Mitropolit SPC kritikovao stav premijera

Amfilohije: Marković građane proglasio za špijune

Predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković proglasio je posljednjom izjavom o himni crnogorske građane za špijune, rekao je mitropolit Crnogorsko primorski SPC Amfilohije.
Objavljeno: 11. 10. 2018 - 07:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

Marković je juče rekao da je predlog zakona kojim se propisuje kažnjavanje za neustajanje prilikom intoniranja himne do 2.000 eura primjenjiv u praksi ukoliko, na primjer, dođe do kršenja na sportskim manifestacijama."Zašto nije? Ko će to da prati? Svi će to da prate, svaka institucija koja ističe zastavu, svaki građanin koji voli ovu zemlju. Naravno i državni organi, inspekcijski organi. Koga prepoznamo na stadionu da nije ustao, ako ga identifikujemo podnijećemo prekršajnu prijavu ", rekao je predsjednik Vlade. Ovu izjavu dio medija je interpretirao kao da je Marković pozvao građane da prijavljuju one koji ne ustanu prilikom intoniranja himne, što je izazvalo oštre reakcije pojedinih opozicionih stranaka.

 

Kako je ocijenio Amfilohije,”Oj, svijetla majska zoro” je lijepa narodna pjesma, koju je narod često pjevao, čak i u verziji “Oj, junaštva svijetla majska zoro”, prenosi Dan.

“Nema sada u himni stihova “Lovćen nam je oltar sveti, u njega smo svi zakleti”. Neka vrate to, zašto da ne? Možda će sada da tjeraju ljude da ustaju na tu himnu, prijete kaznama. Ne znam šta je premijer Marković tačno rekao, ali zaista vjerujem da je Crna Gora zapravo ona Crna Gora iz trinaestojulskog ustanka, a ne Crna Gora od 12. jula i Sekule Drljevića”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski SPC.

Amflohije je za Novi TV rekao da vrlo dobro razumije zašto jedan dobar dio crnogorskih građana ne želi da ustaje na himnu.

“Jednom prilikom sam ustao prilikom intoniranja himne jer sam smatrao da je to pristojno. Ovo je na neki način himna prokletoga Sekule Drljevića. Moram to tako da kažem. On je omražen, zaista. Ova himna je prvi put pjevana u Staroj Gradiški, kada je Sekula Drljević zajedno sa ustašama pobio 150 crnogorskih oficira. To su bili oficiri Jugoslovenske vojske u otacbini. I tada je tu prvi put pjevana ta himna, u Staroj Gradiški, u vrijeme toga bratoubilaštva, kada su ustaše, Sekulini prijatelji i saveznici, pobile te ljude, tu vojsku koju je predvodio Pavle Đurišić”, naglasio je Amfilohije.

Komentari: 16

Montenegro 21 maj

11. 10. 2018 - 07:41

Evo ga jutros na veliki četvrtak ,Kao i stalno čudo od prirode , Što bih rekao naš narod kako je ,,OMATUFIJO OVAJ STARINA,,
Rodoljub

11. 10. 2018 - 10:03

RISTO ka RISTO vazdan, anti crnogorski, rodoljube Crne Gore naziva SPIJUNI
Ko ovo govori Risto

11. 10. 2018 - 07:43

Najviši smutljivac koji je pomutio sve narode u bivšoj SFRJ i sada ovaj poznati huškač se sluzi podvalama nebili kako jos dosolio, ali ovaj nevjernik kojemu je vazno samo novac i politički uticaj sve radi da podrije Crnu Goru da je proglasi srpskom državom, a CANU i njen predsjednik mu idu na ruku tražeći za Crnogorsce neki treći ili četvrti indetitet, samo da bi asimilirano crnogorski narod...opasna prevara. Marković treba ovakvoj akademiji da skrati budžet i da je ukine, jer radi na štetu Crne Gore taman kao da su članovi Amfilohijeve crkve. Sramno.
@

11. 10. 2018 - 10:39

ZIVI DOKAZ DA BOG NE POSTOJI
Amfilohije okupator

11. 10. 2018 - 07:46

Sve radi na štetu Crne Gore, nebili kako saćuvao imovinu i privilegije koju sada ima, ponasa se ova tuda SPC u CG kao država u državi i tome treba stati na kraj....
Rašo

11. 10. 2018 - 08:02

Amfilohije najbolje zna što je špijun, jer je i sam bio špijun OZN- e i UDB-e. A što se tiče himne niko nikoga neće špijat sve će biti transparetno , vidljivo za sve pa i tužilaštvo. Markoviću svaka čast što je stao u zaštitu naše divne himne. Za one koji je ne vole samo je izgovor da je dva zadnja stiha pisao Sekula Drljević i da je znog toga ne poštuju. Nebi je oni poštovali ni da ju je Njegoš pisao, jer oni ne poštuju Crnu Goru.
prekomoracanin

11. 10. 2018 - 08:13

Obratite paznju kako amfi "suptilno" truje narod o himni.Spominje da se pjevala u Staroj Gradiski. Pa dal je normalan ovaj covjek!
nereg

11. 10. 2018 - 08:22

Sad mi je Sekula Drljevic miliji
Manipulant i podrivać Cg

11. 10. 2018 - 08:40

Amfilohije blizi se kraj tvoje samovolje i nedodirljivosti. Nema vise da SPC kao strana crkva u CG moze da radi sto hoce, sad ti je Risto ostalo da huškaš i podmećeš kao sto si to radio po Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, sada tamo ne smiješ priviriti i sada si krenuo na CG, sramno ali ćeš doživjeti i ovđe poraz i to ce biti kraj SPC u Cg.
Sveti duh

11. 10. 2018 - 08:45

Ponovo manipulacija. Međutim od svake svoje manipulacije njemu je sve teže
PRAVDA

11. 10. 2018 - 09:05

A cus, ko Nam naprica, iz cicine magaze! A da nam Risto nece zatomiti rodoljublje i odjecaj za pravdu i slobodu. Prijaviti petokolonase, koji krse zakon, je samoinicijativna moralna obaveza! Ne nego cemo trpjeti busije zadri srbendi! Ako im se ne ustaje, neka se izlezavaju van skupova gdje se intonira himna, tako to ostaje privatni bunt pojedinca !
Nestani

11. 10. 2018 - 09:59

Van iz CG okupatoru !!!
Kremo Rasov

11. 10. 2018 - 10:09

A KAKO JE PRESO GRANICU UZ POMOC UDBE
danilo s.

11. 10. 2018 - 11:06

Pa i (prokleti) Draža Mihajlović je pjevao himnu "Bože Pravde"? I pobio na zvjerski način hiljade nedužnih ljudi, žena i djece - pa ga ipak slave u Srbiji kao heroja? Kako to ne smeta ovom lažnom hrisćaninu - popu Ristu? Stihovi himne su dobri. Ne vrijedjaju nikoga, nijedan narod ili crkvu. Jedan od najvećih, ako ne i najveći filosof 20 stoljeća M. Hajdeger je bio – nacista. Da li zbog toga moramo zabraniti njegova djela? Isto važi i za pjesnika E. Pounda?
Amfilohije Crnogorce nazvao

11. 10. 2018 - 13:23

Svakakvim imenima i sad se nađe on da nekoga proziva, ovaj takozvani pop treba da odgovara za govor mržnje, a ne da mu je dozvoljeno da huska ljude i podbada nebili se kakvo zlo učinilo...to je Risto radio godinama u Hrvatskoj, BIH i Kosovu, sada misli da moze to i u CG, varate Rile, tvoje vrijeme je prošlo samo ti to jos ne vidiš ili možda predosjećaš zato ovako zboriš.....vrćire crnogorsku imovinu, jer je oteto prokleto.....jos malo
Amfilohije Crnogorce nazvao

11. 10. 2018 - 13:23

Svakakvim imenima i sad se nađe on da nekoga proziva, ovaj takozvani pop treba da odgovara za govor mržnje, a ne da mu je dozvoljeno da huska ljude i podbada nebili se kakvo zlo učinilo...to je Risto radio godinama u Hrvatskoj, BIH i Kosovu, sada misli da moze to i u CG, varate Rile, tvoje vrijeme je prošlo samo ti to jos ne vidiš ili možda predosjećaš zato ovako zboriš.....vrćire crnogorsku imovinu, jer je oteto prokleto.....jos malo
Novi komentar