PAM-u oduzeta dozvola za rad

Zavod za intelektualnu svojinu oduzeo je dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM, saznaje Portal RTCG. Taj potez Zavoda u PAM-u ocjenjuju nezakonitim i najavljuju žalbu.
Objavljeno: 17. 10. 2018 - 21:23 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Rješenju o oduzimanju dozvole od 15. oktobra 2018. godine, u koji je Portal imao uvid, navodi se da je Zavodu za intelektualnu svojinu, preko Ministarstva ekonomije, dostavljena Inicijativa za oduzimanje dozvole za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava NVO Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM CG.

U Rješenju se dalje navodi da se "inicijativom, u bitnom ukazuje na presudu Privrednog suda Crne Gore, P.br. 503/2016 od 09. 06. 2016. godine i njenu sadržinu, na nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a CG".

Podnosioci inicijative su advokatica Ana Đukanović, Željka Radak Kukavičić ispred Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Predrag Jelušić (Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom), Milena Raičković iz Crnogorskog turističkog udruženja, kompozitor Miodrag Bole Bošković, generalni direktor Hotela Hilton Nemanja Nikolić, Mihailo Tomanović EMC Group (Festival "Sea dance"), osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević i kompozitor Slobodan Kovačević.

Iz Zavoda za intelektualnu svojinu nije bilo moguće dobiti zvaničnu potvrdu o oduzimanju dozvole za rad PAM-u.

PAM: Radimo punim kapacitetom

Izvršni direktor PAM-a CG Vasilije Raičević, kazao je za Portal RTCG da ova organizacija ne prestaje sa radom.

"Rješenje o oduzimanju dozvole je krajnje nezakonito. O neutemeljenosti i pravnoj besmislenosti rješenja najbolje govori obrazloženje, u kojem je kao jedini dokaz navedeno da PAM CG nema statut. Od osnivanja i registracije PAM-a, niko nije pokušao da ospori njegov statut " saopštio je Raičević.

Iz te organizacije poručuju i da će u zakonskom roku uložiti žalbu.

Komentari: 7

Pjer

17. 10. 2018 - 21:34

Nadam se da se naszo neko ko umije da tumaci autorska prava bolje od PAMa. Sitani smo ih i dilova
Auu

17. 10. 2018 - 23:38

Slobo K kaze - koliko tek gubim sto nisam u Upravnom odboru PAM-a, a koliko tek gubi sto ne igra u NBA ligi. Pise - autori, kad ono samo 2 autora, a đe su drugi autori? - zna se u PAM, svoju organizaciju
Pevaljka

18. 10. 2018 - 00:04

U roku od jednog sata(!) dovešću ti na vrata 200 autora koji se slažu sa odlukom da intelektualnu svojinu i autorska prava jednog umjetnika može da vodi samo državna institucija, nikako jedan NVO!? A ko se žali iz PAM-a, žali se izvršni direktor Vasilije Raičević sin direktora PAM-a Božidara Raičevića i to mu je po zakonu? Dobili su kolač, pojeli su ga, sad posao predajte državnoj instituciji. Tačka.
Viggo

17. 10. 2018 - 23:43

Dužnici ukinuli povjerioca. Baš lijepo. Divna poruka.
Krsto

17. 10. 2018 - 23:52

Držao im je leđa bivši direktor Zavoda Novak Adžić, ....... koji se talio sa glavnim, a čak mu je i žena bila zapošljena u PAMu dok je bio direktor!! Ode on na zasluženi odmor, pa neka malo odmore i .........i i obmanjivači iz PAMA.
TEMSI

18. 10. 2018 - 11:58

Pevaljka - Ova gospođa je najkraće objasnila suštinu problema oko ove organizacije. Jasno je da je ovakav PAM samo jedna parazitska organizacija.
shey

18. 10. 2018 - 23:10

Gdje to ima da se NVO brine o pravima autora, to mora da radi drzavna institucija. Nevjerovatno je da ovolike godine rade i da im niko nista ne moze.Krivi su oni koji su im dozvolili da rade na takav nacin. Izmedju ostalog CG je jedina drzava u kojoj nisu regulisana pored autorskih i izvodjacka prava!!! Time se niko ne bavi niti koga interesuje.
Novi komentar