Koncept koji će pobijediti nacionalizam

U Crnoj Gori je prije 12 godina napravljen svojevrsni konsenzus društva za državu, a danas je potrebno napraviti novi koji bi bio o državi, poručio je predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević.
Objavljeno: 11. 10. 2018 - 06:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je na međunarodnom naučnom skupu Ustavni patriotizam naveo da se otvara pitanje što je crnogorska ideja danas i ko treba da je artikuliše i nosi.

Dvije riječi ustav i patriotizam, kako je istakao Vukčević, često nijesu bile u prijateljskim odnosima, niti u srodstvu, a u Crnoj Gori, naglasio je, patriotizam je “stariji od Ustava i dugo će vremena trebati da se oni sretnu”, piše Pobjeda.

To je, kako je rekao, ravnoteža između nečeg individualnog i kolektivnog, čemu tradicionalna društva mnogo više naginju. Ovo pitanje, kaže on, izuzetno je značajno za podijeljena društva, a crnogorsko je višestruko podijeljeno.

“Nastalo je, postojalo i opstalo na razmeđi velikih svjetova koji su svojom moći uveliko prevazilazili moć jednog malog društva i njegove države”, dodao je Vukčević.

On je rekao da je ta podjela mentalitetska, nacionalna, religiozna i socijalna.

“Za podijeljeno društvo kao što je crnogorsko, ustavni patriotizam nije samo teorijsko pitanje, već traganje za putem u sadašnjosti”, rekao je Vukčević.

I profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Živko Andrijašević podsjetio je da 2006. godine obnovljenu crnogorsku državu nije željelo 45 odsto njenog društva, te da ta činjenica obavezuje na jedno ozbiljno razmišljanje o karakteru i trajanju njene održivosti.

“Ovim ne želim reći da oni koji su 2006. godine rekli “ne” nezavisnoj crnogorskoj državi da su 2018. godine obavezno neprijatelji ili protivnici te države, već da njihova ideja o državi nije bliska onoj ideji koja je pobijedila prije 12 godina. Takvo stanje nas obavezuje na traganje za idejom koja bi omogućila povoljniju strukturu te podjele, ili koja bi uticala na slabljenje tih tenzija i razlika”, naveo je on.

Istorijsko iskustvo nas, istakao je Andrijašević, uči da je važno da tragamo za tom idejom koja bi umanjila efektivne podjele.

“Ne smijemo ponoviti kao društvo grešku koju je Crna Gora napravila i 1918. i 1945. i 1989. godine. A to je da onu ideju koju jedna nacija ima o državi pokušamo svima nametnuti kao ideju države koju treba da imaju svi u toj državi. Takvi koncepti se nijesu pokazali održivim”, naveo je on.

U Crnoj Gori zbog specifičnosti, dodaje Andrijašević, imamo jedno iskustvo da sa nestankom političke strukture obavezno nestaje i ideja na kojoj je ta politička struktura nastala.

Istakao je da je 2006. obnovljena nezavisnost i da predstavlja negaciju one ideje koja je nametnuta Crnoj Gori 1989. godine.

Uvjeren je da je “potrebno da postoji jedna nadnacionalna ideja države, ideja koja može biti bliska sa idejom većinske nacije u državi, ali koja nije isključivo to”.

“Ideja u kojoj će svi naći dio svoga inetresa i u kojoj će svi prepoznati smisao i svrhu države u kojoj žive. Od te ideje prilično smo daleko. Crna Gora danas, umjesto da razmišlja o ideji države koja je primjerena našem vremenu ide u ovom smislu unazad i vraća se nekim prevaziđenim šemama koje će je opet dovesti do nekih tačaka kada će doći do drastičnih promjena ili do stvaranja takvog društva koje će Crnu Goru učiniti u jednom trenutku politički neodrživom”, upozorio je on.

Ustavni patriotizam je, prema riječima profesora sa Univerziteta Donja Gorica Milana Podunavca, odgovor na duboko podijeljena društva privrežena nacionalnim, etničkim, religijskim, a posebno identitetskim osama.

“To je vrsta vezivnog tkiva, jednog horizontalnog ugovora i širokog polja saglasnosti. Ustavni patriotizam odgovara na dva temeljna pitanja svake zajednice, a to je ko smo i zašto smo zajedno. Ustavni patriotizam u crnogorskoj konstelaciji suočava se sa nizom neoliberalnih politika koje ograničavaju njegov značaj u ustavnom i političkom poretku Crne Gore”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović podsjetio je da je ustavni patriotizam nastao u Njemačkoj 1945-1946. godine, u podijeljenom njemačkom društvu koje je tražilo novi identitet na ovoj vrijednosti.

“Zato je nastalo poimanje da je ustav domovina građana”, rekao je on.

Istakao je i da je patriotizam i ustati na himnu i platiti porez, upozoravajući da se u Crnoj Gori razvija jedna forma interesnog patriotizma gdje se “zastavom pokriva sve”.

Komentari: 11

Vukčevic negira postojanje

11. 10. 2018 - 07:18

Crnogorskog naroda a trebalo bi da CANU afirmise sve crnogorsko koje je otvoreno napadnuto od velikosrba. I umjesto toga on trazi neko kompromisno rješenje na štetu Nacije crnogorske....svi drugi mogu imati zastitu nacionalnih prava samo to ne moze crnogorski narod....tu treba sve uraditi da se asimiluje....onda se počelo od građanskog, pa sa državnim i sada ustavnim indetitetom, kakva sramna podvala... Odmah treba smijeniti ovog štetnog čovjeka ili ukinuti ovu Crnogorsku Akademiju koja je sve samo ne crnogorska.....sramno i kukavički.
Mirko Bgd.

11. 10. 2018 - 07:18

Ovo je nešto najgluplje što sam pročitao u životu i to od dva akademika!Očigledno da s oni šegače i zruguju građanima koji su obnovili državu.Kovanica Ustavni patriotizam ili Uneređeni patriotizam je potpuna besmislica za one koji ne zanaju što će sa državom!Država je složena organizacija i proizvod ljudskog društva i ne može opstati ako nema svoj nacionalni iondetitet ,kao stožer zbog čega i postoji ta država..............
Ostavke

11. 10. 2018 - 07:21

Vukčeviću podnesi pod hitno ostavku na mjesto predśednika CANU.....
Umjesto da se suprostave

11. 10. 2018 - 07:32

Velikosrpskom nacionalizmu oni bi pravili sa njim kompromise samo na štetu crnogorskog naroda.....nema Crne Gore bez Crnogoraca i sada srpski nacionalizam i fašizam treba izjednačiti sa slobodarskom crnogorskim narodom. Koliko troše energije za tako nesto a nijesu formirani kao CAnNU da to rade već da štite CG i crnogorsku kulturnu baštini i crnogorski indetitet...oni to ne rade već pokušavaju prevariti crnogorski narod sa ustavnim patriotizmom....kada smo čuli da su osudili velikosrpski projekat i krvave ratove po bivsoje SFRJ, nikada a sada su našli da tim i takvima pomognu da reokupiraju CG......ostavke ili ukinuti ovakvu CANU.
Id

11. 10. 2018 - 07:43

Izgleda da uvazenim akademicima polako dolazi u glavu da se jedino na drzavi (ustavu) moze graditi identitet Crne Gore a ne na nekakvim etnickim nacijama, religiji i/ili istoriji. Ko zna, mozda jednog dana pocnemo razmisljati kao Svajcarci.
Sveti duh

11. 10. 2018 - 10:28

Na čelu CRNOGORSKE!!! akademije nauka i umjetnost, o Božei! Loše za Crnu Goru. Ovoga čovjeka se treba paziti! Konačno idemo ka onom što jeste Crna Gora i sada se on pojavljuje sa svojom ""idejom"" - tačno na vrijeme da se zaustavi Crna Gora na pravom putu. Treba ga izolovati. Bolje je da ti spavaš i dalje, tako je i bolje. Ko zna čiji si ti spavač, Možda ruski ...
danilo s.

11. 10. 2018 - 11:38

„Ustavni patriotizam“ ima ozbiljnih mana. Prije svega, Ustav je najviši pravni akt, a boginja Pravde teba da bude slijepa (neutralna) – ne i „slijepo zaljubljena“ u svoju državu, identitet, vjeru, naciju, isl. Dakle, Ustav nema emotivnu i ideološku moć mita. Drugo, „patriotizam“ - kao ljubav prema domovini - je opasno blizak nacionalizmu - kao ljubavi prema naciji. Oba su okrenuta kolektivitetu (zajednici) a ne čovjeku. Tek kada uspijemo da razvijemo/stvorimo čovjeka u nama moći cemo da prevazidjemo nacionalizme i ostale kolektivne identitete. Pa i (ustavni) patriotizam. A to zahtjeva visoku (samo)svijest. I znanje! Rješenje je u sto boljem obrazovanju i dekonstrukciuji nacionlaističkih mitova koji su zakrvili Balkan. Biti rodjen ili odnjegovan u nekom identitetu ne znači ništa ako se ne traga za samospoznajom i razvitkom svih plemenitih osobina koje se sadrže u riječi „Covjek“. Zato nas cilj treba biti ideal „čojstva“. Jer samo „čojstvo“ većine gradjana može spasiti CG.
Milo Vujovic

11. 10. 2018 - 11:59

Crnogorska Nacija,Trebaju da se Pobune Protiv Komunjara koje su Uvele Uređenje tzv.Građanska,kojim hoće da Ukinu Crnogorsku Naciju,Uvijek u dugoj istoriji Crnogorske Države je bila Crnogorska Nacija,a od Njegoša i Nikole i njihovog naivnog srbovanja počelo je Crnogorska Nacija i manjine,a od Komunjara na Vlasti Tzv.Građanska Manjine i Crnogorci,Hitno Treba ukinuti tzv.C(S)ANU i Uvesti DANU kao jedinu Crnogorsku Akademiju đe su istinski Crnogorski Domoljubi i Ukinute Sve Anti Crnogorske Dualizme ! Crnogorske Domoljube koji isključivo Priznaju uređenje Crnogorska Nacija i manjine,Neće Nas četnici i srbijanski mješanci Učiti kakvi treba da Budemo i kakvi Domoljubi da Budemo ! i Nezaboravite Nikada Mi Nećemo biti Ujedinjeno Društvo,jedino kad se Ukine ilegalna Okupatorska tzv.sPc. i kada se srbijanska vlast Javno izvine i zatraži Oproštaj od Crne Gore i Crnogorske Nacije za Rušenje Naše Države i Učinjenog Genocida nad Našom Braćom i Sestrama,i tad može se pričat o nekom mini ujedinjenju!
Мирослав Ђукић

11. 10. 2018 - 12:39

На скупу је изнешено више разумних идеја. Авај, доцкан! Две напомене: Прво, 2006. године није направљен "консензус за државу". То је толико ноторно, да не треба ни образлагати. Консензус није ни био тражен, па није ни остварен. Друго, након 12 година, у дубоком ћорсокаку, покушава се са концептом грађанске државе. Касно, прекасно. Не калеми се то на ово! Неће да се прими! Питам, шта ћемо са свим овим што је урађено и што је оставило трајне измене? Да се правимо да се није догодило?
Đukiću

11. 10. 2018 - 14:45

Iznosiš neistine, tri godine prije referenduma se vodili razni naucni skupovi i sa jedne i sa druge strane, prije toga EU predstavnik Solana je dolazio i razgovarao sa opozicijom koja je nametnula onaj sramni procenata od 55 posto, što svijet ne poznaje, Predrag Bulatovivc je mislio da se neće preci ni 50 posto ali da utvrdi da to bude sigurno odredili su tih sramnih 55 posto od izašlih.....izlaznost je bila bas velika 89 posto...tada je rečeno Solani da ce opozicija priznati taj rezultat , međutim kasnije se ispostavlja da ni taj ubjedljivi rezultat pod tim okolnostima nijesu prihvatili što govori o njima.Tada sva pitanja nacionalna, vjerska , kulturna, drzavna pitanja su sublimirana u jedno ...Dali ste da Crna Gora bude samostalna suverena međunarodno priznata.....i pobijedilo je ono DA...sada ovi iz DF prevaranti i Manipulanti pričaju sto pričaju i pokušavaju na silu da preuzmu vlast, sramno...i sada ti pokušavaš ovim mlaćenjem da prosipaš laži....neće moći..
Đukiću

11. 10. 2018 - 14:45

Iznosiš neistine, tri godine prije referenduma se vodili razni naucni skupovi i sa jedne i sa druge strane, prije toga EU predstavnik Solana je dolazio i razgovarao sa opozicijom koja je nametnula onaj sramni procenata od 55 posto, što svijet ne poznaje, Predrag Bulatovivc je mislio da se neće preci ni 50 posto ali da utvrdi da to bude sigurno odredili su tih sramnih 55 posto od izašlih.....izlaznost je bila bas velika 89 posto...tada je rečeno Solani da ce opozicija priznati taj rezultat , međutim kasnije se ispostavlja da ni taj ubjedljivi rezultat pod tim okolnostima nijesu prihvatili što govori o njima.Tada sva pitanja nacionalna, vjerska , kulturna, drzavna pitanja su sublimirana u jedno ...Dali ste da Crna Gora bude samostalna suverena međunarodno priznata.....i pobijedilo je ono DA...sada ovi iz DF prevaranti i Manipulanti pričaju sto pričaju i pokušavaju na silu da preuzmu vlast, sramno...i sada ti pokušavaš ovim mlaćenjem da prosipaš laži....neće moći..
Novi komentar