Određena lokacija za postavljanje novog uređaja za kontrolu vazdušnog prostora

Radar će biti smješten na brdu Vrsuta kod Bara

Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) iz Beograda zakupiće lokaciju kod brda Vrsuta, u blizini Bara, na kojoj će biti izgrađen novi radar za nadzor i kontrolu vazdušnog saobraćaja nad Crnom Gorom, za šta će Ministarstvu odbrane mjesečno plaćati 22.000 eura. To predstavlja prvi korak ka izgradnji radarskog sistema, koji će, kako je najavljeno, biti završen do 2020. godine.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 07:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo odbrane Crne Gore i Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore raskinuće ranije potpisani ugovor o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima iz 2017. godine kako bi se sredstva predviđena za njegovu realizacijupreusmjerila za realizaciju ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Vrsuta, na kojoj će biti izgrađen radar. To se navodi u informaciji o raskidu ugovora koju je objavila Vlada. Time će se ugovor, koji suštinski nije primjenjivan, zamijeniti konkretnim dokumentom, kojim će se za radarski položaj dobiti novac.

vrsutaRASKID

- Raskidom ugovora o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima broj 803- 7412/13- 7 od 6. marta 2017. godine stvaraju se uslovi za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Vrsuta, čijom realizacijom se ostvaruju značajni benefiti za Ministarstvo odbrane, jer bi prihodi ostvareni od izdavanja u dugoročni zakup u iznosu od 22.000 eura na mjesečnom nivou predstavljali prihode ovog ministarstva, koji bi se koristili za modernizaciju i razvojne projekte Vojske Crne Gore - navodi se u dokumentima Vlade.

SMATSA je ranije od Ministarstva odbrane tražila da joj zemljište ustupi radi postavljanja radarskog sistema kojim bi se,uz postojeći na lokaciji Srpska gora u Podgorici, pokrio čitav vazdušni prostor Crne Gore i dio Jadranskog mora. Crna Gora se, prema ranijim navodima, članstvom u NATO obavezala da za potrebe kontrole svog neba kupi vojni radar do 2020. godine, čija je vrijednost do 20 miliona eura, a koji će biti lociran na brdu Vrsuta kod Bara.

1107aleksandarradicglavnaVojni analitičar Aleksandar Radić podsjeća da je planirani rok za izgradnju radarskog položaja Vrsuta, nabavku i postavljanjeradara i početak njegovog rada 2020. godina.

- To se odnosi na plan modernizacije jedine srpsko-crnogorske ustanove - Agencije za kontrolu letjenja - poznate po engleskoj skraćenici SMATSA. To je sekundarni radar za kontrolu vazdušnogprostora koji će biti uvezan sa vojnim Vazduhoplovnim operativnim centrom na aerodromu Golubovci . Predviđeno je da se radarska slika prosljeđuje sa civilnog radara Vojsci Crne Gore i NATO-ovom integrisanom sistemu protivvazdušne i protivraketne odbrane- objasnio je Radić za Pobjedu.

(opširnije u Pobjedi)

Komentari: 3

Bodin

17. 10. 2018 - 08:05

Nadamo se da ćemo sada konačno dobiti odgovor čiji nas to avioni svakodnevno zaprašuju, a Država nema pojma o čemu se radi.
janko

17. 10. 2018 - 08:31

na kakvo zaprasivanje mislis? chemtrails ili nesto drugo?
trn

11. 01. 2019 - 23:11

Sreća što Amfilohije nije prvi zauzeo nekom trafikom to brdo!
Novi komentar