U Centru lepih umetnosti Guarnerius

Promocija "Grebena od kostiju" Borisa Jovanovića Kastela u petak u Beogradu

Institut za istraživanje i razvoj humanističkih disciplina Institut Belko iz Beograda, u svojoj novopokrenutoj biblioteci Balkanski juvelir, objavio je knjigu poezije "Grebeni od kostiju" crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 08:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

U organizaciji Instituta Belko i CLU Jovana Kolundžije Guarnerius promocija ove knjige održaće se u petak, 19. oktobra u 20 sati u Beogradu u svečanoj dvorani Centra lepih umetnosti Guarnerius.

O knjizi će govoriti književnice Laura Barna, prozaist Branislav Banković, urednica Slađana Belko i autor. Kastelove stihove čitaće glumac Aleksandar Kecman uz muzičku pratnju mladog umjetnika na violi Luke Kosanovića.

U pogovoru, Laura Barna o ovoj knjizi, između ostalog, zapisuje– Poezija Borisa Jovanovića Kastela pobija tvrdnje o definiciji umetničkog djela – pjesme, jer njegova poezija razmeđava sintetisano, čak zadire i u strukturu, do suštine, ne bi li raspustila i odaslala vjetrovima riječi u sve pravce: istok, zapad, sjever, jug, duvajući u sva vremena: prošlost, sadašnjost, budućnost, i ono četvrto, bezvremeno, kontemplativno stanje duha i egzistencijalne duhovnosti, metaforom sabijeno u Mediteran, zajedničku krv i limfu svih civilizacija, živo tkivo stihova pjesmovne misli s porukom koju šume talasi: Hodočasnici sunca, besmrtni su. Besmrtni hodočasnici Sunca grade Grebene od kostiju, od besmrtnih stihova Borisa Jovanovića Kastela. (...). Pjesnik slutnjom dotiče pravi Mediteran – svoj ili ničiji i kao Odisej Kastel luta u potrazi za svojim Alefom i brojem Jedan – jer on je taj pjesnik-dječak koji voli bombone sa ukusom morskih trava, i svoja porfirna slova neumorno ispisuje mastilom sipe.

Književnica Zorica Joksimović naglašava da je Kastel ostao i ovdje, kao i u svojim prethodnim djelima,  vjeran svojoj mediteranskoj orijentaciji gradeći još jednom poetski suživot vodama  Mediterana, a spisateljica Slađana Belko, tvrdi da i ovom knjigom "Kastel ispisuje slova za vječnost".

flajer2kastelbg

 

Komentari: 0

Novi komentar