Čestitka Đukanovića povodom 120 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Zahumlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku predsjedniku opštine Nikšić Veselinu Grboviću i direktoru JU Zahumlje Vojislavu Krivokapiću  i svim članovima društva povodom obilježavanja 120 godina postojanja Kulturno umjetničkog društva Zahumlje. 
Objavljeno: 12. 10. 2018 - 18:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Osnivanjem Zahumlja, kao prvog kulturno umjetničkog društva 1898. godine, Nikšić dobija one obrise stvaralaštva, koje su i izgradile njegovu prepoznatljivost kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu.Ni ratne nedaće i nemaština, koje su na ovom podneblju bile česte, nijesu pokolebale entuzijaste koje su tada osnovale ovo društvo, već su se svojim stvaralaštvom i stoičkim odnosom prema izazovima, borili za očuvanje tradicije i slobode. Zahvaljući tome danas Nikšić s ponosom može reći da ima jedno od najstarijih kulturno umjetničkih društava na Balkanu, koje je spona tradicije i savremenih umjetničkih tokova i svjedok razvoja srca i duše jednog grada i države i opšte kulturne nadgradnje.
Zahumlje je bilo dom i prva praksa nekim od najpoznatijih crnogorskih stvaralaca, kroz svoj rad šireći tradiciju i kulturu našeg naroda, širom svijeta, predstavljajući najbolje ambasadore kada Crna Gora nije ni mogla imati druge niti bolje. U današnjoj Crnoj Gori, koja je povratila svoju nezavisnost, postala članica NATO-a i koja sigurni i dinamično napreduje ka članstvu u EU, kulturno i umjetničko stvaralaštvo ima posebnu ulogu i svakako podsticajniji ambijent za dalje djelovanje, ne samo u daljem očuvanju i promociji tradicionalne umjetnosti, već i u kulturološkoj nadgradnji nastupajućih generacija'', navodi se u čestitki Đukanovića.

 

Komentari: 0

Novi komentar