Odluka Višeg suda u slučaju potpukovnika

Husović ostaje u pritvoru

Potpukovnik Emin Husović (45), koji se tereti da je 25. juna, u službenim prostorijama Ministarstva odbrane, prijetio pištoljem direktorici Direktorata za materijalne resurse Almi Ljuljanaj, ostaće u pritvoru nakon što je Viši sud odbio zahtjev njegovog branioca da se u daljem toku postupka brani sa slobode.
Objavljeno: 16. 10. 2018 - 23:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Advokat Dalibor Tomović, koji zastupa Husovića, kazao je za Pobjedu da su nakon što je odbijena žalba tražili da se pritvor zamijeni mjerom nadzora, odnosno da mu oduzme pasoš i da se javlja policiji, ali je sud i taj zahtjev odbio.

- Podnijeli smo žalbu Ustavnom sudu jer smatramo da nije obrazloženo zašto je Husović osnovano sumnjiv da je počinio krivična djela. Takođe, smatramo da je on proizvoljno u pritvoru, jer sud nije naveo konkretne razloge za opasnost od bjekstva, niti je razmotrio mogućnost da se brani sa slobode, s obzirom na to da je crnogorski državljanin, da radi u Vojsci i da mu je porodica ovdje – dodao je Tomović.

Husović se prvobitno teretio za pokušaj ubistva, ali je djelo prekvalifikovano i na teret mu se stavlja neovlašćeno držanje oružja i pokušaj napada na ovlašćeno službeno lice.

Prema navodima optužnog prijedloga, Husović je ušao u kabinet generalne direktorice Alme Ljuljanaj i pokušao da je napadne, jer je čuo da je planirala da ga premjesti sa mjesta samostalnog savjetnika na drugu poziciju.

U pokušaju napada ga je spriječio kolega Jovan Došljak koji ga je uhvatio oko struka, izveo ispred kabineta gdje su bile Jasna Jovanović, Elvedina Mandić i Miljan Dragaš.

Husović je, kako piše u aktu Tužilaštva, Dragašu i Došljaku rekao: „Sklonite se, pobiću vas“ i izvadio repetirani pištolj kalibra 9 milimetara i krenuo u kabinet Ljuljanaj.

Nakon nekog vremena pojavili su se Ivica Ivanović i Ljuljanaj. Tada je Dragaš, da bi spriječio Husovića da puca, uhvatio pištolj i snažno ga povukao ka podu.

- U tom trenutku okrivljeni je pritisnuo obarač i ispalio projektil koji je pogodio u pod i tako doveo u opasnost više osoba koje su bile ispred kabineta – piše u optužnom prijedlogu.

Husović je u pritvoru tri mjeseca zbog opasnosti od bjekstva.

On se pred sudijom za istrage, kao i pred tužiocem, branio ćutanjem. 

Komentari: 0

Novi komentar