Nova ljubljanska banka

NLB uoči prodaje isplaćuje 270 miliona eura dividende

Skupština Nove ljubljanske banke (NLB), koja je u državnom vlasništvu, mogla bi u narednih nekoliko dana da ponovo odluči o tome da bilansnu dobit za prošlu godinu izdvoji za dividendu. 
Objavljeno: 11. 10. 2018 - 09:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Za to će nezvanično dobiti zeleno svjetlo Evropske centralne banke (ECB), s time da će se u državni budžet preliti 270,6 miliona eura, izvijestilo je ljubljansko Delo, prenosi Indikator.ba.

Iako je Skupština NLB-a krajem juna željela cijelu bilansnu dobit od 270,6 miliona eura, uključujući 189,1 miliona eura iz prošlogodišnje neto dobiti, izdvojiti za dividende, morala je zaključiti da ta dobit ostaje neraspoređena. Naime, zbog rizika vezanih za postupke protiv Ljubljanske banke, zbog prenosa deviznih depozita hrvatskih štediša, NLB nije dobila saglasnost ECB-a.

Očekuje se da će ECB, koja je očekivala stupanje na snagu Zakona o zaštiti NLB-a, o tome odlučiti u ponedjeljak.

Zakon, kojim je propisano da će iz fonda za sukcesiju NLB-a vratiti finansijska vrijednost u slučaju prinudne naplate imovine NLB-a u Hrvatskoj, u Sloveniji je usvojen sredinom avgusta.

Nadzorni odbor Slovenačkog državnog holdinga će prema predviđanjima u ponedjeljak obznaniti namjeru listinga NLB-a na kotaciji Londonske i Ljubljanske berze, koja će tog dana biti objavljena. Od 22. do 26. oktobra, trebalo bi da se odluči o cijeni udjela NLB-a u planiranoj privatizaciji banke prije javne ponude dionica.

Kao što je poznato, država namjerava da ponudi najmanje pola, a najviše tri četvrtine udjela u NLB-u.

U slučaju uspješne prodaje NLB-a, dividende, koje je u posljednjih nekoliko godina upumpala u budžet najveća slovenska banka, zajedno sa otkupnom cijenom, mogle bi dostići iznos koji je država izdvojila na kraju 2013. godine za državnu pomoć.

Komentari: 0

Novi komentar