Priznanje Ukrajinske crkve obnavlja autokefalnost CPC?

Odluka koja je kao nikada do sada uzdrmala crkveni pravoslavni svijet o priznanju Ukrajinske crkve uticaće na status Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) koju Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje, saglasni su domaći i regionalni religiolozi.
Objavljeno: 16. 10. 2018 - 11:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Hoće li i kakvih implikacija biti po status CPC, koju ne priznaje SPC, poslije odluke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da se prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve i je li odluka Carigradske patrijaršije otvorila prostor za drugačiji odnos države Crne Gore u procesu obnove autokefalnosti CPC, koji je pokrenut 90-ih godina prošlog vijeka?

"Implikacije poslije odluke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja biće veoma snažne i ostaviće dubok i ogroman uticaj na pravoslavni svijet i na Crnogorsku crkvu", ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Savjeta Mitropolije CPC, Stevo Vučinić.

stevo-vucinic

"Iz prostog razloga što je CPC u liturgijskom zajedništvu sa Ukrajinskom crkvom i dobiće šansu i biće naravno, u liturgijskom zajedništvu i sa drugim nekim pravoslavnim crkvama koje je Vaseljenska priznala kao takve i sa njima liturgijski saobraća", kaže Vučinić.

Već se osjećaju implikacije u crkvenom pravoslavnom svijetu kao rezultat odluke Vaseljenskog patrijarha da se da saglasnost za priznanje Ukrajinske pravoslavne crkve, smatra religiolog iz Novog Sada Miroslav Keveždi.

On za RSE navodi da "sada mnoge glave otvaraju knjige kanonskog prava i istorije i razmatraju i kapacitet Vaseljenskog patrijarha da donosi ovakve odluke". Keveždi misli da predstoji dugo i zamorno i "svakako potrebno razjašnjavanje" šta se događa i ko će i u kom statusu sjutra da se pojavi.

"Postoje implikacije već sada u onom smislu da se kod nekih koji su zagovornici CPC pojavljuje određena nada da će i oni zapravo uspjeti da svoj kanonski status podignu. Isto tako, pojavljuje se zabrinutost kod onih koji su pripadnici Srpske pravoslavne crkve (SPC). Zato što neka rješenja koja se ogledaju u Ukrajini u statusu Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovskog patrijarhata, zapravo bi mogla da budu primijenjena i na Mitropoliju crnogorsko primorsku (MCP) ili, recimo, na, Ohridsku arhiepiskopiju", zaključuje religiolog Miroslav Keveždi.

vaseljenska-patrijasija

Autokefalnost CPC ukinuta je ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića 1920. godine, objavljivanjem dekreta o "Ujedinjenju svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS)". Međutim, većina istoričara smatra da je do stvarnog ukidanja došlo još 1918. odlukom Podgoričke skupštine.

Proces obnove CPC vezuje se za početak 90-ih godina, a formalizovan je 31. oktobra 1993. godine, u prijestonici Cetinje, kada je za prvog poglavara izabran episkop Antonije Abramović. Njega je nakon smrti na toj poziciji naslijedio aktuelni mitropolit Mihailo. CPC nije kanonski priznata.

Stevo Vučinić kaže da su u Crnogorskoj crkvi "i zadovoljni i nezadovoljni dosadašnjim odnosom države", a nije se mnogo toga promijenilo ni od obnavljanja crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

"Zadovoljni smo jer je to relativno kratak rok ako se razmišlja u crkvenim kategorijama, a ovako građanski posmatrano to je 27 godina. U dijelu našeg nezadovoljstva, to je pitanje države koja ne pokazuje dovoljno brige za sopstvenu Crkvu i na neki način ometa njen rad dok se jedan dio državne administracije ponaša veoma neprijateljski", kaže Vučinić, koji očekuje da će se to stanje promijeniti.

Grupa javnih ličnosti dostavila je u aprilu ove godine premijeru Dušku Markoviću inicijativu prijedloga za poništenje dekreta kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska (pravoslavna) crkva.

"Naime, polazeći od činjenice da je Crna Gora, 21. maja 2006. obnovila nezavisnost i dobila međunarodno priznanje, a u susret godišnjici, kako navode, tragičnog događaja nestanka Crne Gore kao nezavisne države 1918. godine, kada je nelegalno i nelegitimno anektirana od Srbije, obaveza je Vlade da ovu inicijativu prihvati i uputi odgovarajući akt prijedloga Skupštini Crne Gore da se poništi dekret kralja Aleksandra Karađorđevića", navedeno je u tekstu inicijative.

Predsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić smatra da će odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o priznanju Ukrajinske crkve uticati i "na bolji i drugačiji odnos države" Crne Gore prema CPC.

"To je čitav jedan proces na svjetskom nivou, u kome SAD i Evropska unija (EU) podstiču da dođe, na neki način do afirmacije evropskih vrijednosti kod pravoslavnih crkava koje su spremne da ih prihvate. A to su: Ukrajinska, to je očito i nesporno Crnogorska a vjerovatno i Makedonska crkva. A onda će to, naravno, biti težak udarac za crkve sa velikim imperijalnim ambicijama, kao što su Ruska i Srpska crkva, koje u suštini i nijesu crkve nego su političke organizacije. Ili su parapolitičke koje imaju za cilj da obezbijede imperijalne ambicije sopstvenih država i naroda kojima pripadaju", kazao je, između ostalog, Vučinić.

 

Komentari: 24

Ne treba upitnik u naslovu!

16. 10. 2018 - 12:11

I ne treba se zanositi glupostima. Baba će uvijek sanjati ono što joj je milo.Znate li vi šta znači autokefalnost u pravoslavlju? Znate li ko je traži, od koga je traži i kako se dobija? Vidim da ne znate! Dali je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori ikada bila autokefalna? Nije nikada! Kada niko nikada nije u crkvenoj zakonskoj procedduri za ovu crkvu tražio autokefalnost, kada je niko nije dao - onda je logično da je pominjana "autokefalnost" - čista besmislica!
nešto da dodam

16. 10. 2018 - 12:43

Turci su ukinuli Pećku Patrijaršiju 1766 god. Poslije ukidanja Pećke Patr. nastaje dugi period u kojem djelovi Srpske crkve: eparhije crnogorska, dalmatinska, karlovačka....djeluju potpuno s a m o s ta a l n o , ali o nekakvoj autokefalnosti nema ni naznaka!!!!Autokefalnost se ne daje (niti se ukida) svjetovnim aktima. To je nadležnost Vaseljenske Patrijaršije Crnogorska Mitropolija se ujedinila 17.6.1920 sa ostalim srpskim crkvenim oblastima u jednu autokefalnu srpsku pravoslavnu crkvu.
GRAĐANSKI

16. 10. 2018 - 15:19

Citiram iz studije "Devastiranje (bestraganje) crnogorskijeh manastirah": "Od takozvane Srpske pravoslavne crkve, koja u svojemu »arhivu« ima onu »pusulicu« (čitajte: anatemu) Dimitrija Homatijana iz maja mjeseca 1220. godine, i onu »pozdravnicu« (čitajte: prokletsvo) carigradskog patrijarha Kalista pomeđu 1350. i 1353. godine - nije se ni moglo očekivat: ništa drugo, ništa bolje, ni ljepše - a ni grđe!"
Krsto

16. 10. 2018 - 12:58

Ne Lupaj posrbice! U Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, u aktu lex superior, sa stanovišta državnog prava, u članu 40 normirano je slijedeće: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”. Upravo je SPC nekanonski formirana i postala najveće zlo u okruženju! Ovaj proces niko zaustaviti ne može!
Krsto, "krivo sjedi, ali.....

16. 10. 2018 - 14:09

....pravo zbori"! Tzv "CPC" (a to bi trebala biti Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori - zar ne?) sama sebi je bila autokefalna!!! Pominješ taj oktroisani "darovni ustav"? Smiješno! Samo te upućujem na portal "Montenegrina" da vidiš šta o njemu piše i kako ga elaborira pok akademik dr. Mijat Šuković. Valjda je on neki autoritet u struci i trebalo bi mu vjerovati. Ja tako mislim. O aktuelnom fenomenu "posrbica" ću malo kasnije! Moram sada da raširim priču o zadatoj temi i nastavim malo na ono gore napisano....nastaviću
Krsto, nastavljam...

16. 10. 2018 - 14:23

...Prosto je nevjerovatno koliko je gnusnih neistina (da ne kažem pravu riječ) napisano u članku. 1. Regent Aleksandar nije ukinuo "crnogorsku pravoslavnu autokefalnu crkvu" (sic!) 1920 god. On je samo na kraju dokumenta kojim se konstantuje ujedinjenje do tada razjedinjenih eparhija (među njima i Crnogorske Mitropolije) stavio supotpis kao vrhovna civilna vlast u novoj državi.
Krsto, još nešto

16. 10. 2018 - 15:31

Malo da te potsjetim ko se sve to ujedinio u novu SPC: 1. Mjesne samostalne eparhije: Beogradska Mitropolija, Cetinjska Mitropolija i Karlovačka Patrijaršija. 2. Polu-samostalne: Dalmatinska i Bosansko-Hercegovačka (koja je bila pod jurisdikcijom Carigrada) 3. Makedonska je nastala isplatom Carigradskoj Patrijaršiji i zabranom Bugarske Crkve. Još ćemo malo
Krsto, da dodam to malo

16. 10. 2018 - 16:04

1. Ujedinjenje je dogovarano na 4 preliminarne konferencije 1918-1920 god na zborovima episkopa. 2.Pregovori sa Carigradskom Patrijaršijom trajali su 6 mjeseci i okončani su kada je isplaćeno 1.5 miliona franaka naknade. 3. Carigradska Patrijaršija je 19.3 1920 priznala i blagoslovilaujedinjenje 4.Kralj Nikola, kao i cjelokupno sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori s l a g a o -s e sa ujedinjenjem crkveo ali ne sa izborom patrijarha obnovljene srpske patrijaršije kao i mjestom ustoličenja. Svi znamo zašto! Pozdrav........veliki getsbi
danilo s.

16. 10. 2018 - 17:31

Ko je potpisao u ime Sinoda MCP taj akt_ Vi dobro znate da je potpis bio nelegalan (potpisao se sekretar Sinoda). Ako je ta Crkva u CG bila "srpska" zašto se nije tako i zvala? Napravi ste stravičan zločin 1918 prema CG i svi drugi zločini - i laži - potiču od tog sramnog nelegalnog i nelegitimnog akta kojim ste nam ukrali slobodu.
Nepažnjom pri brzini.....

16. 10. 2018 - 19:27

....kucanja postova zaboravih ukazati na jednu krupnu stvar: Istinski inicijator, idejni pokretač i pravi "spiritus movens"ujedinjenja Srpske Pravoslavne Crkve bila je M i t r o p o l i j a -C e t i n j s k a !!!! Ona je i pokrenula čitavu stvar. Na izvanrednoj sjednici Svetoga Sinoda Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori održanoj na Cetinju 16 dec. 1918 god u rezidenciji Mitropolije Crnogorske riješeno je da seda se Sveta Crkva u Crnoj Gori ujedini sa nezavisnom Pravoslavnom Crkvom u Kraljevini Srbiji, a zajedno sa ovom zajedno sa Svetom Srpskom Pravoslavnom Crkvom u novoj državi. Ovo su potpisali: Mitropolit Crne Gore Mitrofan Ban - Mitropolit Pećski dr Gavrilo Dožić - Episkop Nikšićki Kiril Mitrović .........veliki getsbi
Nepažnjom opet zaboravih.....

16. 10. 2018 - 20:59

....usput pripomenuti da je Mitropolija Crnogorsko-Primorska najstarija eparhija SPC. Ona je jedina koja postoji bez prestanka i bez ikakvih prekida od sticanja autokefalnosti 1219 god.
danilo, nije mi jasno.....

18. 10. 2018 - 06:24

...na koji akt mislite. Ako mislite na zapisnik sa pomenute sjednice Svetog Sinoda Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 16. 12. 1918 reći ću da ga je pravio (i lično potpisao) đakon Ivo Kaluđerović.
ti bezineni

16. 10. 2018 - 19:12

što odgovaraš Krstu, ti si pop 100% spc-a, čim iznosiš toliko podataka i to sve iskrivljeno netačno lažavo.
Nisam bezimeni.....

17. 10. 2018 - 06:22

.......vidiš da imam jedno veliko ime. A nisam ni pop - ja ih mnogo prezirem, a i sa njima imam jedno ružno iskustvo iz dalje prošlosti. Uostalom, to je listom bila gadna agentura nekadašnje (danas mrtve) Udbe! Za tebe je dobro da - sumnjaš!!! Imam čistu savjest, a zbog nje iznosim t a č n e podatke. Samo zato! Politika dnevna me ne interesuje!
????

16. 10. 2018 - 13:06

Napokon je krenulo da se ispravljaju istorijske greške. Brzo će za Ukrainskom i Makedonska a naravno i Crnogorska crkva da dobije autokefalnost. Pošto su Rusi krenuli đa su krenuli (mislim da im je to greška) može se desiti da UPC, MPC i CPC krenu ka i Grčka PC ka zapadu, što i nije loše da se razsvojimo što više od sPC i njenog vjerujućeg naroda.
Ciro

16. 10. 2018 - 13:14

Poradi na pravopisu i edukaciji.
nereg

16. 10. 2018 - 15:05

Možete li vi, Ristovi puleni, rečenicu jednu napisat a da ne slažete i to debelo i bezocno
dr istorije96416

16. 10. 2018 - 15:09

Mora da od škole imaš .....rski zanat kad ovako lupetaš. Ti i autokefalnost kao tvoj Marko Kraljević i moja televizija
xy

16. 10. 2018 - 18:54

Ne mogu da ti se obratim potpuno slobodno jer ne bi objavili ni pola rečenice (s pravom), ali mogu da ti kažem sledeće. Crnoj Gori je bitno da svoje kulturne objekte stavi pod svoju vlast i da najuri štetočine iz svojih crkava i manastira. Da li će potom njih dati na korišćenje FK Budućnosti, Televiziji Crne Gore, Folklornom društvu ili restoranu brze hrane, potpuno je nebitno. Bitno je da se Amfilohije spreči u pljački crnogorskog kulturnog blaga, a onda kako odluči Skupština. Može ih dati Islamskoj zajednici, katoličkoj crkvi, Crnogorskoj crkvi ... to je volja građana Crne Gore a ne tvoja i tebi sličnih majstora mržnje.
Uz Bozju pomoc

16. 10. 2018 - 13:12

Naziru se dvie grane Pravoslavnih crkvi. Jedna je Ruska i Srpska, a druga ostalih. Bice potrebno jos vremena da se ovaj proces dovrsi
lolo

16. 10. 2018 - 16:17

CPC je bila autokefalna i priznata od pravoslavnoga svijeta, ukljucujuci i SPC. To je sto je mjerodavno a to je nesumnjivo.Posrtoji vise doumenata koji to potvrdjuju. Na kraj i ustav CG je jasan pa ga vi sendvicari, pobjegulje, poserabice i popovi nazivajte kako ocete. On je najbitniji za ovu pricu jer je danasnja CG nasljednica te u kojoj je CPC, po ustavu, autokefaslna. Ostalo je politika. SPC ce, ka i Srbija, bit cmar (asshole) oko toga, to je i za ocekivat u genetiku vam je ali stvari se, ka sto vidmo, mijenjaju. Strpljen spasen, i crnogorsci ce se vratit hriscanstvu. Zasto bi neko gubio san oko toga sto ce CPC bit stio je bila i sto ce Crna gora dobit, vratit, svoju crkvu ka i sve pravoslavne zemlje. Problem je sto se ovdje ne brani hriscanstvo ili pravoslavlje ka njegov diop no svetosavlje i hegemonizam SPC, tu je kljuc.
lolo, iskreno kaži...

18. 10. 2018 - 06:12

....dali misliš da će Mitropolija Crnogorsko-Primorska tražiti "Tomos o otpustu" od majke-crkve tj. od Srpske Pravoslavne Crkve? Ja mislim da neće! Ona NVO "crnogorska pravoslavna crkva" osnovana recimo skoro na Cetinju i registrovana u tamošnjoj policijskoj stanici apsolutno nema veze sa ovom rabotom. Drugo - mnogo ste vi svi po portalu nabijeni nekim nerealnim emocijama - nekim iluzijama, pa bi vam bolje i zdravije bilo, jadni ne bili, da stišate strasti, ostavite se pustog sanjarenja, a suočite se sa konkretnim problemima svakidašnjim kojih nije da nema!
Dukljanin

16. 10. 2018 - 19:21

Logično da će CPC automatski opet biti ono što je bila, autokefalna! Vlaška Crkva je nasilnički aneksirala Crnu Goru, ukinula crnogorsku Crkvu, zato što prije treba opet proglasiti autokefalnost i proćerati Vlaške popove, one koji šire govor mržnje i blate Crnu Goru, nek idu za Karpate pa tamo srbuju do mile volje!
Dukljanine, nešto si pobrkao..

16. 10. 2018 - 20:30

...u glavi. Vlasi su rumunska nacionalna manjina u državi Srbiji na istoku zemlje (najviše ih je oko Negotina). Vlasi su narod r o m a n s k o g porijekla. Srbi su slovenski narod. Vi, tzv crnogorski Vlasi ste ostaci starosjedilačkog naroda koji je izbjegao ispred slovenske poplave (neznatan dio - najveći je asimilovan). Vi ste istinski domoroci porijeklom. Ali mnogi veliki ljudi su i vama pripadali: Crnojevići, Kalođurđevići, Milatovići itd Imate i Vlašku crkvu na Cetinju i još dosta toga.
Novi komentar