Nesreća u Željezari, radnici optužuju upravu da se ne brine za njihovu bezbjednost

Zlatko Šarović teško povrijeđen

Radnik pogona Kovačnice nikšićke željezare Zlatko Šarović (35) teško je povrijeđen juče ujutro oko pet sati prilikom pada sa kranske staze. Nakon što mu je ukazana pomoć u nikšićkoj bolnici i Kliničkom centru Crne Gore, prevezen je u Specijalnu bolnicu za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju u Risnu.
Objavljeno: 12. 10. 2018 - 06:59 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šarović je stalno zaposlen u Kovačnici kao kranovođa. Nadležne službe obavljaju uviđaj. U pogonu Kovačnice je i prije četiri godine sa tog kranskog mjesta pao i poginuo radnik Milovan Nikolić.

Predsjednik Sindikata Tosčelika Pero Kadović rekao je da povrijeđeni radnik srećom nije životno ugoržen, ali je polomio obje noge.

- Šest godina se ponavlja se ista priča. Radimo u tri smjene na izraubovanim mašinama, ništa se ne preduzima da se osigura naša bezbjednosti, samo se daju prazna obećanja - rekao je Kadović ispred upravne zgrade fabrike nakon završetka smjene.

Kranovođa Saša Jelić, koji je u Željezari zaposlen od 2004. godine, tvrdi da su uslovi u kojima rade katastrofalni.

- Nemamo ni raspored smjena, a ja radim na dizalici koja je ranije izbačena iz upotrebe. Nosivost dizalice je deset tona, a radim sa 20 tona i više, što dovoljno pokazuje da sam svakodnevno ugrožen, kao i ljudi sa kojim radim - rekao je Jelić i dodao da se obraćao nadležnim i da je prije mjesec slao dopis, ali mu se niko nije obratio.

Naveo je da je juče 28 kolega potpisalo dopis i da su pozvali nadležne da dođu i vide u kakvim uslovima rade. Naveo je da od uprave traže da odredi pet radnih dana i da se toga pridržavaju i optužio ih da im se niko nije obratio povodom jučerašnje nezgode.

Radnik iz vatrostalnog održavanja Nenad Perišić rekao je da su radili pet dana po osam sati i da su dobili obavještenje da moraju doći u subotu u drugu smjenu, jer je bilo vanredno stanje zbog peći.

- Plan je bio da mi ozidamo peć, ali cigla nije bila u redu, pa su nam naložili da dođemo i u nedjelju, ali kako nijesmo mogli da se okupimo jer je jedan na bolovanju i o tome obavijestili poslovođu, u ponedjeljak smo radili 13 i po sati na poslu koji obavlja osam ljudi, a nas je duplo manje – rekao je Perišić i istakao da su kažnjeni 20 odsto od plate jer nijesu došli na posao u nedjelju.

Komentari: 0

Novi komentar