Izbori u BIH

Glasali Dodik, Ivanić, Čović, u Doboju bačen suzavac

U Bosni i Hercegovini (BiH) danas se održavaju opšti izbori, na kojima građani glasaju za članove Predsjedništva BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, poslanike i parlamentu BiH, parlamentima Federacije i Republike Srpske, kao i zastupnike za parlamente u deset kantona Federacije BiH.
Objavljeno: 07. 10. 2018 - 14:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Birališta u BiH su otvorena, neka u sedam časova kako je i trebalo, dok se na nekima kasnilo sa otvaranjem.

Predsjednik Republike Srpske i kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik danas je glasao u svojim Laktašima.

U izjavi medijima nakon glasanja je kazao kako očekuje važnu pobjedu.

Dodik je na glasačko mjesto u Umjetničku galeriju u Laktašima došao u pratnji supruge Snežane, a dok je u redu čekao kao i drugi građani, smješkao se kamermanima i strpljivo čekao svoj red, prenosi Klix.ba.

Nakon glasanja, Dodik je kazao kako se srpski narod izborio da na demokratski način bira vlast te je da je današnji dan izuzetno važan za sve njih.

Dodao je da ga raduje činjenica da izbori protiču dobro, bez problema, ali da su se mediji i danas obrušili na njega određenim izvještavanjima.

Nakon glasanja Dodik je novinare pozvao na piće u kafić koji je bio zatvoren,nakon čega ih je pozvao u hotel na druženje.

dodik-glasao

Kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iz Saveza za pobjedu glasao je danas u društvu supruge u Školi učenika u privredi u Banjaluci.

Ivanić je izjavio da je "lijep dan, pun sunca i optimizma", izrazivši nadu da će na izbore izaći mnogo ljudi kako bi "spriječili zloupotrebe".

"Narod će sam odlučiti ko će ga voditi četiri godine, a posebno me raduje da se sve odvija civilizovano i da će tako ostati", rekao je Ivanić.

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednik HDZ Dragan Čović glasao je na biračkom mjestu u Galeriji Rondo u Mostaru. 

Poslije obavljene građanske dužnosti, Čović je kazao da ćemo već poslije ponoći već imati jednu jasnu novu poruku da svi žitelji žele Bosnu i Hercegovinu koja će se vrlo brzo transformirati u jedno moderno i uređeno društvo, u kojem će tri konstitutivna naroda biti ustavno jednakopravna i koja neće više razmišljati o svojim konstitutivnim ugroženostima.

covic-glasao

Jovanović:  U Doboju bačen suzavac, prekinuto glasanje

Direktor koalicije "Pod lupom" koja prati izborni proces u BiH Dario Jovanović izjavio je da je u Doboju, na biračkom mjestu u jednoj osnovnoj školi, bačen suzavac i da je prekinut izborni proces.

On je rekao da je slučaj prijavljen svim nadležnim institucijama, uključujući i policiju.

Jovanović je naveo da su do devet sati na 99 biračkih mjesta zabilježene nepravilnosti.

"U četiri slučaja izražena je sumnja na postojanje tzv. bugarskog voza, odnosno da je jedan birač već došao s popunjenim listićem, a iznio prazan", rekao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, najozbiljnija prijava stigla je iz Lopara, gdje su se pojavile osobe a falisifikovanim akreditacijama političkih subjekata koji su aktivistima "Pod lupom" prijetili da napuste biračko mjesto.

"O ovom slučaju obaviješteni su svi nadležni organi'', naglasio je Jovanović.

Dodao je da su prijavljeni i slučajevi kršenja izborne tišine.

FOTO: Tanjug, Beta

 

Komentari: 0

Novi komentar