Srpski patrijarh, umjesto izvinjenja, poručio Crnoj Gori da je ona srpska Sparta, uslijedio oštar odgovor potpredsjednika Vlade

PAŽIN: Naši građani nijesu „Spartanci“ bilo čije ideologije

Vremena kada su zagovornici ovakvih ideologija vedrili i oblačili regionom su iza nas i što prije patrijarh Irinej to shvati, to će prije postati uvažen kao gost u Crnoj Gori, poručio je juče potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, komentarišući za Pobjedu izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja ,,da je Crna Gora srpska Sparta“.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 06:49 Promjenite veličinu teksta: A A A

Rekao je da nimalo nije ,,impresioniran pohvalama patrijarha Irineja u kojima Crnu Goru naziva ‘srpskom Spartom’“.

- Ovakva navodna pohvala ukriva neprihvatljivu ideologiju da postoji samo jedna pravovjerna etnička i vjerska zajednica u Crnoj Gori, koja je starija i važnija od svih drugih, pa i od same države- naglasio je Pažin.

VRIJEDNOSTI

Crnu Goru, istakao je, ,,stvorile su, izgradile i sačuvale njene različitosti i na tim vrijednostima je u najtežim vremenima, uprkos pogubnim velikonacionalnim ideologijama, sačuvala mir i utrla put svojoj, evropskoj, budućnosti“.

- Zato se danas nikako naši građani ne mogu prepoznati u ulozi „Spartanaca“ bilo čije velikonacionalne ideologije i ne mogu prihvatiti konstrukciju po kojoj postoji jedna superiorna etnička i vjerska grupa iz koje su se navodno izrodile sve ostale nacije i vjerske zajednice– poručio je Pažin srpskom patrijarhu u izjavi za Pobjedu.

17jovan-x-15102-108-ivana-bozovic-001-33Srpski patrijarh izjavio je juče u intervjuu beogradskim Večernjim novostima da „pošto je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta, kako se ranije govorilo, i SPC mora biti ono što jeste i što je oduvijek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer pravoslavlja i srpstva, srpstva u smislu čuvanja, njegovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca“.

- To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa - kazao je Irinej.

Iako je poglavar Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović crnogorskom premijeru Dušku Markoviću najavio da će se Irinej izviniti Crnoj Gori zbog izjave koju je ljetos dao, tokom boravka u našoj zemlji, kada je rekao kako je položaj crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori sada gori nego u vrijeme fašističke tvorevine NDH i Osmanlija, to se nije dogodilo.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 9

Hays

17. 10. 2018 - 07:10

Ti Pazine sigurno ne znaš ni šta je patrijarh htio reći, jer nijesi odavde. Crna Gora jeste Sparta i tako se nazivala u doba Njegoševo, Danilovo i Nikolino, a oba vlast je pretvorila u marionetu.
da se zna

22. 10. 2018 - 08:01

Hays, DA TI OBJASNIM: Srbi su izokrenuli naslov putopisa Evgenija Markova:"Slovenska Sparta" u "srpska", kao što su pretumbali sve što je crnogorsko, i svaki pojam "slovenski" pretvorili u "srpski"!!!! Tako su iskasapili i Mavra Orbinija u vezi sa pravoslavljem u ZETI. Prema Orbiniju, Zećani su tražili SLOVENSKU crkvu a ne "srpsku" (riječ SKLAVNI znači Sloveni, a ne Srbi) ,ali, što ćeš, na Srbe je muka velja...
Goran

17. 10. 2018 - 07:43

Narodi niske svijeti i kulture hvale se svojim najnižim oruzjem,snago mišica. Svjestan narod hvali se naučnicima,dostignucima,sistemom vladavine,ekonomijom. Ovako ,ovaj patrijarh nas predstavlja kao đzihadiste. Pogledajte Siriju , i haos koji su vierski ratnici napravili. Ne dozvolimo nikada vise da nudemo topovsko meso za vjerske i političke ideale
danilo s.

17. 10. 2018 - 08:56

g. Pažin, Čestitam na, najzad, jasnom stavu vlade po pitanju izjava patrijarha SPC Irineja. Možda je to vas iznenadilo i razočaralo, nas nije. Patrijarh Irinej i dalje pjeva pjesme o "istom narodu" (anti-crnogorski rasizam) i CG kao neotudjivom dijelu "srpstva" (ili “srpskoj Sparti”). "Srpstvo" je država koja postoji samo u mašti veljesrpskih klero-nacista. Ali ta ideologija je opipljivo prijeteća za državu CG i njenu nezavisnost. Potrebno je riješiti ovo pitanje sa vladom Srbije – na najvišem nivou. Da se, već jednom, prekine ova prljava propaganda protiv CG i falsifikati srpskih istoričara i SANU o istoriji CG I njenih dnosa sa Srbijom.
dffsd

17. 10. 2018 - 09:28

Pazine, Crnu Goru su branili, odbranili i sacuvali Crnogorci a ne gradjani Crne Gore. Nasi preci nijesu bili vanzemaljci, no Crnogorci po kojima nam i drzava nosi ime.
Freeman

17. 10. 2018 - 10:05

Gosp. Pažin ,najvažnija poruka je da niko pa ni SPC ne dovodi u pitanje državu Crnu Goru.Njen karakret se različito doživljava ,ali to nije ni treba da bude problem.
Vazda

17. 10. 2018 - 11:18

Stvarno je uvazavaju???
Vazda

17. 10. 2018 - 10:24

Posto nas je Irinej svrstao u "dzihadiste" njegovog "srpstva" ipak se izvinio vlasti Crne Gore izgleda u dogovoru sa istom. "Uvazavajuci" drzavu SPC je u stvari urusava svakodnevno dok ne postane srpska i prišljamči je Srbiji. Znate vi to g. Pazin ali vam, dok nas oni omalovazavaju a vi iz DPS-a pljackate i ponizavate, za svevto i nije briga. Izogravate neku koegzistenciju urusavajuci sami ili tolerisuci svakodnevno urusavanje vrijednost na kojoma su ovu drzavu stvarali Crnogorci sa vise casti i postennja od vas i SPC.
Sramno

17. 10. 2018 - 15:34

Pusili ste ga ds dodje u CG a sad ga ko bajagi osudjujete!?? Ma sram vas bilo sve izreda! Prodane duse! DA JE VJECNA CRNA GORA
Novi komentar