Voće i povrće koje pomaže u smanjenju nadutosti

Ako nakon slanog obroka osjećate nadutost, morate znati koji prirodni diuretici bi mogli pomoći. Diuretici pomažu tijelu da se oslobodi soli i vode podsticanjem bubrega da izlučju više mokraće. To će pomoći svima čije tijelo zadržava vodu, a pogotovo onima koji pate od visokog krvnog pritiska.
Objavljeno: 03. 10. 2018 - 22:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Voće i povrće je bogato vodom. Ako odaberete namirnice poput grožđa, celera, lubenice, trešanja, jabuka, narandži i zelenog lisnatog povrća, automatski biste se mogli osjećati bolje”, objašnjava Džeklin London, urednica prehrane časopisa Good Housekeeping.

Evo koje voće i povrće stručnjaci preporučuju kao prirodni diuretik

Šparoge

Šparoge su oduvijek poznate po svojim diuretičkim svojstvima koje duguju aminokiselinama. Koristile su se za tretiranje oticanja i reume.

Zelje

Čarobna čorba od zelja dugo je bila popularna metoda mršavljenja zbog diuretičkih svojstava ove biljke. Rimljani su koristili zelje kao lijek za mamurluk. 

Celer

Celer se preporučuje za rješavanje viška vode.

Brusnica

Ovo bobičasto voće se koristilo za liječenje različitih stanja kroz hisotriju, uključujući i skorbut za koji se vjerovalo da ga uzrokuje previše soli. Žene širom svijeta koriste brusnicu za liječenje poremećaja mokraćnih kanala, iako nije dokazano da u tome pomaže. Ipak, vrlo je korisna za uklanjanje viška tečnosti iz organizma.

Krastavac

Krastavci podstiču mokrenje. Koriste se i za ublažavanje natečenih podočnjaka.

Bijeli luk

Bijeli luk djeluje kao diuretik, utvrdio je časopis The International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. Djeluje kao snažan antioksidans i doprinosi razgradnji masti.

Peršun

Peršun pomaže u smanjenju nadutosti povećavanjem volumena urina, a tradicionalno se koristi kao sredstvo za smanjenje vode u organizmu, ako se konzumira kao čaj.

Lubenica

Lubenica sadrži 92 odsto vode te ima diuretska svojstva. Sadrži aminokiselinu koja opušta krvne žile i čuva tečnosti od oticanja u tkivo te tako smanjuje zadržavanje vode.

Komentari: 0

Novi komentar