Posjeta patrijaha Irineja i Jovana Crnoj Gori

Smirivanje tenzija

I najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve, ali i države pokušali su juče da spuste loptu, nakon što je atmosfera bila dovedena maltene do usijanja uoči posjete patrijaha Srpske pravoslavne crkve Irineja Crnoj Gori.
Objavljeno: 16. 10. 2018 - 00:00 Promjenite veličinu teksta: A A A

Danima su mediji spekulisali da li će Irineju biti dozvoljeno na udje na teritoriju Crne Gore, da bi noć uoči posjete iz Uprave policije saopšteno da nema ni jednog razloga da mu se zabrani ulazak.

Tako se poglavar SPC zajedno sa patrijahom Antiohijskim i cijelog istoka Jovanom Desetim, praćen državnim obezbedjenjem u miru poklonio ćivotu Sv. Petra u Cetinjskom manastru, ručao pod Ostrogom i posjetio Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

cetinjeDoček ispred Cetinjskog manastira: Ispred Cetinjskog manastira dočekalo ga je nekoliko stotina ljudi. I glavne poruke crkveni velikodostojnci su poslali upravo sa Cetinja. Patrijarsi Irinej i Jovan da smo jedan narod, mitropolit Amfilohije, pak, pokušao da objasni što je Irinej, koji je u tom trenutku stajao do njega, mislio kada je rekao da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u NDH.

Patrijah Irinej se na Cetinju nije izvinio, već je kazao da smo „jedan narod, da iako smo podijeljeni nijesmo razdijeljeni“, ali i da ga raduje "što je sadašnja Crna Gora u odnosu na tadašnju u pogledu Crkve nešto što je normalno za Crnu Goru, da ima živu Crkvu, da ima sveštenstvo, monaštvo".

Patrijarh Jovan Deseti kazao „da smo jedna porodica koja pripada pravoslavlju" i „da ništa ne može da nas udalji jedne od drugih". 

Mitropolitu Amfilohiju je zapalo da protumači Irinejeve misli. Tako smo čuli da je kada je prije par mjeseci rekao da je položaj Srba u Crnoj Gori lošiji nego u vreme NDH i Osmanlija, ustvari mislio na 30 sveštenika koji nemaju dozvolu za boravak.

Za one koji ne pamte, poglavar srpske crkve je imao prilike u medjuvremnu da objasni na što je mislio, ali je rekao da mu je izjava možda bila oštra ali ne i vrijedna izvinjenja.

dusko-markovic-glavnaMarković najavio izvinjenjenje Irineja: Premijer Duško Marković je primijetio da je jučerašnja izjava Irineja sasvim sasvim drugačija nego što je bila prije njegove posljednje posjete.

„Ja sam očekivao da će Irinej povući svoju izjavu i da će se izviniti Crnoj Gori i njenim građanima. U sinoćnjem telefonskom razgovoru dobio sam najavu od mitropolita takvog pristupa patrijarha Irineja. Crna Gora nema razloga da pogne glavu kada je njen državni integritet, dostojanstvo. Vjerujem da je patrijarh Irinej to razumio i da su poruke mira i suživota u Crnoj Gori dobrodošle", kazao je Marković.

Premijer je rekao i da ne postoji nikakva crna lista nepoželjnih osoba iz Srbije kojima je zabranjen ulazak zbog uvredljivih i neprimjerenih izjava na račun države, te da kada bude bilo potrebe za tim, neće biti skrivana od javnosti.

Država da reaguje oštrije: Glavna urednica Prve Tv Sonja Drobac kazala je u emisiji Ukrštene riječi da su juče svi pokušali da se smire tenzije, ali da sve to ne bi trebalo da zavara.

0801drobacsonja

„Ja mislim da je država trebalo da reaguje oštrije, ali je država odabrala da ne reaguje ni na koji način, i mislim da to ima veze i sa posjetom patrijaha Jovana“, rekla je ona navodeći da posjeta tako visokog crkvenog velikodostojnika vjerovatno ima veze i sa posljednjim dešavanjima na globalnom planu kada je riječ o Ukrajinskoj crkvi.

Patrijah Jovan je jedan od četvorice najviše pozicioniranih crkvenih zvaničnika u hijerarhiji u pravoslavnom svijetu.

Glavni urednik Dana Nikola Marković je rekao da smatra da mogućnost da patrijahu Irineju bude zabranjen ulazak u Crnu Goru nije ozbiljno ni razmatrana, jer za to ne postoje nikakvi zakonski razlozi te da je to bila priča pojedinih medija podgrijanja odredjenim strukturama u vlasti da mu se stavi do znanja da nije dobrodošao.

nmarkovicTenzije: „Takvu mogućnost nikada nijedan crnogorski zvaničnik nije najavio i takva odluka bi sigurno izazvala tenzije i nikome ne bi dobra donijela“, kazao je on.

Za njega je, medjutim, sporno što patrijah Jovan nije imao državne počasti, ali i odluka državnog vrha da ne prisustvuju ručku pod Ostrogom, na koji su bili pozvani.

„Nedavno je bio u Libanu gdje je stanovništvo dominantno islamske vjeroispovijesti i primjen je sa najvišim državnim počastima i to više govori o nama i treba da nas zabrine“, rekao je on.

U trenutku kada pišemo ovaj tekst ne zna se da li je posjeta patrijaha Jovana bila državna ili neka vrsta privatne posjete, ali se zna da Marković, kako je sam rekao, nije otišao na ručak jer je imao zakazanu posjetu Žabljaku. Predsjednik Milo Đukanović i predsjednik parlamenta Ivan Brajović se nijesu oglašavali.

Bez incidenta: Posjeta patrijaha Irineja i Jovana protekla je bez ijednog incidenata, i u Podgorici je kao i na Cetinju bilo nekoliko stotina ljudi, koji su ih dočekali.

branka-milic

Sve bi proteklo u najvećem miru, slozi i porukama ljubavi, da ipak mitropolit Amfilohije nije odlučio da „malo zasoli“.

Amfilohije je kazao da od 90- ih godina kada je došao na Cetinje je stekao knjige i „ovo malo mantije“ te da  nije siguran što su sve stekli oni koji su došli kad i on.

Na pitanje novinara čija su onda auta kojima su stigli, Amfilohije je kazao „neće valjda mitropolit na magarcu da jaše“. “ Mogao bih na konju, jer sam jahao konja kao dijete, to bih već mogao“, kazao je Amfilohije.

Patrijarha Irineja su juče oko 16 časova ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, među nekoliko stotina građana, dočekali i optuženi za pokušaj terorizma Branka Miić i Dragan Maksić. Prethodno, na podgoričkom aerodromu, u društvu sveštenstva SPC mogli su se vidjeti i pripadnici bajkerske organizacije "Noćni vukovi". Njihove vođe je crnogorska policija privela na par sati, ispitala i nakon toga pustila.

Foto: Luka Đurić

Komentari: 21

grbalj

16. 10. 2018 - 02:17

Neko je ovdje,iz CG, preveden zedan preko rijeke.Ne,ne ni Afi ni pop Irinej.
Oksim

16. 10. 2018 - 07:06

Koje smirivanje tenzija? Sprdaju se sa ovom vlascu pokazujuci svoju nadmoc. I neka cine sto im je volja kad im se moze!
Gube tlo pod nogama

16. 10. 2018 - 07:33

SPC na čelu sa Irinejom i takozvanim “ našim” Amfilohijem gube tlo pod nogama. Događaji koji slijede, autokefalnost Ukrajinske crkve, Kosovo, novi zakon o “Slobodi vjeroispovjesti”..., zatim autokefalnost CPC rusi njihove zakulisne dugoročne ciljeve. Zbog toga haoticno i bez mnogo “ mozga” srljaju, nastupajući bez trunke duhovnosti,vjerovanja u Svevišnjeg i primitivno, u začarani krug zabluda.
Janica Matova Beograd

16. 10. 2018 - 07:36

Juče sam rekla da oni koji vode državu nemaju onu stvar po kojoj se mjeri crnogorska hrabrost još kada tome dodamo najnovije težnje magistralne crnogorske države tkz,Ustavni ili Uneređeni patriotizam Crna Gora se denacionalizuje.Na sledećem popisu ja ću se izjasniti da sam Ustavni patriota! Crna Gora nije dovršena država protiv nje se vodi specijalni rat od strane SPC a to je sada i zvanična politika.
milica

16. 10. 2018 - 07:42

.................."dočekali i optuženi za pokušaj terorizma Branka Miić i Dragan Maksić. "..............došao sa malo mantije, a stekao milione, džipove,...IZRUGAŠE SE OPET Crnoj Gori.......??????????????
Gledalac

16. 10. 2018 - 08:32

Gledao sam sinoć, kao i uvijek, "Ukrštene riječi" i ne mogu se oteti utisku da voditeljka nije dorasla ni temama ni gostima. Umjesto da bude poveznica, ona je remetilački faktor u razgovoru. Posebno je karakteristično da sagovornike prekida u trenutku kada treba da poentiraju.
Ovakve SPRDNJE nidje nema

16. 10. 2018 - 08:51

Kao kod nas u Crnoj Gori. Mene je sramota reci ljudima ko su nam vodje! Vala nece glasa vidjat od moje familija pa dabogda cetnici dosli na vlast. Dosta je bilo vise laganja od DPS-a!
.

16. 10. 2018 - 16:38

Blago ti u pamet. Izmedju tebe i cetnika je predznak razlicit
GRAĐANSKI

16. 10. 2018 - 08:58

Prvo: Naslov teksta - Smirivanje tenzija - je dibidus promašen/pogrešan (ne odražava realnost)! Drugo: Da ne bih ponavljao - svi koji su do ovoga trenutka komentarisali su u pravu! Treće: Ovo je ovi put još crnja situacija i Irijeva još bezočnija i podlija izjava - no potonji put! Doć kod nekoga u goste i zborit mu ko je i što je, a pritom - najviši dio domaćina - proglasit istim sa nekim drugim i pri tome, naravno uzduž i poprijeko lagat, je - uvrjedljiva i nesojska rabota! Možete mislit da je uopšte moguće da neko tako nešto sebe može dozvolit! Pomislite da nečesovi bišop/vladika Slovacima reče da su Česi ili (još preciznije) Šveđanima da su Finci, itd. Tomu je naredan samo srpski prevarantski mentalni sklop! I sve to iako naučni dokaz, preciznije - DNK analiza pokazala-zbori da su nama Crnogorcima, na vaskolikom Balkanskom poluostrvu (liše Grka i Slovenaca) Srbalji po krvi (genetski) - daleko najudaljenija ekipa! E, bogomi se protivu nauke ne može! Ma i povjesnica je već sve rekla!
GRAĐANSKI

16. 10. 2018 - 09:35

Četvrto: Ovo je zastiđe od bajagi »države«! Ovo je sramotna nula od "države"! A imena i prezimena premijera d. markovića i predśednika m. đukanovića - od ičer (juče) se pod obavezno mora(j)u pisat - malijema slovima!!!
Miropomazanije

16. 10. 2018 - 09:44

Kakvo crno smirivanje tenzija. To je bila samo nevješta igra i vlasti i popova, kako bi miropomazali ono što je bilo. A sve je ostalo isto. Sa jedne straneizjava Premijera i njeno aplaudersko tumačenje. Sa druge strane Irinej, pored ćivota Svetog Petra Cetinjskog izjavi sljedeće; „Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“. Na sred Cetinja - mi smo jedan narod. Koji - zna se. Srpski. I niko ništa. Naprotiv, zvanična vlast ovo tumači kao izvinjenje. Ne mogu da vjerujem da ovo niko nije čuo, ili razumio, a pogotovu autorka ovog teksta i njeni analitičari koji su o svemu divanili, osim o ovoj izjavi Irineja. Draško je, normalno, bio opravdano odsutan. On će se naknadno izjasniti.
O, naivni

16. 10. 2018 - 09:45

Irinej je "spusttio loptu" iz golog straha tokom ove posjete. Vidjet ćete čim se vrati u Srbiju odnah će još gore udariti na CG i njenu vlast.Fašista je uvijek fašista.
Po drugi put šaljem komentar

16. 10. 2018 - 17:55

Srećom da nije čuo ambasador Mićunović jer bi napravio zvek u Beogradu. On je veliki Srbin, htjedoh reći Crnogorac.
danilo s.

16. 10. 2018 - 09:48

g. Marković (Dan) lupeta. Svaka država ima pravo da odluči kome će dozvoliti da udje na njenu teritoriju. To je dio nadležnosti vlade i ne treba imati specijalni zakon za takvu odluku. Tako su, svojevremeno, bile spriječene da udju u USA mnoge poznate ličnosti (Mandela, Markez, Maradona, itd.). To je slobodna procjena vlade. Naravno, niko ne tvrdi da je to najbolji vid reagovanja na uvrede države, neosnovane kritike ili subverzivne ideje. Patrijarh Irinej ne zaslužuje da bude naš gost u CG. On ne samo da se nije izvinio za skandaloznu izjavu, on i dalje širi nacionalističku mržnju i rasizam - jer ne priznaje Crnogorski narod. On nema namjeru da prihvati da mi nijesmo “isti narod” . Crnogorci nijesu Srbi. I obratno. I zaista je bijedno uporno insistirati na tim “istorijskim lažima”. Jedno je sve očitije, od troje učesnika "Ukrštenih riječi" oba muškarca su sprdnja - jedino S. Drobac govori na osnovu činjenica i prethodnog istraživanja – objektivno i korektno.
RAŠO

16. 10. 2018 - 10:22

Ako su došli po Amfilohija i da se pozdrave sa Crnom Gorom neka im je prosto. Ali mi se čini da je njihov dolazak promocija sile i nepriznavanja Crne Gore. Mislim da Irineja nije trebalo pustiti da uđe u Crnu Goru dok se javno ne izvini Crnogorcima za svoje izjave.
Pogled iz Kanade

16. 10. 2018 - 15:05

Zamolio bih gore doticne da ne napadaju one koje su zdusno podrzali na izborima! Smijesni ste i morate podrzavati one koje ste glasali. Ne trebaju njima vase mudrosti.
.

16. 10. 2018 - 16:40

Da ste se vi pitali podrzali bi ugledne parlamentarce itj cetnike direktno jer je vas ukupno 3%? . Rekoh ti si duhom i logikom u CG . Kanada te dotakla nije
.?

16. 10. 2018 - 16:41

Zoran ti je vas uz popove. Objasni mu
Irena

16. 10. 2018 - 15:16

Njihov zajednicki ples vec godinama veza DB -Mitropolija narodu se zeli predstaviti kao smirivanje tenzija.
komita

16. 10. 2018 - 18:12

Imas pravo bolje da su cetnici dosli na vlast bar bi koju crkvu dali crnogorcima iz milosti a ovi iz DPS prodali sve SPC.
Станислав

22. 10. 2018 - 02:45

Питање је колико је овај портал и људи који се ту јављају цркногорски јар нема овдје ни 1 коментара на писму предака! А ни духа предака у складу с тм не,а. Читајте мало Глас Црногорца а не АНАЛитике..и сл.г....
Novi komentar