Direktorica cetinjske bolnice negoduje zbog odluke Senata Univerziteta Crne Gore

Radojičić: „Danilo I“ treba da bude nastavna baza Medicinskog

Direktorica Bolnice ,,Danilo I“ na Cetinju Sonja Radojičić kazala je za Pobjedu da joj je žao što senatori u srijedu nijesu usvojili prijedlog Vijeća Medicinskog fakulteta da ta zdravstvena ustanova bude nastavna baza fakulteta.
Objavljeno: 12. 10. 2018 - 06:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Iskreno se nadam da će se u narednom periodu naći način da Opšta bolnica ,,Danilo I“ postane naučno-nastavna baza Medicinskog fakulteta, jer nam to i pripada – kazala je ona.

Senat je ocijenio prijedlog Medicinskog fakulteta neosnovanim zato što ova bolnica pripada sekundarnom, a ne tercijarnom nivou zdravstvene zaštite i da zato nema pravo da bude nastavna baza. Radojičić je drugačijeg stava, uz opasku da ona nije u nastavi i da, možda, nije kompetentna da do kraja sudi o tome, ali ukazuje na neke činjenice.

sonja-radojicic-dr-direktorka-bolnice-na-cetinje-1110-2018

ORL odeljenje cetinjske bolnice i Humana reprodukcija su, ističe ona, po pružanju usluga tercijarni nivo zdravstvene zaštite.

- Samo fizički pripadaju Opštoj bolnici, što ne može biti na štetu već na korist svih nas – rekla je ona.

Navela je da joj je kao direktorici ove eminentne zdravstvene ustanove - najstarije u zemlji, sa kontinuitetom u kvalitetu, iskreno žao što nijesu postali naučno-nastavna baza.

Senat je odbio prijedlog Medicinskog fakulteta ocjenjujući da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti propisano da je bolnica zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite koja pruža bolničku zdravstvenu zaštitu, a da su klinika, kliničkobolnički centar, klinički centar i institut nastavna baza fakulteta zdravstvenog usmjerenja i obavljaju naučnoistraživačku i nastavnu djelatnost za oblast kliničkih grana medicine, odnosno stomatologije.

Pojedini senatori su, kako je ispričao naš nezvaničan izvor, reagovali na tu tvrdnju, navodeći da je trebalo da se usvoji prijedlog fakulteta. Jedan senator, o čemu smo pisali, istakao je da su odjeljenja za otologiju, mikrohirurgiju uha i audiologiju, kao i ono za humanu reprodukciju ubrajaju u tercijarni nivo zaštite, te da su ta odjeljenja do 2006. godine bila dio Kliničkog centra koja su izmještena na Cetinje.

- Ubrajaju se u tercijarni nivo zdravstvene zaštite, isto kao i Klinički centar - kazao je on.

Komentari: 1

DIREKTORICA JE U PRAVU:

12. 10. 2018 - 11:45

"ona nije u nastavi i nije kompetentna da do kraja sudi o tome"
Novi komentar