Šehović - Đin

U pripremi dva sporazuma iz oblasti obrazovanja sa Kinom

Saradnja Crne Gore i NR Kine u oblasti obrazovanja biće unaprijeđena kroz potpisivanje dva sporazuma koja su u pripremi, jedan o saradnji u oblasti obrazovanja, a drugi o uzajamnom priznavanju diploma. To će biti način da se dodatno pospješi razmjena studenata između dvije zemlje, ocijenili su na današnjem sastanku ministar prosvjete Damir Šehović i ambasador Kine u Crnoj Gori Liu Đin.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 13:09 Promjenite veličinu teksta: A A A

Šehović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, istakao da je Kina strateški partner Crne Gore, te da tradicionalno dobri politički i ekonomski odnosi moraju biti praćeni i jednako dobrim odnosima u oblasti obrazovanja i kulture.

“On je istakao da je značajan broj crnogorskih studenata zainteresovan za studiranje u Kini, što stvara veliki prostor za jačanje odnosa dviju zemalja u budućnosti. Potpisivanje sporazuma, prema njegovim riječima, jedan je od načina da se saradnja institucionalizuje i pruži dodatni podstrek za konkretnije aktivnosti”, saopštili su iz Šehovićevog resora.

Ministar je naglasio da Ministarstvo radi na pripremi Sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, kakav Kina već ima sa preko 50 zemalja, a koji bi bio od izuzetnog značaja za obije strane, naročito za crnogorske studente, kojima će na taj način biti olakšano studiranje u Kini.

Ambasador Đin je istakao da će kao novi ambasador Kine u Crnoj Gori posvetiti pažnju saradnji u oblasti obrazovanja kao bazi za svaku drugu vrstu saradnje u budućnosti.

“On je istakao da će sporazumi koji su u pripremi doprinijeti boljem razumijevanju i većoj mobilnosti studenata i nastavnika, ističući uvjerenje da bi i kineski studenti bili zainteresovani za studije u Crnoj Gori. Naglasio je da bi uzajamne posjete ministara obrazovanja doprinijele čvršćoj saradnji, kao i učešće crnogorske delegacije na 7. Dijalogu o politikama obrazovanja”, ističu u Ministarstvu.

Smatra da pored bilateralne saradnje, Platforma „16+1“ za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope predstavljaja dobar mehanizam koji bi se mogao koristiti za unapređenje obrazovanja.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno afirmisati međuuniverzitetsku saradnju, kao i pobratimstvo između gradova, koje takođe, ostavlja prostor za uzajamno predstavljanje kulture i običaja, kroz razmjenu učenika i nastavnika.

Komentari: 0

Novi komentar