neka idu na Formozu da tamo malo probaju "demokratiju".
Novi komentar