Crnogorski prenosni sistem dobro povezan sa susjednim sistemima

„U energetski sistem Crne Gore  investirano je 350 miliona eura u poslednjih pet godina. To je značajno uticalo na povezivost i nacionalni cilj“, kazala je danas  ministarka ekonomije, Dragica Sekulić na otvaranju  Završne konferencije regionalnog projekta o povezivanju tržišta električne energije.
Objavljeno: 15. 10. 2018 - 10:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Konferenciju je organizovala Regulatorna agencija za energetiku zajedno sa Regulatornom agencijom za energiju, mreže i životnu sredinu Republike Italije  (ARERA) u hotelu “Splendid” u  Bečićima.

Pored ministarke Sekulić u uvodnom dijelu izlaganja govorili su predsjednik Regulatorne agencije za energetiku, Branislav Prelević i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori, Luca Zelioli.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta "CEI Centralno-evropska inicijativa - Jačanje energetskih regulatornih tijela na Zapadnom Balkanu", u koji su,  pored crnogorskog,  uključena regulatorna tijela iz Albanije, Italije i Srbije. “
“Ono što ostaje da se sprovede, kako bi se olakšao proces povezivanja na tržištu, je harmonizacija pravnog i regulatornog okvira. U tom smislu, mi ćemo biti usredsređeni u narednom periodu na prilagođavanje odgovarajućih propisa EU, CACM i FCA, za strane ugovornice Energetske zajednice i njihovu transpoziciju u nacionalnim pravnim okvirima”, zaključila je Sekulić.

Projekat sprovodi italijanska Regulatorna agencija za energiju, mreže i životnu sredinu (ARERA) u saradnji sa italijanskim operatorom prenosnog sistema (Terna), italijanskim operaterom tržišta (GME) i uz podršku Instituta za konkurenciju (I-COM). 

Komentari: 0

Novi komentar