Radionicom na Žabljaku

Počeo novi ciklus obuke farmera na temu unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovalo je danas na Žabljaku obuku za farmere sa ovog područja, s ciljem edukacije o potrebnim higijenskim kriterijumima i postupcima prilikom muže i čuvanja mlijeka. 
Objavljeno: 08. 10. 2018 - 17:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovo je prva u nizu radionica koje će Ministarstvo organizovati za poljoprivredne proizvođače širom Crne Gore, u cilju podizanja svijesti o važnosti unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka koje proizvode na svojim gazdinstvima.

Fokus edukacije bio je na higijenskom kvalitetu mlijeka, koji se odnosi na broj bakterija i broj somatskih ćelija u mlijeku.

Broj bakterija je pokazatelj higijene na farmi, higijene prilikom muže i načina čuvanja sirovog mlijeka do trenutka otkupa, dok su somatske ćelije pokazatelj  zdravstvenog stanja muznog grla. 

Ovaj broj se može ostvariti samo uz striktno poštovanje osnovnih higijenskih uslova pri muži, sprovođenjem muže na propisan način i pravilnih postupaka sa mlijekom nakon muže.

Program obuke realizuje se u okviru Nacionalnog programa za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka, koji ima za cilj unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u Crnoj Gori, u skladu sa dinamikom definisanom u okviru pristupanja EU.

2

Kroz dosadašnju edukaciju i podsticajne mjere - dodatne premije za viši kvalitet mlijeka i mjere bespovratne podrške za nabavku opreme za mužu i čuvanje mlijeka, postignuti su  značajni rezultati. Tokom proteklih nekoliko godina procenat mlijeka u skladu sa EU kriterijumima na crnogorskim farmama je rastao. 

U 2108. godini 51% otkupljenog mlijeka kravljeg mlijeka je u skladu sa EU standardima, a 90% kod otkupljenog kozijeg i ovčjeg mlijeka. Ovi podaci su ohrabrujući, imajući u vidu uporedno pretpristupno iskustvo zemalja EU u ovoj oblasti, gdje je taj proces trajao duži niz godina.

Ministarstvo će zajedno sa farmerima nastaviti da radi na unapređenju higijenskog kvaliteta sirovog mlijeka, kako bi svo mlijeko koje se proizvodi na crnogorskim farmama bilo usklađeno sa EU zahtjevima.   

Konkretno, prema našem zakonodavstvu broj somatskih ćelija u sirovom mlijeku mora biti manji od 400.000 u mililitru mlijeka i ta granica je usaglašena sa onom u EU, dok će se broj bakterija postepeno smanjivati. Trenutno dozvoljena granica za broj bakterija je 1.000.000 dok će od 01. januara 2019. godine taj broj biti 600.000 bakterija u mililitru mlijeka.

3

Stoga je bitno da farmeri ovom pitanju posvete posebnu pažnju, posebno oni koji proizvode mlijeko koje nije usklađeno sa propisanim standardima, kako bi postal konkuretniji, imali siguran plasman, a samim tim  i ostvarivali veće prihode na gazdinstvu.

Predstavnici Ministarstva, Odjeljenja za savjetodavne poslove u stočarstvu, nastaviće sa obukama u narednom periodu. Naredna radionica biće održana 11. oktobra, za farmere na području Ulcinja, u sali mjesne zajednice Vladimir, sa početkom u 10,00h.

Komentari: 1

Med & Mlijeko

08. 10. 2018 - 18:25

Sve je kasno za to, Narod je odselijo ,ne postoji vise nista sto bi Seljak podstako da se vrati na selo, I kada nesto pokusas da radis sa MIN -POLJOPRIVREDE izgubis se u njihovim komplikovanim zakonima i uslovima koji su samo tu da vas u pocetku odvrate od svega, žalosno i tužno
Novi komentar