Čarls Tanok, doskorašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Evropska perspektiva je lijepak koji vezuje države Zapadnog Balkana

Evropska unija se danas suočava sa Bregzitom i porastom populističkih, evroskeptičnih pokreta širom bloka. Ostajem, ipak, optimističan i za EU i za Crnu Goru. Kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset, puno se može promijeniti u sljedećih deset godina, rekao je u razgovoru za Pobjedu Čarls Tanok, koji je ove sedmice završio svoju desetogodišnju karijeru na mjestu izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.
Objavljeno: 12. 10. 2018 - 06:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iskusni britanski diplomata, koji je u EP izabran 1999. godine, bio je tokom posljednje decenije snažan zagovornik proširenja i crnogorskog puta u Evropsku uniju. Tanok je ranije najavio da neće biti izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru kada njegova zemlja i formalno napusti Evropsku uniju.

- Očigledno je da se mnogo toga promijenilo u prethodnoj deceniji. Crna Gora se praktično, tek nedavno pojavila kao nezavisna zemlja i pojedini su tada čak postavljali i pitanje njene održivosti kao nezavisne države - kaže Tanok odgovarajući na pitanje o tome kako je izgledao crnogorski put u EU kada je započeo funkciju izvjestioca, a kako, danas kada je napušta.

ODRŽIVOST

Crna Gora je, dodaje on, nedvosmisleno pokazala da su strahovi o njenoj održivosti kao nezavisne države, neosnovani: proslavila je dvanaest godina obnovljene nezavisnosti i danas sa ponosom sjedi u NATO kao punopravna članica.

- Nasuprot tome, Evropska unija je danas manje samouvjereno tijelo nego što je bilo 2009. godine. Tada je Lisabonski sporazum stupio na snagu nakon ratifikacije 2007. i proslavljena je petogodišnjica proširenja iz 2004. godine- rekao je britanski diplomata.

Tanok ističe da se Evropa danas suočava sa Bregzitom i porastom populističkih, evroskeptičnih pokreta širom bloka.

- Ostajem, ipak, optimističan i za EU i za Crnu Goru i kao što se mnogo toga promijenilo u posljednjih deset godina, puno se može promijeniti u sljedeć ih deset. Nadam se na bolje - naveo je Tanok.

OCJENE

Govoreći o ocjenama predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji je javno opomenuo da su na Zapadnom Balkanu mogući novi sukobi, Tanok kaže da je Junker pokušao da se unutar EU osvrne na važnost evropske perspektive za Zapadni Balkan.

- Nikada ne bi trebalo da budemo slijepi za moguć nost sukoba i bilo bi naivno vjerovati da su sve tačke sporenja i sukoba na Balkanu iz prošlog vijeka iznenada riješene, ali bi takođe trebalo da budemo oprezni i ne pojednostavljujemo previše zapadno-balkanske priče. Snažno vjerujem da je evroatlantska perspektiva lijepak koji vezuje zemlje Zapadnog Balkana u mir i stabilnost i ukoliko bi to nestalo, onda bi bilo visoko destabilizujuće- ocijenio je Tanok.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 2

400 god

12. 10. 2018 - 08:05

EVROPSKA PERSPEKTIVA JE UNIŠTILA JEDNU CIJELU GENERACIJU NA PROSTIRIMA BIVSE SFRJ, POTPUNO JE NASTAO JEDAN ZDRAVI MENTALITET,TRADICIJA, ODNOS PREMA DRŽAVI ,DRUSTVU ,FAMILIJI, SVE STO NAS JE ČINILO PONOSNIM VI STE NAM UNISTILI, NAMETNULI STE NAM ,PEDERE,LEZBEJKE, VASE BOLESNE ZAKONE, UNISTILI NAM EKONOMIJU, PERSPEKTIVU, UNIJELI STE NAM NACIONALIZAM, RATOVE, DALI STE NAM NOVAC DA GRADIMO SAMO GRANICE MEĐU SOBOM, A VAŠ CILJ STE OSTVARILI POSTALI SMO NIKO I NISTA I OSTVARILI VAS CILJ DA BUDEMO NAJAMNICI VASEG IMPERIJALIZMA.
Ko je kriv za to? MI!

12. 10. 2018 - 09:36

Da smo svi imali ista u glavi to ne bi dozvolili, ali kod nas(bivsa YU) je vecina ljudi OVCE! Pa neka se ljuti kome se ne svidja, ISTINA je bolna!
Novi komentar