VLADA – SJEDNICA

Revidirana Strategija razvoja šuma i šumarstva

Vlada je danas donijela revidiranu Strategiju razvoja šuma i šumarstva kojom se, između ostalog, podržava osnivanje novih privrednih subjekata na tržištu usluga u sektoru korišćenja šuma.
Objavljeno: 11. 10. 2018 - 19:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, reviziji se pristupilo u cilju usaglašavanja važeće Strategije sa usvojenim konceptom reorganizacije koncesionog sistema korišćenja šuma za naredni period.

„Ključni cilj dokumenta je unapređenje postojećeg stanja svih šuma tako da zaštitne, ekološke, socijalne i ekonomske funkcije šuma budu izbalansirane, a održivost obezbijeđena“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se tim propisom, pored ostalog, podržava osnivanje novih privrednih subjekata na tržištu usluga u sektoru korišćenja šuma i unapređuje poslovni ambijent u smislu da će mala preduzeća lakše dolaziti do potrebne sirovine za proizvodnju.

„A s obzirom na to da je krajnji cilj formiranje berze drveta u Crnoj Gori, primjenom propisa podstiče se i tržišna konkurencija, kroz razvoj fleksibilnijeg sistema prodaje drveta u Crnoj Gori i uvođenje lanca odgovornosti i kontrole prometa drvnih sortimenata“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je, u okviru ukupnih aktivnosti na unapređenju politika u oblasti zapošljavanja, usvojila i Informaciju o sprovođenju aktivnosti u vezi sa uspostavljanjem Informacionog sistema tržišta rada.

„Ključni proizvod Informacionog sistema tržišta rada je online platforma koja će biti prvi put kreirana kao izvor objedinjenih relevantnih podataka tržišta rada dostupnih na jednom mjestu“, kaže se u sopštenju.

Kako je pojašnjeeno, riječ je o web stranici na kojoj će biti dostupne informacije o različitim pokazateljima tržišta rada koji se prevashodno odnose na zaposlenost, nezaposlenost i aktivnost radne snage.

Stranica će sadržati i informacije koje se odnose na otvaranje novih radnih mjesta, mlade koji nijesu u sistemu obrazovanja niti su zaposleni, odrasle u neformalnom obrazovanju, tražioce posla na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, radnike prema vrsti radnog vremena i ostale pokazatelje.

„Uspostavljanje novog informacionog sistema imaće poseban značaj u pogledu informisanja mladih prilikom izbora karijere, analiza trendova u pogledu ponude i tražnje za vještinama, kao i u pružanju informacija o uslugama i programima obrazovanja, obuka i zapošljavanja“, kazali su iz Vlade.

Komentari: 0

Novi komentar