Kavarić: Da bi svaki građanin PG izabrao ljekara potrebno još 10 timova

Podrška Vlade domovima zdravlja i zdravstvenom sistemu ne izostaje, ocijenio je u emisiji antenem „Vruće stolice“ direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 15:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jedan od najvećih izazova je i kadar, jer na primjer, na jednog izabranog ljekara ide veliki broj pacijenata, a i zarade ljekara su više nego skromne.

Kavarić je kazao da imajući u vidu broj pacijenata u Glavnom gradu fali kadra u zdravstvu.

„Na ovoliki broj prijavljenih po izabranom ljekaru imamo manji broj zaposlenih nego što bi trebalo“, rekao je Kavarić.

Podrška Vlade domovima zdravlja i zdravstvenom sistemu ne izostaje, kaže Kavarić.

Kao važnu novinu u zdravstvu navodi odobravanje novih specijalizacija iz pedijatrije i specijalističkih službi porodične medicine.

„O čemu smo postigli dogovor prije neki dan. Ministarstvo i Vlada su izdašni u podršci. Nadamo se da će i Direkcija za javne radove uskoro privesti kraju i ostatke objekata Stara i Nova varoš, a biće u najskorije vrijeme završen objekat na Zlatici koji radi Glavni grad“, rekao je Kavarić.

Kavarić smtra da imamo dobar javni zdravstveni sistem, koji kako kaže, država trenutno finansira i iznad svojih mogućnosti. U domovima zdravlja radi preko 170 ljekara.

„Ljekara na birou ima. Prije dva dana smo završili konkurs za prijem novih devet ljekara, prije mjesec i po novih šest. Manji izazov od demografskog je odliv ljekara na specijalizacije u druge institucije, prije svega u Klinički centar, onda vas u jednom trenutku napusti devet izabranih ljekara, svako je imao po dvije hiljade pacijenta. Ne nastane haos, ali nastane veliko opterećenje na preostali kadar“, objašnjava Kavarić.

Novu sistematizaciju treba da odobri Ministarstvo zdravlja, navodi Kavarić. 

„Na 2000 pacijenata mora biti jedan cijeli tim sa pripadajućim službama. Trenutno u Glavnom gradu da bi svaki građanin izabrao svog ljekara potrebno je deset novih timova, koji bi bili spremni da prime nove pacijente, znači deset timova ad hoc da bismo opslužili ono najpotrebnije - 20.000 građana. Trenutno nešto manje od 40.0000 građana nema tu mogućnost da izabere svog ljekara, ali dobijaju kompletnu zaštitu.“

Govoreći o zaradama zaposlenih Kavarić kaže da su i više nego skromne.

„Prosječna plata u zavisnosti od školske spreme kreće se od 500 eura do 700 eura bez dežurstava i dopunskog rada. 
Mislim da Vlada pokazuje vrlo ubjedljive znake da u postojećim okolnostima nema ograničenja kada je posrijedi zdravstveni sistem. Ono što ostaje jeste da zdravstvo bude bolje organizovano, da se racionalizacija ne uvodi nikad na kvalitet, već na nepotrebne stvari“, kaže Kavarić.

Crna Gora se kreće ka uređenom zdravstvenom sistemu, uvjeren je Kavarić.

Sistem centralnog zakazivanja je, smatra, dobar korak. Kompletnu emisiju pogledajte u videu ispod.

Komentari: 0

Novi komentar