Komentar

Pustahija: Ad hoc politikanti

Od učesnika iz vladajuće koalicije očekujem razumnu upotrebu političkih bicepsa, koje su žestoko nabildali na nedavnim izborima: pokažite mišiće prema ovima što hoće da slave stogodišnjicu tzv. Podgoričke skupštine, ali i objasnite nabrijanim manjincima da se pozitivna diskriminacija odnosi samo na predstavljanje u Skupštini, a ne na veličanje njihovih zločinaca iz SS divizija, Skenderbeg i Handžar divizije…
Objavljeno: 05. 10. 2018 - 06:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ad hok (ad hoc) na latinskom znači - samo za sada ili samo za ovu priliku ili zgodu. Povod za razmatranje značenja ovog izraza je zahtjev jurišnog demokratskog političkog konzorcijuma (Ura - Demokrate) za izmjenu izbornog zakonodavstva u ,,ad hoc“ grupi, a ne u zvaničnim skupštinskim tijelima.

Neko će pitati: zar to nije isto? E, razlika je drastična: kao između seksa za jednu noć i upražnjavanja te dražesne aktivnosti u dugogodišnjem braku. Osnovna obilježja države su uređenost i trajanje pa treba ignorisati avanturističke testosteronske ideje političke mlađarije. Zna se ko u uređenoj državi ima pravo zakonodavne inicijative i kako se i gdje donose i mijenjaju zakoni. Treba imati razumijevanja za njih, oni su u bojkotu, a to je stanje frustrirajuće, pa se mladež zalijeće i padaju im na um čak i montetajvanske, sad nisam siguran, bezvizne ili bezvezne integracije.

Mlađarija dalje kaže još da je DPS plagirao njihov prijedlog izmjena i da zato neće da učestvuju. Ako je tako, tužite ih za plagijat kao što neki tuže magistra Bečića, ali svakako – iskoristite pregovore da se vaše umovanje usvoji. Zatim, kažu da je njihov prijedlog podržao Han i da ima da bude po njemu. Momci?! Han je mogao da vas savjetuje u vezi principa i to je njegov posao, ali ne može on da aminuje, odnosno usvaja ni sadržaj ni forme razmatranja ni usvajanja. Poput braka, država je zakonski definisana i svako takvo njegovo miješanje je protivpravni politički blud. A za savjete mu hvala.

Iskusni SDP, koji sada ima nano glasačku podršku, prihvata učešće u radu skupštinskog tijela, ali opet traži prelaznu vladu kao garanta provođenja usvojenih izmjena. Eh, da im je, kukavcima, nekako opet u vladu, ne bi ga više izlazili… Podsjećam da se, po Ustavu, vlada bira na izborima, a organe za nadzor i provođenje izbora valjda treba da definišete ili reformišete tokom rada tog supštinskog tijela gdje se okupljate. Imamo i negativno iskustvo sa prošlom neustavnom prelaznom vladom i neustavnim lex specialisom koji su nam na dan prošlih izbora donijeli i ad hok grupu ,,Šišmakov i bratija“.

Učešće Fronta u skupštinskoj grupi prihvatam sa podozrenjem. Vidjeli smo 16. oktobra kako oni doživljavaju demokratiju, našu državnost i samostalnost. Ne vidim da pomenuta bratija može bilo čime doprinijeti poboljšanju izbornog zakonodavstva i izborne prakse. Vjerujem da će priliku iskoristiti za domaštavanje srbougroze u Crnoj Gori i da izgovore za skupštinskom govornicom sve ono što njihovi advokati ne smiju pred sutkinjom Mugošom u sudskom procesu u vezi šesnaestooktobarskog puča.

Od učesnika iz vladajuće koalicije očekujem razumnu upotrebu političkih bicepsa, koje su žestoko nabildali na nedavnim izborima, i prelazak na tolerantne, inventivne i demokratske metode političkog dijaloga. Jer, nije cilj politički potući ove što ih dvadeset godina pobjeđujete, već dokazati EU da postajemo zemlja stabilne i istinske demokratije. Pokažite mišiće prema ovima što hoće da slave stogodišnjicu Podgoričke skupštine. Zabranili ste izgradnju spomenika Pavlu Đurišiću i Puniši Račiću, a oni su samo tužna i devijantna posljedica pomenute skupštine. Objasnite nabrijanim manjincima da se pozitivna diskriminacija odnosi samo na predstavljanje u Skupštini, a ne na izgradnju spomenika i veličanje njihovih zločinaca iz SS divizija Skenderbeg i Handžar divizije, i zločinaca iz otomanskih ordija i vremena.

Opoziciji iskreno savjetujem da prestane sa iznošenjem samo brojnih evidentnih mana DPS a, već da nas glasače pokuša opčiniti svojim realnim, a ne umišljenim, vrlinama i programima. Zamjerate glasačima što glasaju DPS, a u stvari vi ste opsjednuti njima.

Sve u svemu, nema baš previše umnosti i logike na našoj političkoj sceni. Možda i nije tako strašno, naš predsjednik je sigurno umniji od američkog, a što se logike tiče do nje ni filosof Fridrih Niče nije mnogo držao. Ukinuo je razliku između filosofije i pjesništva i pretpostavio estetske spoznaje logičkim spoznajama. Čak je ustvrdio da saznanje nije stvar samo jednog specijalizovanog organa već čitavog tijela i da cijeli organizam misli i da sve organske tvari učestvuju u mišljenju, osjećanju i volji.

Ali, ne treba pretjerivati sa oslanjanjem na pojedine organe. Čak ni Ničeu nije moglo pasti na pamet da se može misliti pretežno guzicom, kako to čini ovdje jedan broj političara.

Komentari: 6

Čaj u 11

05. 10. 2018 - 12:21

Izvanredno, tačno, inventivno i duhovito-standard Milorada Pustahije.
KARA RADUSIN

05. 10. 2018 - 14:50

Kad LUČA SLOBODE obasja Crnu Goru-kako ćete joj pogledat u oči.
KARA RADUSIN

05. 10. 2018 - 15:07

Koje su to mane ove vlasti kad nijednu ne pomenuste gospodine za trideset godina vazalnosti ovog stanovništva Helotske bespogovorne poslušnosti.Nije se ništa posebno dešavalo od Dubrovnika .Srebrnice ,Vukovara do pohare države .Sitnice koje treba zaboraviti tako treba okarakterisati vaše oblande sa kojima pokušavate naštelovati hipokampus ovim mrčnim Helotima današnje stvarnosti.
KARA RADUSIN

05. 10. 2018 - 15:21

Ono što se u našoj državi izdešavalo zadnjih decenija sa riječju patriotizam-siguro spada u najekstremnije primjere kompromitovanja.Zar brojka od 57 optužnica za kriminalnu djelatnost u kojoj je država oštećena za više stotina miliona nije zaslužila bar par vaših rečenica kao iskrenog patriote.
KARA RADUSIN

05. 10. 2018 - 15:36

Znam mnogo je lakše,sigurnije,koristnije i bezbjednije pisati tako kao što vi to radite i još desetak takvih, puneći stupce portala i glasila pout DN i Pobjede.Ja sam kao Liberal bio za pisanje proglašavan od istih kao izdajnik tada zajedničke države sada Crne Gore.Neću vam reći na što su sve spremni bili tada i sada da urade ovi PATRIOTE
danilo s.

06. 10. 2018 - 13:42

Kara Radusine, Čini mi se da grijesite? Naravno, vi imate pravo da kritikikujete. Mada, teško je prihvatiti vase teze da CG nidje nije odmakla i da je sve sto je vladajuća koalicija napravila pogrešno. CG je mnogo napredovala - posebno na medjunarodnoim planu. Da je opozicija bila na vlasti svih ovih godina bili bi u haosu kao i ostatak bivše nam domovine (SFRJ). Mislim da bi svi trebali da budemo puno tolerantniji prema drugčijim mišljenjima. g. Pustahija je objektivan posmatrač i kritičar nekih pojava u našem drustvu. On to čini na poseban način sa dopadljivom dozom humora i ironije (i satire). U svakom slučaju ljepše je čitati njegove kolumne od vaših vječito pesimističkih i turobnih kritika.
Novi komentar