U Kočovi

NATO gradi bazu u Albaniji

Albanska baza u Kučovi, u kojoj se nalaze stari aviona koji su nekada bili dio avijacije, postaće nova vazduhoplovna baza NATO-a.
Objavljeno: 13. 10. 2018 - 11:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako prenosi Rojters, albanski migovi,uglavnom kineske i ruske proizvodnje ne lete još od 2005. godine, dok albanski vazdušni prostor nadgledaju Italija i Grčka.

To je, kako se navodi, dovelo do ekonomskog pada u i oko Kučove, grada koji se još nazivao i “Staljinov grad” tokom komunističkog perioda.

“Baza je prvi potpis NATO-a na Zapadnom Balkanu, jer će Kočovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu NATO-a za ovaj region”, izjavila je albanska ministarka odbrane Olta Džaka.

Prema njenim riječima, za prvu fazu radova NATO će izdvojiti 50 miliona EUR, kako bi se Kučova pretvorila u bazu za opremu, logistiku, treninge i vežbe.

Kako se navodi, Albanija smatra da zaslužuje transformaciju stare baze, kako bi doprinijela održavanju stabilnosti u regionu i mirovnim misijama NATO-a širom svijeta.

“Region u cjelini je ušao u proces nepovratne evroatlantske integracije”, rekla je Džaka.

Bazu su 50-ih godina prošlog vijeka osmislili sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je raznijeli u slučaju da padne u neprijateljske ruke.

“NATO baza će povećati odbrambene kapacitete zemlje, a strani investitori će imati više povjerenja u Albaniju. To će biti dobro i za porast zaposlenosti u tom kraju”, rekao je penzionisani komandant vazduhoplovstva Klement Alikaj.

 

Komentari: 0

Novi komentar