Carigrad skinuo anatemu sa patrijarha Filareta Denisenka

Pod oznakom HITNO, crkveni portal na grčkome jeziku „Orthodoxia” je oko 14,30 sati objavio vijest da je Sinod Carigradske patrijaršije, koji se u Istanbulu okupio na trodnevnome zasijedanju, skinuo anatemu sa patrijarha Filareta Denisenka – poglavara Kijevske patrijaršije.
Objavljeno: 11. 10. 2018 - 18:51 Promjenite veličinu teksta: A A A

Anatemu Filaretu, kao navodnome „raskolniku”, Moskovska patrijaršija je objavila 1997. godine.

Patrijarh Filaret je 2010. boravio u Crnoj Gori kao gost arhiepiskopa cetinjskoga i mitropolita crnogorskoga Mihaila. Kijevska patrijaršija i obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva su u liturgijskome jedinstvu.

Arhiepiskop Danilo Zelenski, jedan od dvojice egzaraha carigradskoga patrijarha, koji u Kijevu proteklih neđelja koordiniraju postupak objedinjavanja ukrajinskoga pravoslavlja, izjavio je za TV „5 канал” da očekuje da se „Sinod, do kraja današnjega zasijedanja, pozitivno izjasni u pogledu rješenja o davanju tomosa o autokefaliji Ukrajinskoj crkvi”.

Kijevska patrijaršija je u međuvremenu objavila da je Sinod u Carigradu donio i odluku o nezakonitoj aneksiji Kijevske mitropolije iz 1686. od strane Ruske crkve.

Objavljeno je, takođe, da je i mitropolitu Makariju Maletiču, predstojatelju Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve – najmanje od postojeće tri pravoslavne jurisdikcije Ukrajine – takođe skinuta ruska anatema.

Ukoliko su tačni svi ovi podaci, koje su objavili nezvanični izvori, čini se da juridički ništa više ne stoji na putu carigradskome patrijarhu Vartolomeju da, skupa sa 12 svojih sinodalnih arhijereja, potpiše, daruje i objeloddani, vjerovatno do kraja godine, po svemu sudeći već napisani tomos o autokefaliji Ukrajinske crkve.

Za kasnije danas, najavljeno je i službeno saopštenje o radu i odlukama Sinoda Carigradske patrijaršije.

Komentari: 9

Kremo Rasov

11. 10. 2018 - 19:02

IMA LI KO DA SA RISTA SKINE ANATEMU ?
Kremo Rasov

11. 10. 2018 - 19:02

IMA LI KO DA SA RISTA SKINE ANATEMU ?
Nema

11. 10. 2018 - 20:11

Taj se još nije rodio.
17037

11. 10. 2018 - 19:25

Znaci ipak su anatemisani!!!!Dobro ovome su Filaretu skinuli a kad ce Mikailu???
Ne hitaj

11. 10. 2018 - 20:13

kljapo, biće i to, polako, krenulo je.
65903

11. 10. 2018 - 19:33

Ovo su dobre vijesti i za Crnu Goru, vratiće se autokefalnost. Prvo će patrijarhu Mihailu skinuti anatemu ako je ima, pa onda redom kao u ovom slučaju. Čekamo taj čas...
Јоцо

11. 10. 2018 - 19:55

Мора прво Дедеић да им се обрати. Он и његови су безброј пута рекли да их није брига што о њима мисли "турски" патријарх, како су називали Патријарха Вартоломеја. А има и кош кедна мала зачкољица. Вартоломеј и његов Синод су рашчинили Дедеића још док је њихов поп био. Не вјерујем да ће га они исти врнути, нити му признати владичанство које је примио као рашчињен. Овај Денисенко је прије рашчињења преко 20 година био законити Митрополит кијевски. Аналогију би могли да вучете само кад би, на примјер, Амфилохије ушао у раскол са СПЦ, па га Цариград призна. За Дедеића нема наде. Жалим случај.
Samo ti "zali" Lepi Joca

12. 10. 2018 - 01:55

Ne samo CPC nego i MPC crkva uskoro dobijaju autokefalnost. Ova vijest dolazi od veoma uticajnog covjeka iz Bugarske Pravoslavne Crkve. Ziv bio pa vidio, ovo je vec zavrsena prica!
Milo Vujovic

12. 10. 2018 - 00:47

Šta ova Vlast srbijanskih mješanaca Spava što Čeka od Koga se Boji i ne Rešava hitno Pitanje Svih Pitanja,da Ukine Zakonski ilegalnu Okupatorsku tzv.sPc.koja nije Nikada Postojala u Crnoj Gori Prije Okupacije 1918.g.i što ne Traži kao Ukrajinska Vlast i Parlamenat da se Dobije taj Tomos i Vrati Autokefalija CPC koja je Vjekovima Bila Autokefaln u Odnosu na Ukrajinsku Koja to Nikada nije Bila,(inače Velika Podrška i Sve Čestitke Ukrajinskoj Crkvi i Ukrajinskom Narodu na Dobivenom Tomosu i Autokefaliji),Vlast Poslije ovog Pozitivnog Rešenja Mora da Hitno Reaguje ida Sve Učini da i Mi Vratimo Sve Ono štoje Naše i što Nam je Vjekovima Pripadalo,ako ne Reaguju Brzo biće Najodgovorni za Potencijalne Sukobe koji mogu se Desiti u Crnoj Gori bilo kada dok se ne Riješi Pitanje CPC !!
Novi komentar