Političari o ustavnom patriotizmu kao modelu za prevazilaženje podjela

Ustav kao „identitetska karta“ svih građana

Ustavni patriotizam podrazumijeva punu lojalnost državi i snaženje ustavnog temelja Crne Gore kao građanske države. To je koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji. Podjele pretvara u zajedništvo, uz očuvanje posebnosti, vjerskih i etničkih.
Objavljeno: 15. 10. 2018 - 06:05 Promjenite veličinu teksta: A A A

Riječ je o najlogičnijem slijedu modernizacije crnogorske države. To su kazali Pobjedini sagovornici iz DPS-a, Crnogorske i LP, Miloš Nikolić, Vladimir Pavićević i Andrija Popović, poručujući isto - Crnoj Gori kao podijeljenom društvu potreban je ustavni patriotizam.

Miloš Nikolić za Pobjedu kaže da je ustavni patriotizam koncept koji vodi većoj društvenoj koheziji, čime se stvaraju uslovi da svi, prije svega, ljudski resursi budu u funkciji daljeg snaženja države u cjelini. - Vjerujem, u tom kontekstu, da Crna Gora kao de facto podijeljeno društvo po nacionalnoj i vjerskoj strukturi može tražiti najmanji zajednički sadržalac najširih društvenih subjekata upravo u ustavnom patriotizmu – kazao je Nikolić.

On je istakao da je riječ o konceptu koji snaži ono što su ustavni temelji Crne Gore kao građanske i države socijalne pravde. - Zato smatram da je zadatak svih, a naročito nove generacije političara, da posvećeno rade na ostvarenju ovog principa – dodao je Nikolić.

LOJALNOST DRŽAVI

Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske, kaže za Pobjedu da je to koncepcija koja podrazumijeva okupljanje oko pune lojalnosti državi, pridavanje posebnog značaja i vrijednosti Ustavu Crne Gore, kao i potvrđivanje građanske lojalnosti i razvijanje ustavnih sentimenata. - Ustavni patriotizam je naš najbolji odgovor na pitanje  kako crnogorsku državu učiniti stabilnom državom – kazao je Pavićević. On objašnjava da je ustavni patriotizam koncepcija koja dolazi iz polja političke teorije, a razvijana je posebno u Njemačkoj u poslijeratnom periodu.

- Njome se sugeriše posebna vrsta obezbjeđivanja kohezije u društvima koja su duboka podijeljena. Ovom koncepcijom odgovara se na pitanje identiteta zajednice koja je, poput crnogorskog slučaja, premrežena pripadnošću njenih članova različitim etničkim grupama usljed čega izostaju neophodni integrativni elementi. Takva vrsta kohezije je u praktičnom smislu uočljiva u razvoju američke ili švajcarske države. I u smislu snage države i autoriteta njenih institucija, ustavnim patriotizmom možemo Crnu Goru da napravimo Švajcarskom Balkana – istakao je Pavićević.

On je podsjetio da je, kada je izabran za predsjednika Crnogorske u januaru ove godine, predložio partijskim članovima viziju ustavnog patriotizma kao temeljne za budućnost crnogorske države i taj prijedlog je, kako je kazao, na izbornoj konvenciji dobio apsolutnu podršku. Pavićević je poručio da njegov prijedlog zasnivanja Crne Gore na principima ustavnog patriotizma podrazumijeva davanje Ustavu posebno mjesto, vrijednost i značaj kao identitetskoj karti zajednice ljudi, koji žive i svoja prava i obaveze ostvaruju u Crnoj Gori.

- Ovakvo razumijevanje Ustava ima ogromni potencijal za premošćavanje podjela u crnogorskoj državi i društvu, koje su danas ključna sila koja sprečava napredak. U svakom savremenom društvu razlike su nužne i koncepcijom ustavnog patriotizma ne poništavamo razlike, već omogućavamo zajednički život na prostoru koji zajednički dijelimo uz očuvanje osobenosti, kako vjerskih, tako i etničkih. Ustavnim patriotizmom niko ne gubi jer osobeni identiteti ostaju neprikos n o v e n i . A l i , u s t av n i m patriotizmom svi dobijaju jer Crna Gora postaje stabilna država, koja ispunjava sve funkcije koje se očekuju od jedne demokratske države – poručio je Pavićević.

OSJEĆAJ PRIPADNOSTI

 Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kaže da ustavni patriotizam gaji ideju političke privrženosti koja počiva na zajedničkim vrijednostima i normama liberalno-demokratskog, građanskog društva.

- Za građane, odnosno naciju, nije presudna tradicionalistička kultura, etnicitet ili religijski folklor, već osjećaj pripadnosti građanskom društvu, čija najviša vrijednost jeste Ustav, kao akt koji štiti slobodu svakoga od nas, bez obzira na lična svojstva i pripadnosti. Zato ova ideja u suštini je superiorna i najlogičniji slijed modernog razvoja crnogorske države i može na najbolji način definisati i ojačati zajedništvo i duh solidarnosti koji je potreban svakoj zajednici – kazao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, jasno je da ovo nije nova ideja za Crnu Goru, već je ona, kako je kazao, suštinski proklamovana Ustavom iz 2007. u kojem se kao nosilac suvereniteta navodi građanin Crne Gore, a ne pripadnik neke nacije, vjere ili druge grupacije. - Danas smo to prepoznali kao ustavni patriotizam, ali to je koncept koji je duboko utkan u crnogorsko državno biće i kojem su liberali dali naročit doprinos kroz svoju borbu za slobodno i prosvijećeno društvo i nezavisnu državu od početka 90-ih godina do danas – rekao je Popović.

Crna Gora primjer kako da različitosti budu zajedničko bogatstvo

Andrija Popović smatra da je koncept ustavnog patriotizma posebno važan za, kako je kazao, „složena, istoriografski bogata i multikulturalna društva kakvo je Crna Gora, jer obezbjeđuje prevazilaženje svih razlika, nudi zajedničko mjesto okupljanja i garantuje zaštitu dostojanstva i tradicije svakoga čovjeka u Crnoj Gori, te svake manjinske grupe“.

- Jasno je da samo društvo u kojem svaki pojedinac može slobodno da traga za svojom srećom, može biti istinski srećno i napredno društvo – istakao je Popović. Čini se da je Crna Gora, dodao je on, u protekloj deceniji uspjela da crpi takve kvalitete iz ovoga koncepta ustavnog patriotizma i građanske države i da danas čini svijetli primjer kako jedno složeno i heterogeno društvo, puno različitosti, može svoje razlike pretvoriti u zajedničko bogatstvo i zajedničku snagu koja gura državu naprijed. Zato smatram da je veoma važno nastaviti snažno promovisati takav koncept, posebno pred sve agresivnijim udarima desničarskog populizma i nacionalizma, koji počiva na mržnji, strahu i urušavanju sigurnosti otvorenog društva – dodao je Popović.

Komentari: 19

Janica Matova Beograd

15. 10. 2018 - 06:16

Pavićeviću vucaj se odakle si došao !Ovo je država Crnogoraca i ravnopravnih građana Crne Gore .Ustavni ili Uneređeni patriotizam nije ništa drtugo nego dimna zavjesa za denacionalizaciju Crnogoraca ,a samim tim i nestanak Crne Gore kao države!
Užass

15. 10. 2018 - 12:02

Sramota kakve komentare vi puštate. Ova Beograđanka prostački kaže Pavićeviću koji je inače iz Crne Gore "vucaj se odakle si došao". Đe da se vuče? Pa ti si iz Beograda i vucaj se onda sa ovog portala sramoto
Ćalasan

05. 05. 2019 - 10:10

NARAVNO JANICA, to sjeme o U.Patr. može da uspijeva samo u nebeskoj Srbiji od sjetve do žetve. Oni zapravo imaju ustav po kome se politički ne ponašaju,njih ne interesuje ono što je u Srbiji već ono što je TUĐE. Njih interesuje Načrtanije to je destruktivna patokratska ideologija veoma opsana za region i Evropu. Ta bolest otvara rane koje nikada ne zarastaju...to je ZLO!
Havist

15. 10. 2018 - 07:08

Neka bude, ali za početak i da jezik kojim govori najveći procenat građana Crne Gore, a to je srpski, bude službeni, uz crnogorski.
Vasojević

15. 10. 2018 - 07:37

Mlaćenje pazne slame. Mnogo rijeci a malo rečeno.
CrnogoraC

15. 10. 2018 - 08:41

Pavićević će da spasi ovu državu! Sve nade polažem u njega :)
bratveliki

15. 10. 2018 - 08:44

Potpsiujem sve što je profesor Pavićević rekao, vrlo obrazovan i pametan čovjek. Izuzetno ga poštujem i cijenim. Nikolić i Popović krajnje nebitni, ali dobri za ovu priču.
Brano

15. 10. 2018 - 08:59

Sta mislite o braku za koji bi rekli: Mi se ne postujemo medjusobno, ali opstajemo u zajednici zato sto postujemo bracni ugovor koji smo potpisali pred maticarem. Sta mislite o takvom braku? Koliko ce trajati i da li uopste treba da opstabe? Tako vam je i sa drzavom sa ustavnim patriotizmom.
danilo s.

15. 10. 2018 - 09:28

Patriotizam je “ljubav prema domovini”. Ustav ne može da se “voli”. Ali, može - i mora - da se poštuje. Političari nam nude jeftini surogat patriotizma? Zašto? Očito je da ne znaju kako da riješe odnos dobrog dijela gradjana - kojima je tudja zemlja “domovina” - prema domovini CG? Patriota je daleko manje opasan od nacionaliste, ali i dalje nije “čovjek” u najboljem smislu te riječi. Postoji opasnost da mu domovina može biti bliža od “čojstva”? Cini se da, ipak, postoji bolji način da gradjani CG osjete ljubav prema državi – a to je: pravna (ustavna) - i pravedna- država? Država koja garantuje ista prava svim gradjanima i koja brine o obrazovanju svojih gradjana. Jer, zlo dolazi najčešće od neznanja, ili površnog, pristrasnog “znanja”. Samo nas Istina i Pravda mogu osloboditi da budemo Ljudi. Za istinskog čovjeka - cio svijet je “domovina”. Za onoga ko ima “čojstvo” u sebi - svi ljudi su braća.
Marko

15. 10. 2018 - 10:20

Citiram: “ustavni patriotizam koncepcija koja dolazi iz polja političke teorije, a razvijana je posebno u Njemačkoj u poslijeratnom periodu.” Samo jos treba reci da je razlog tome bio FASISTICKA proslost Njemacke i ZABRANA NACIONALNOG patriotizma. Crna Gora nema tu proslost. Na svoju istoriju CG moze biti ponosna. Ne shvatam zasto se ponosnoj CG namece koncept kao da je bila fasisticka?
Ovo je podvala

15. 10. 2018 - 09:56

Za crnogorski narod, jer svi manjinski narodi u CG imaju svoje matične drzave, drugo po Ustavu CG manjinskim narodima je zagarantovana zastita njihovih indetiteta, dok crnogorski narod nije definisan ustavom niti kao većinski niti kao manjinski....tako da je ovo urađeno mnogo ranije da se asimiliraju...a pogotovu sad sa ovom novom inicijativom..... Ranije je nuđeno građanski indetitet. Zatim državni indetitet sada nam nude Ustavni patriotizam koji nema veze sa indetiteto.... Znači radi se sve da nestanu Crnogorci a Crne Gore nema bez crnogorskog slobodarskog naroda......umjesto da se podigne svijest o crnogorskom indetiteta oni ga ubijaju, sramno
Popović i LP

15. 10. 2018 - 10:08

Su potpuno zasladili, samo ih interesuje korist....njih odavno ne interesuje crnogorski narod niti ga smiju podmenuto, sve im je drugo prihvatljivo na štetu Crnogoraca......CG je postala eksperiment u kome prolazi nesto sto nema niđe na svijetu....zamorče.....koje gluposti o građanskoj državi.... Neka objasne sto misle pod tim? koje gluposti o Državnom indetiteta, jer indetitet čini narod te drzave a Crnogorci sa ponosom mogu čuvati i istiniti svoj indetitet, na kojeg su nagrnuli svi da ga unište, pripisivajući našu istoriju, kulturu, jezik drugom narodu....taj drugi Srpski narod otvoreno negira postojanje crnogorskog naroda, pritom imaju svoju matičnu državu Srbiju...tako da oni nikako ne mogu izgubiti svoj indetitet već štetu moze da pretrpi i nestane samo crnogorski narod a sva indetitet u kulturi, istoriji i tradiciji bi pripalo njima a mi bismo bili nekakav Ustavni indetitet ili neki patriotizam, čega , magle i prašine.....ovo mogu nazvati sramnim ćinom onih koji nas svjesno guraj
Pročitaj

15. 10. 2018 - 10:45

Pročitati, da se lakše shvati okle vjetar duva www.aktuelno.me/iz-canu-uz-pomoc-grupe-srpskih-profesora-propagiraju-doktrinu-unistenja-crnogorske-nacije-1 http://www.antenam.net/politika/96832-nikolaidis-j-o-vas-ustavni-patriotizam
Ranko

15. 10. 2018 - 11:54

Država odnosno poreski obveznici odnosno svi mi građani ćemo mnogo novca izgubiti zbog nepromišljenog gesta vlasti i navodnih kazni na neustajanje na intoniranje himne. Prosto,ljudska prava su jasna u ovom slučaju i bilo kakav čin kažnjavanja u ovom slučaju je ništavan. Hoćemo li kažnjavati i ljude koji nepjevaju himnu ako se ustanovi da mora? Represivne mere ne idu uz ljudsko pravo. U pamet se crnogorci
Gradjanka

15. 10. 2018 - 12:27

Patriotizam je patriotizam. Ovo ustavni izgleda kao neka forma, neke oblande, meni beživotne, šture. Pročitajte Nkolaidisev intervju, Sa mnogim stavovima iz nega se slažem. Patriota si ili nisi, tu druge pomoći nema.
Ovi mladi ljudi

15. 10. 2018 - 15:01

Koji neznaju ili slabo znaju sto je crnogorski indetitet, lako se njega odriču a trebaju da se svi ponose sto pripadaju crnogorskom narodu i njegovom indetiteta....nečije poznato u svijetu da jedan ovako mali narod ima takvu bogatu istoriju, tradiciju i kulturu.....svi okolni narodi su gledali na crnogorski narod kao tračak nađe za svoju slobodu i na kraju su svi narodi bili oslobođeni. Ali luča te slobode su Crnogorci, slobodarski crnogorski narod....sada nam podmeću kukavičeije jaje nekakvi građanski indetitet, pa državni indetitet i sad Ustavni patriotizam. Bas sramno...
Sad vise ne smiješ biti

15. 10. 2018 - 16:18

Patriota ili domoljub kao to je primitivno ili jos vise dodaju ti kao da si nacionalista.....a nista nije plemenitije braniti svoju državu i svoj narod.... Podvaljuju na, i upoređujes sa ekstremnim nacionalizmom, šovinizmom i fašizmom koji nam dolazi od srpskog i drugih naroda.....Crnogorci ne ugrožavaju druge narode i drzave već poštuju sve naroda na balkanu kao i nacionalne manjine u samoj Crnoj Gori ali ne vraća nam se istom mjerom, već kidise na nas sa svake strane........sad ova podvala o ustavnom patriotizmu....kao da Crnogorci nijesu dokazani da vole i brane svoju državu vjekovima, to svijet ne poznaje. Mnogi stranci su o crnogorskom narodu pisali kao jedno koji proplivala krv vjekovima da sačuva svoju slobodu i državu.....i sada ovo.....što je sa ovim ljudima, sve im je prihvatljivo ali ne nikako crnogorski indetitet, bez koje nema Crne Gora.....to trebaju da znaju svi oni koji kidise na ycrnogorski bice.
PWS

27. 10. 2018 - 18:30

To su bajke. U kapitalizmu je nemoguce postici takvu koheziju jer je kapialisticka drzava nekome majka a nekome maceha.
Vasojević

31. 10. 2018 - 13:07

kAKVE IMA VEZE IDENITET AS USTAVOM?..STA AKO SE PROMIJENI USTAV, TEORETSKI? DA LI SE PROMJENOM USTAVA MIJENJA I SAM IDENTITET.NEODRZIVA POSTAVKA.
Novi komentar