Istoričar i naučni saradnik na Institutu za filozofiju I društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dr Milivoj Bešlin

Srpska crkva je generator nestabilnosti u Crnoj Gori

Ne može doći do zaokruženja crnogorske državnosti dok se ne riješi crkveno pitanje, koje je u Crnoj Gori otvoreno. Rješavanje ovog pitanja bilo bi u interesu, prije svega, društva. U ovom trenutku Srpska crkva je negator i crnogorske države i crnogorske nacije – upozorio je za Pobjedu istoričar prof. dr Milivoj Bešlin
Objavljeno: 15. 10. 2018 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Razlog zbog kojeg pitanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve nailazi na toliki otpor Ruske i Srpske pravoslavne crkve, ali i ono zbog čega izaziva strah u tim krugovima je što povlači za sobom razmatranje nezavisnosti Makedonske pravoslavne crkve, a u krajnjem i Crnogorske, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu istoričar i naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu dr Milivoj Bešlin.

Pravoslavne crkve su, prema njegovim riječima, i nacionalne crkve, što na našim prostorima znači i da su u funkciji nacionalističkih ideologija. - Iako je to jeres – kategoričan je Bešlin.

NACIONALIZAM

Prilično cinično mu je, kako je rekao, djelovala izjava srpskog patrijarha Irineja, koji je tužio za etnofiletizam neke manje pravoslavne crkve u regionu, a da „sam ne vidi da je eksponent ideologije srpskog nacionalizma“. - Najočitije se to vidi u odnosima prema regionu gdje Srpska pravoslavna crkva ide ispred države i političkih pretenzija na teritorijama koje srpski nacionalizam smatra svojom teritorijom, a to su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, djelovi Hrvatske, pa i Makedonije.

To je teritorija koja je zamišljena kao velikosrpski prostor i gdje državna politika Srbije, prije svega zbog međunarodnih okolnosti, ne smije da nastupa otvoreno, pa to čini crkva. Crkva je „noga u vratima“ za velikodržavni projekat Srbije – opisao je prof. Bešlin. Komentarišući aktuelni spor između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije zbog Ukrajinske pravoslavne crkve, naš sagovornik ističe da ima teoretičara koji tvrde da je pravoslavlje pred novim raskolom.

- Ne bih ulazio u usko crkvena pitanja, ali mislim da je sam vaseljenski patrijarh Vartolomej najbolje odgovorio na protivljenje Ruske pravoslavne crkve na tomos koji bi trebalo da dobije Ukrajinska crkva, rekavši: „Da smo poštovali kanonska pravila za koja danas tvrdite da bi trebalo da ih poštujemo, Ruska crkva ne bi dobila tomos i ne bi danas postojala“. Riječ je o borbi prvenstveno unutar zajednice pravoslavnih hrišćana. Ruska crkva je politički uticajnija, u to nema nikakve sumnje, ali istorijski gledano Vaseljenska patrijaršija ima veću simboličku snagu – istakao je naš sagovornik. Radi se, kako je naglasio prof. Bešlin, o borbi između onoga što je faktički politički uticaj Ruske crkve na pravoslavni svijet i onoga što je simbolički i istorijski uticaj Vaseljenske patrijaršije.

- Vidjećemo kako će se po tom pitanju podijeliti pravoslavne crkve, ali je, kada je riječ o rusko-ukrajinskom sporu, jasno da je Ruska crkva na polju čiste politike, što čak i ne kriju. Bojim se da to nema posebne veze sa religijskim normama, nego isključivo sa ruskom imperijalnom pretenzijom prema Ukrajini i čitavom postsovjetskom regionu – rekao je dr Bešlin.

PODIJELJENOST

Posmatrajući, u kontekstu odnosa Ruske i Ukrajinske crkve, situaciju u našoj državi, Bešlin ističe da je obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve ono čega se Srpska crkva veoma plaši. - Srpska crkva funkcioniše vrlo često kao ispostava Ruske pravoslavne crkve. Protivljenje Srpske crkve potezima vaseljenskog patrijarha Vartolomeja uslovljeno je njenim podaničkim odnosom prema Ruskoj pravoslavnoj crkvi, ali i zbog straha od otvaranja priče o dodjeljivanju sljedećeg tomosa o autokefalnosti, prije svih, Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – smatra prof. Bešlin. Pitanje nezavisnosti ove crkve, kako je kazao, traje decenijama, koliko dugo i postoji raskol.

- Srpska pravoslavna crkva nema više nikakvog uticaja na Makedonsku crkvu, niti postoji bilo kakvo njeno djelovanje u Makedoniji. Eventualni tomos o autokefalnosti Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u stvari bi bio samo potvrda faktičkog stanja – naglasio je naš sagovornik. Pitanje obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve je, kako smatra, drugačije. - Još se nijesu stvorile ni političke, ni faktičke okolnosti da carigradski patrijarh donese takvu odluku. Ne mogu da ulazim u njegove motive, ali mislim da je prvo potrebno riješiti kontroverzu unutar same Crne Gore i među pravoslavnim vjernicima. Makedonija i njeno društvo su to riješili, dok u Crnoj Gori postoji dihotomija pravoslavnih vjernika i nijesam siguran da će carigradski patrijarh ići ispred faktičkog stanja – ocijenio je prof. Bešlin.

NEGATORI

Komentarišući moć – političku, vjersku, medijsku, finansijsku – SPC u Crnoj Gori, naš sagovornik naglašava da je pitanje političkog djelovanja ove crkve vrlo kontroverzno. - Ne može doći do zaokruženja crnogorske državnosti dok se ne riješi crkveno pitanje, koje je u Crnoj Gori otvoreno. Rješavanje ovog pitanja bilo bi u interesu, prije svega, društva. U ovom trenutku SPC je negator i crnogorske države i crnogorske nacije. Ona je generator nestabilnosti u Crnoj Gori, politički je „kišobran“ za brojne ekstremne političke grupe. Nekima od njih se i sudi za pokušaj državnog udara. SPC je nosilac destruktivnog ruskog uticaja u Crnoj Gori. Ona je i faktor korupcije u ekonomskom smislu, ne plaća porez i vrlo netransparentno posluje u Crnoj Gori – naveo je Bešlin.

Dok se sve to ne riješi društvenim dogovorom, koji bi, kako smatra, trebalo da bude krunisan modernim zakonom, koji će potvrditi sekularni karakter države i odgovoriti na stare i nove probleme u odnosima Crne Gore i Srpske crkve, neće biti zaokružene državnosti i održive stabilnosti. - SPC je u ovom trenutku faktor destruktivnog i stranog političkog uticaja i to zaista jeste nadasve političko, a ne religijsko pitanje. Na kraju krajeva, čelnik Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović je par ekselans politički akter, a ne vjerski poglavar, odnosno on svoju vjersku ulogu koristi da bi preko nje vršio politički uticaj i postizao političke ciljeve, koji su u opreci sa državnim i nacionalnim interesima Crne Gore – rekao je naš sagovornik.

INTERESI

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu patrijarha Srpske crkve Irineja da je život Srba u Crnoj Gori danas gori nego što je bio u Nezavisnoj državi Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, Bešlin je istakao da to može reći samo čovjek koji ni najmanje nije promislio o onome što će da izgovori. - On je tom izjavom prvenstveno relativizovao zločine u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i na nedopustiv način normalizovao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima iz tog perioda. Kada fašizam uporedite sa bilo čim drugim, to drugo nijeste ukaljali, ali ste fašizam normalizovali. Fašizam mora ostati neuporediv – kategoričan je Bešlin.

Podsjetio je da ga je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao da povuče izjavu, a da je Irinej odgovorio da će to učiniti ako dobije garanciju za očuvanje vlasništva nad imovinom koju Srpska crkva kontroliše u Crnoj Gori. - Time je priznao da samo vrši pritisak na Crnu Goru, da podiže ulog, da mu nije bitna sudbina Srba u Crnoj Gori, a očito, pošto ih profaniše, nijesu mu bitne ni srpske žrtve u NDH, nego prevashodno brine o materijalnim dobrima i spreman je da svojim poganim izjavama trguje za imovinsko pitanje – rekao je naš sagovornik. Mišljenja je i da vlasti „ne bi trebalo da obraćaju pažnju na takve stvari, nego da budu vođene državnim interesima“. - To znači da zakon o vjerskim zajednicama mora da definiše što je imovina Crne Gore i koje je to objekte država gradila do 1918. za njenu, tada, autokefalnu crkvu, dok ono što je novcem svojih vjernika gradila SPC treba da bude riješeno na drugačiji način. Zakonom bi moralo biti riješeno i pitanje učešća u političkim aktivnostima crkvenih velikodostojnika i političkog uticaja, kao i pitanje plaćanja poreza, ali i registracije svih vjerskih zajednica.

Nijedna vjerska zajednica ne smije biti iznad države u kojoj djeluje, kao što ne može djelovati na potpuno antidržavnoj platformi, odnosno na platformi totalnog antagonizovanja sa državom i njenim institucijama. Srpska crkva u Hrvatskoj, pa i u Bosni i Hercegovini je, makar prividno, pomirena sa državom u kojoj djeluje. SPC u Crnoj Gori nije pomirena sa državom, već želi da je preuzme i preinači, a država mora imati odgovor na to – poručio je prof. Bešlin. A odgovor se, kategoričan je naš sagovornik, prvenstveno nalazi u zakonu, ali i u, kako je rekao, društvenom dogovoru i dijalogu. - Loše je što Irinejovu skandaloznu izjavu nije osudila vlast u Beogradu, a mnogi političari – vladajuće stranke i opozicije – su tu nečuvenu izjavu podržali.

Reakcije u Srbiji na tu izjavu nam govore da je Crna Gora i dalje jezgro velikosrpskog projekta od kojeg se ne odustaje – kazao je on. Postizanje modusa vivendi između državnih institucija i Srpske crkve u Crnoj Gori i stavljanje njenog delovanja u zakonske okvire je od izuzetne važnosti za Crnu Goru, ponavlja Bešlin.

CPC 

Nacrt iz 2015. godine povučen je iz procedure zbog toga što je Amfilohije Radović prijetio demonstracijama i građanskim nemirima, u situaciji kada je bila naelektrisana atmosfera u društvu zbog procesa učlanjenja u NATO. Međutim, čini se da se mnogi predstavnici vlasti u Crnoj Gori olako povlače pred prijetnjama Amfilohija i da smo vidjeli da on ima privilegovan status i da dobija prestižne lokacije za izgradnju vjerskih objekata. Pogledajte samo velelepne, monumentalne crkve u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima, kojima se zapravo želi uprostoriti jedna ideologija i želi obilježiti prostor na koji ekskluzivno pravo ima Srpska pravoslavna crkva. Na tom vizuelnom nivou se želi poslati poruka o dominaciji Srpske crkve u Crnoj Gori – opisao je Bešlin. Država, prema njegovim riječima, nije stala iza Crnogorske pravoslavne crkve.

- Kada je mogla da bira, uglavnom je stajala iza SPC. To smo vidjeli prilikom različith sukoba, što je svojevrsna poruka i pravoslavnim vjernicima. Vjerovatno i zbog toga veći broj ljudi podržava SPC, koja ima primat, a to je dijelom posljedica stava i odnosa države prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi – smatra naš sagovornik. Ističe, s druge strane, da to ne znači da bi država trebalo da uradi nešto suprotno i ekskluzivno počne da podržava Crnogorsku crkvu kao državnu crkvu. - Zbog toga što je crnogorsko društvo – nacionalno, religijski i kulturno – pluralno društvo. Pokušaj da se ekskluzivno podrži jedna vjerska zajednica bi dugoročno bio loš za Crnu Goru, koja baštini antifašizam, sekularizam, građansko je društvo i treba tako da ostane. Pored toga, Crna Gora je jedina država u regionu u kojoj predsjednik države može da kaže da je ateista i sekularista i da pobijedi na izborima. To je veliki kvalitet Crne Gore – objasnio je profesor Bešlin.

 

Komentari: 24

Dari

15. 10. 2018 - 07:05

Odakle samo izvlačite ove plaćenike. SPC je stvarala Crnu Goru i bila njen duhovni i svaki drugi stožer, i tu činjenicu ne može promijeniti neki ovakav lik, i njemu slični koji falsifikuju istoriju.
danilo s.

15. 10. 2018 - 08:03

Dari, Dokle ćete da širite "amflohijevske laži" o tome "da je SPC stvarala CG"? Kako je mogla da je stvara kada je do 1920 godine u CG postojala samo jedna - Crnogorska Pravoslavna Crkva? Kao jedna od autokefalnih Crkvi ušla je (na nelegalan i nelegitiman način) u novostvorenu SPC - 1920 godine. SPC je stvorena u skladu sa kanonima jer je, prethodno, stvorena (vojno i politički) nova država - kraljevina SHS - na čelu sa Kradjordjevićima. Niko ne može promijeniti činjenice - pa ni vaše očito (i namjerno?) neznanje. Naravno, činjenice se mogu razlčito tumačiti. Oni koji lažu - kao vi (i Amfilohije) - koristiće činjenice da lažu. Odnosno u lažnim kontekstima. Oni kojima je stalo do istine pustiće da činjenice govore za sebe.
Mirko

20. 10. 2018 - 21:51

Ovdje, svi do jednoga, daju osvrt kroz političku prizmu. Volio bih da, neko od poznavalaca religije, objasni što bi smo mi osamostaljivanjem CPC novo dobili u teološkom smislu. Na kojim osnovama bi ta crkva bila zasnovana. U čemu bi se razlikovala od SPC. Samo nemojte govoriti o nekakvoj CPC koja bi se zalagala za građansku državu jer nikada, kroz čitavo svoje istorijsko trjajanje, ona nije bila za takvo nešto.
Danilo, mnogo griješite.......

29. 10. 2018 - 05:20

.......ili namjerno podmećete nešto što se ne može progutati. To "nešto" je ustvari osnova ili baza "velike manipulacije" vezano za Crkvu u Crnoj Gori. A Šta je to? Dvije stvari u postu iznijete. Prvo: Nikada n i j e postojala "Crnogorska Pravoslavna Crkva" - postojala je Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori (a to je razlika od neba do zemlje).....nastaviću
Danilo, nastavljam

29. 10. 2018 - 07:52

Na tom "sitnom" detalju i izvrtanju pojma crkve u Crnoj Gori zasnovana je čitava priča i stvoren potpuno nepostojeći, virtuelni problem. Drugo: Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori n i k a d a nije bila autokefalna! Apsolutno nikada!!!! Poslije razura Pećke Patrijaršije neki djelovi SPC - eparhije Crnogorska, Dalmatinska, Karlovačka djeluju potpuno s a m o s t a l n o i autonomno, ali nijedna od njih ( pa ni crnogorska) nije nikada tražila autokefaliju. A zapamtite da Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori nije samo Mitropolija Cetinjska već je konstituisana iz djelova još dvije eparhije SPC u Crnoj Gori!
Vari

15. 10. 2018 - 08:14

Koja covjece SPC imas li ti minuta skole? Do 1923 ovdje nema SPC ni u gostima, Xaxaxa, vama su Petar I i Oetar Ii, vladika Sava itd vladike SPC? Samo sto su oni mislili da su CPC ali nije bilo Anfilohija da im objasni da oni nijesu ono sto misle. . Kako mozete tako da kupujete najbezocije lazi cetnickih popova.
Vari se navario

15. 10. 2018 - 09:14

SPC je na prostoru Crne Gore od 1218-e, dakle starija je i od Crne Gore.
xy

15. 10. 2018 - 10:08

Rusija je finansijski pomagala Crnu Goru (razlozi ovde nisu važni). U vreme Petra I Petrovića, jedne godine je pomoć stigla uz prateći dokument Carska Rusija Slavenoserspkom narodu. Čim je dobio pismo Petar I je uzvratio ruskom caru upozorenjem da u Crnoj Gori živi narod Crnogorski a ne nikakvi Slavenoserpski, te da ubuduće to ima u vidu.
Mitar

16. 10. 2018 - 01:18

Volio bih da vidim ovakav dokument hahahaha
xy

15. 10. 2018 - 08:30

Dragi moj gospodine, očigledno vam pamet ne pretiče, barem što se tiče crnogorske istorije. Posle pada pod Tursku, sredinom 15. veka Turci su raspisali tender za kompaniju koja će za njihov račun skupljati harač. Jedina se javila SRPSKA CRKVA, pa je samim tim pobedila na tenderu. Trajalo je to oko 150 godina, narod patio i pamtio. Kada su se Crnogorci digli na oružje 1603. godine, pre napada na Turske snage, pobili su sve popove koje su uspeli da stignu, jer je većina "zapalila" za Srbiju, sve udarajući se nogama u guzicu. Od tada srpskih popova nije bilo u Crnoj Gori sve do zločinačke, dripačke, genocidne okupacije 1918. godine. Bilo bi dobro da nešto malo pročitaš pre nego se ovako nalupetaš.
Gospodine "xy"

29. 10. 2018 - 19:19

Mani se ti srbijanskih popova i turskih tendera nego pogledaj šta ti se dešavalo u sopstvenoj kući. Gospodar Ivan Crnojević je postao turski vazal 1482 god, postao je skupljač harača za sultana Bajazita II,Uz to marao je poslati za taoca sultanu najmlađeg sina Stanišu. Ovaj je gio garancija da će tata biti miran i poslušan. Otada Zeta postaje Karadag, crnogorci "karadagli" ,a Ivan Dobija tursku titulu "beg" (Ivan-beg)!!!!
"Falsifikuju"?

15. 10. 2018 - 09:07

Vi Velje Srbalji kao grupa imate uzasan problem sa projekcijom. To ste dokazali mnogo puta do sada.
Crnogorac

15. 10. 2018 - 07:07

Mlad i kvalitetan čovjek, potom i istoričar-g.Milivoj Bešlin! Hvala na ,još jednom, pokušaju otvaranja očiju cg-čovjeka/pravoslavca! Sve je to već poznato i na ostalim prostorima Balkana! Gosp.Bešlin kaže: "SPC-GENERATOR...!" Dodajmo: " generator nemira duha u čovjeku i aktiviranje zla u čovjeku!" Ko bi išao pohađati takvu školu i učiti od njihovih učitelja! Žalosno, jadno, bijedno, sramno... Okrenimo se SEBI i BOŽJEM GLASU u sebi, tj., našoj savjesti i zadatku na ovome svijetu.
Zagor

15. 10. 2018 - 07:46

Jasno kao suza.
danilo s.

15. 10. 2018 - 08:31

g. Bešlin realno prikazuje stanje u Vaseljenskoj Pravoslavnoj Crkvi – koja se nalazi na ivici kataklizmičkog razdora. Problem je neskriveni etno-filetizam Ruske i Srpske Crkve koje su oružje u rukama političkih i društvenih elita u obije zemlje. Te elite bi da - preko Crkava – ostvare svoje političke ciljeve. Vlada CG mora najozbiljnije da shvati ovaj problem. Nije dovoljan čak ni dobar zakon. Vlada mora da pomiri Pravoslavni narod u CG stvaranjem jedinstvene Pravoslavne Crkve u CG. Idealno bi bilo da tu realnost prihvati SPC i vrati (tomosom) autokefanost toj novoj Crkvi. Takodje, idealno bi bilo da te dvije Crkve nastave da usko saradjuju i da šire hrišćansku ljubav medju vjernicima u obije države. No, to je teško očekivati od SPC koja je pokazala da nema granica u svojim imperijalnim apetitima prema susjednim državama. Zato je ovo pitanje od prvorazrednog značaja za CG. I za sve pravoslavne vjernike u njoj. I za cijeli Balkan.
Srbin

15. 10. 2018 - 08:34

Milivoj Bešlin, Srđan Milošević, Milan Radanović, poslednja linija odbrane slobodne Srbije.
Freeman

15. 10. 2018 - 09:01

Kako uvijek nađu propagatore svojih stavova iz Srbije,sve navodno ugledne ,nezavisne ličnosti.U svari plaćaju one koji su spremni da se prodaju.Ovaj vajni istoričar treba da zna da je SPC i njena CPM stvorile ovu državu i ona ne ugrožava ni državu ,ni naciju.Naravno,da se osjećaju ugroženim Montenegrini i Montenegro,ali nikako CRnogorci i Crna Gora !.SPC nije negator ni crnogorske države ni tradicionalnih Crnogoraca .Možda se novokomponovani Crnogorci osjećaju negiranim,ali to je njihov osjećaj i njihov problem.
danilo s.

15. 10. 2018 - 10:53

"CG je bila i biće – Crnogoracah” (kralj Nikola). Možete vi da pokušavate da nas vrijedjate kao “ Dukljane” (sve dok Amfilohije nije ukrao naseg svceca-vladara Vladimira – sada “spskog sveca Jovana Vladimira”) ili kao “Montenegrine” – činjenica je da vi ne možete da se “odlijepite” od CG. Vi znate da vi nijeste bili - i da nećete nikada biti - “Srbijanci”. To što su Garašanin i Vuk Karadžić izmislili “srpstvo” koje ste vi prigrlili - vjerovatno i ne shvaćajući pogubnost te ideologije - samo govori da treba da se dodatno obrazujete. I da prihvatite činjenice. CPC (MCP) je bila autentična crnogorska Crkva od 1766 – 1920 g. I, kao autokefalna, je usla u sastav novostvorene SPC – 1920 g. Beogradska crkva (takodje autokefalna od 1879) je bila nadležna samo na području kraljevine Srbije. “Beogradska arhiepiskopija se otrgla od fanariota — Grka 1830. … a potpunu nezavisnost od Carigradske patrijaršije je dobila 1879. posle proglašenja potpune nezavisnosti od Turaka”.
Antinacionalista

15. 10. 2018 - 10:09

SPC je predvodnok srpskog nacionalizma. Crna Gora nastoji da razvije gradjansko drustvo. Suprotno od nacionalizma. I naravno da je SPC generator nestabilnosti u Crnoj Gori. To ne vidi samo onaj koji to ne zeli da vidi.
Karpati

15. 10. 2018 - 10:15

Ne samo u CG, nego najveće zlo na Balkanu i Evropi!
Darko

16. 10. 2018 - 00:57

Ako je SPC starija od Crne Gore i ako je SPC pravila sve ove hramove zašto se 1919 godine ujedinila CPC sa SPC. tj. zašto se ujedinila sama sa sobom? Ni Džomić ( a znamo kakav je) nije negirao, već potvrdio dekret o ujedinjenju(SPC sa "samom sobom")
Darko, nemoj da te....

29. 10. 2018 - 20:00

...zavarava novokomponovani termin "CPC"! Takve crkve nikada u CG nije bilo! Postojala je Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori u kontinuitetu od svog osnivanja 1219 god. Nije se "ujedinila sama sa sobom"! Ona i ostale eparhihe SPC koje su se poslije ukidanja Patrijaršije našle u situaciji da budu posve samostalne i autonomne napokon su se mogle ponovo vratiti svojoj kući - kao razlučena djeca svojoj majci! To je bilo to!
Tg pg tg pg

12. 11. 2018 - 19:59

Ikinuti crkvu ukinuti srbe
Avetna

04. 02. 2019 - 15:57

Ako SPC nije crnogorska sto nijeste reagovali od njenog osnivanja. SPC i CPC ja stvarno nemam razlike jedino sto je vode razliciti popovi pa i to je nekom odgovaralo i te kako. Isti Krst ista Slava i u cemu je problem, problem je samo u Anfilohija i u Dedajica, pa eto i Dedajic je porijeklom srbin. I nas cuveni Kilibarda i Jevrem Brkovic uz SPC a sada uz CPC, pa kad se promjeni vlast, vjerovatno nekad oce oni ce biti i u tu neku novu crkvu. Pa narod vjeruje ono sto im oni plasiraju. Ali ovo je ovako i to dobro svi znate, samo sto necete da priznate, ali razumijem vas,
Novi komentar