Uputili apel ministarstvima

Bošnjačka udruženja traže da se zabrane Njegoš i Kiš

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalno vijeće  i savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da “u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dvije knjige “Gorski vijenac” Petra Prvog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša. Isti zahtjev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji.
Objavljeno: 18. 10. 2018 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

U obrazloženju navedene inicijative navodi se da je “sadržaj navedenih knjiga godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima”, piše Dan.

Oni krive Njegoša, jednog od najvećih srpskih i crnogorskih pisaca, kao i Kiša, člana Srpske akademije nauka i umjetnosti, jevrejskog proijekla, da su svojim djelima, odnosno “mržnjom prema islamu i muslimanima”, stvorili izvor mržnje i sukoba između naroda koji žive na tlu bivše SFRJ.

“Posebno ističemo da je anticivilizacijska poruka navedenih knjiga doprinijela da država Bosna i Hercegovina postane mjesto koje je na najdrastičniji način bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije, koje su bile projicirane kroz agresiju protiv BiH, kada je počinjen genocid nad Bošnjacima”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju, gdje se dodaje da su pomenuta djela osim nacionalistička i rasistička.

Autori inicijative porede djela Njegoša i Kiša sa Hitlerovim i dodaju i da se protive da bilo koja nagrada nosi ime pomenutih pisaca.

“U ovom kontekstu, apelujemo na Vladu Crne Gore, pozivamo premijera i ministre da ponište odluku o tzv. “Njegoševoj nagradi”, na taj način iskažu poštovanje prema muslimanskim žrtvama, Bošnjacima i Albancima, koje su počinjene u Crnoj Gori od istrage poturica pa do ratova 90-ih”, ističu organizacije bošnjaka, koje Vladi daju rok od 100 dana da postupi po zahtjevu, prije nego što se obrate institucijama EU, UN, kao i drugim međunarodnim organizacijama.

U Ministarstvu prosvjete odgovorili su da ne planiraju da mijenjaju postojeći plan i program.

“Crna Gora je multikulturalna i multietnička zemlja koja se ponosi upravo svojim različitostima, a čijem razvoju nastavni plan i program do sad nije bio prepreka, već naprotiv”, saopštila je za Dan portparolka tog resora Milica Lekić.

Komentari: 37

Trista Sokolova

18. 10. 2018 - 08:45

Neka ta gospoda zabrani kuranske stihove nastale u ranom islamu u kojima se poziva na globljenje i ubijanje nemuslimana. Njima bi trebalo biti jasno da je Gorski vijenac samo književno djelo.
21 maj 2006

18. 10. 2018 - 09:45

Poznavajući odlično osnivače BS i uže rukovodstvo BS koje je čini u CG ,a posebno kod nas u ROŽAJE to nije za smijanne nego za podsmijavanje, BS je uzela zamah kao SULTANSTVO za vlast u OSMANISKOM CARSTVU , NAŠ GRAD ROŽAJE SU NE UNISTILI NEGO SU GA VRATILI 200 GOD UNAZAD, INTERESANTNO JE SAMO POGLEDATI KO VODI BS I KOJA PLEMENA SU ,,ZAJAHALI ,, SAMO IM JOS HVALE SEDLA I KOČIJE
Traženje

18. 10. 2018 - 08:46

Neka traže. Imaju i pravo. Nema organa u Crnoj Gori đe nijesu rukovodioci. Da se neće koji oglasit, po ovom pitanju i ograditi od ovakvih zahtjeva. Oni se nijesu oglašavali ni kada je onaj "intelektualac" Muhović tražio da se zabrani Njegoš. Jedina falinka njihovog zahtjeva je što nijesu tražili i da se zabrani ova vlast. Jer, pored nje može nam Irinej "u brk" reći da smo Srbi i da je Crna Gora -Srpska Sparta, Bošnjaci da se ukine Njegoš i Kiš, svojevremeno Dinoša da mu Crna Gora nije majka, ali jeste kuća u kojoj je njegova jedna soba, Filip kao predsjednik Crne Gore, da nerado sluša zadnje strofe naše himne, itd. itd. Svi oni su za ovakvo ponašnje nagrađeni, a skrajnuti izvorni i skreni Crnogorci koji nemaju mrlje u svojoj karijeri.
Beograd

18. 10. 2018 - 09:15

A što je Njegoš kriv što se branio od osmanskog carstva... Nemojte babe i žabe miješati, ta djela su za to vrijeme. Danas nema naroda u bivšoj Jugoslaviji koji se ponaša prema Bošnjacima bolje nego Crnogorci.
Podgoričanka

18. 10. 2018 - 09:45

Ha, ha, ha! Svašta čovjek može pročitat. Samo neznaveni mogu zabranjivati knjige i to najvećih pisaca! Nek ih je sramota!
Freeman

18. 10. 2018 - 14:27

Nijesu neznaveni,već bezobrazni i beskrupulozni.Treba ih malo odmaći od državnih "jasala",i to što prije da se dozovu pameti.
Freeman

18. 10. 2018 - 09:45

Ja zahtijevam od Vlade Crne Gore da traži izjašnjenje od BS u roku od 30 dana.Ukoliko podržavaju podržavaju ovakav zahtjev svojih sunarodnika ,odmah raskinuti koaliciju i raspisati nove izbore i nakon njih formirati vlas bez BS. To je minimum koji ova Vlada mora uraditi za zaista neprimjerene uvrede na račun pravoslavaca u Crnoj Gori ,koje su kulminirale ovim zahtjevom.Revizija istorije nije moguća i apsulutno je neprihvatljiva i dovešće do produbljivanja animoziteta prema Bošnjacima u Crnoj Gori.
Trn

18. 10. 2018 - 14:03

Kakvog "produbljivanja animoziteta" kad nema đe više da se nešto produbi u četničkoj mržnji prema muslimanima? Nema dublje, dotakli ste davno dno! Dalje je samo još neki genocid kao u Srebrenici! A ja zahtijevam od vas četnika da nam lijepo razjasnite šta je to u Gorskom vijencu po vašem mišljenju i za vas vrijedno van onih uvreda na račun islama i muslimana!? Ja mislim da je za vas to Njegoševo djelo samo zbog toga vrijedno. Da nije toga ostalo bi vam samo još ono opravdanje i za najteže zločine: A šta su oni nama uradili preeeeeeeeeEeeeeeeEeeeee?
TEMSI

18. 10. 2018 - 09:49

Gorski vijenac je vrhunsko književn djelo. Ali je tačno da ga zloupotrebljavaju svi mrzitelji isama. U zadnjim ratovima u Bosni išlo se u istrbljenje muslimana sa Njegoševim stihovima.
@TEMSI

18. 10. 2018 - 10:07

I platna kartica je vrhunsko platno sredstvo. U zadnje vrijeme se strašno zloupotrebljava, ali to nije razlog da se ukine. Umjesto toga, u zatvor idu oni koji je zloupotrebljavaju. Ne lupaj gluposti, kumim te Bogom. Pa, ako iko zloupotrebljava vjeru i Kuran, to su islmski fundametalisti, pa niko ne predlaže da se zabrani Kuran.
Mирослав Ђукић

18. 10. 2018 - 10:28

Одличан одговор!
Веље Гумно

18. 10. 2018 - 10:25

Није то у реду, поштовани Бошњаци, изоставили сте Андрића а увијек сте га означавали као највећег литерарног непријатеља Бошњаштва, чак сте и књигу у отоме скорије издали, па и у Србији. Онда, како сметнусте Михаила Лалића, камо се ђеде она помама поводом романа "Докле гора зазелени"?! Немојте, ако бога знате, или све забранити или никога.
Mирослав Ђукић

18. 10. 2018 - 10:31

Следећи корак је паљење књига! Ако ништа друго, Црна Гора је у овоме потпуно уклопива у светском тренду. Салман Ружди се деценијама крије јер се ајатолаху Хомеинију нису допадале одређене реченице из „Сатанских стихова“ Тада је Хомеини послао своју чувену претњу Руждију: „Стрела је одапета и лети према свом циљу“. Где год неко оцени да његова национална или верска заједница није приказана повољно, у било којем књижевном делу, то ће бити уклоњено! Роман „Чича Томина колиба“ је у САД већ одавно проказан и уклоњен. Сад су на тапету „Горски вијенац“ и „Пешчаник“, а нека се припреме: „Травничка хроника“, „Дервиш и смрт“, „Тарас Буљба“, „Смрт Смаил-аге Ченгића“, „Осман“, песме Шарла Бодлера, Ђуре Јакшића и Милана Ракића, „Отело“ и „Млетачки трговац“ Шекспиров, „Ослобођени Јерусалим“ Торквата Таса, „Рат и мир“ Толстојев, „Хаклбери Фин“ Твенов …
Ekstremiziranom cetniku

18. 10. 2018 - 14:46

Shuti mali fasisto iz RS. Vi ne mozete o demokratiji i slobodi rijeci pricati. Nije ovo Crna Gora no zahtjev jedne etnicke grupe. Ko je rusio dzamije po RS, pobio preko 100000 civila i etnicki ocistio pola Bosne. Kako te sram nije
danilo s.

18. 10. 2018 - 10:37

" BiH mjesto koje je .. bilo izloženo rušiteljskim nagonima dvaju ključnih nacionalističkih ideologija 20. vijeka, odnosno velikosrpske i velikocrnogorske ideologije," Samo nam obajsnite kako je to CG - i pored “rušiteljske velkocrnogorske ideologije" i dalje daleko najmanja država Balkana? Nešto mi se čini da je vaše "velkobošnjaštvo" daleko veće i opasnije od ovog našeg "malocrnogorskog"? Dje nadjoste da – nas, Crnogorce - kritikujete za velikodržavne ideje? Uostalom, BiH je priznala zajedničku granicu? P.S. Zabrana knjiga je naci-fašistički metod. I glupost. Posebno u pogledu knjige napisane prije skoro dva vijeka? Što je Njegoš mogao lijepo da kaže protiv tadašnjeg okupatora Balkana i neprijatelja njegove domovine? Da ih hvali kako su “dobri gospodari”? Sto je najljepše on ih i hvali (oda o Stambolu). Po vašim “kriterijumima” - plašim se da bi bilo zabranjeno pola svjetske literature? Pa i dobar dio knjiga iz vaše - Islamske civilizacije. A to bi bilo pogubno za sve nas?
Omer Dedović

18. 10. 2018 - 15:08

Slažem se kao musliman da ne postoji veljecrnogorstvo već samo veljesrpska ideologija u koju su se uklopili tzv Srbi iz Crne Gore pa su postali radikalniji i veći Srbi od stvarnih Srba iz Srbije! Najveći i najpokvareniji četnici su zločinci koji se kazuju da su Srbi iz Crne Gore! E baš ti veljesrbi iz Crne Gore su nagrdili sve vrijednosti iz Gorskog vijenca jer su za njegovu najveću vrijednost isticali stihove đe se vrijeđa islam i muslimani! Ni jedan pošteni Crnogorac neće poreć značaj poruka iz Gorskog vijenca za razvoj genocidne misli kod četničkih pokvarenjaka! Oni drugu vrijednost Gorskog vijenca ne vide i drugi stihovi su za njih potpuno bezvrijedni! Nije tek tako Gorski vijenac stigao pred sudije haškog tribunala koji je sudio za najteže zločine i genocid nad muslimanima!
=

18. 10. 2018 - 11:42

Ovo što pričate sigurno nije iz glave crnogorskih muslimana.Izgleda da vi govorite u ime muslimana Bosne.Pa takvim pričama zaudarte na pokvarena jaja-po tome bi se reklo da protiv crnogorskog naroda imate iste karakteristike ka narod otrcana srpstva Srbije i regiona.Pa zaboravljate da je G.Vijenac napisan od zla vašeg i turskog muslimanstva.Njegoš je bio i vladika i književnik i gospodar Crne Gore i tako će ostat u svoju crnogorsku državu.A vaša i ostalog naroda iz regiona je stvar oćete li učit Njegoša i Kiša.Oćete da budete viši muslman od Turčina-pa da ima i Turčina ka stanovnika nebi takvu pokvarenost puštali protiv crnogorskog naroda s kojima dijeli sva građanska prava.
ja

18. 10. 2018 - 13:01

Interesantno da niko od nase braće islamske vjere ne podize glas protiv ovih pokvarenih zahtjeva .A i njima su izgleda blizi ovi "dobrotvori" njihove vjere iz okruzenja od nas koji smo devedesetih zamalo izazvali gradjanski rat zbog njih .Ma ih neka , mozda i nas ovo necemu nauci.
=

18. 10. 2018 - 15:00

I među crnogotskim muslimanima ima onih ka i među crnogorskim pravoslavcima koji se napijaju otrcanim srpstvom Srbije da čine zlo svojem narodu.Viđet će mo kasnije ovo je samo početak.
@ja

18. 10. 2018 - 22:11

Kako da podižu glas protiv, kada je noćas poslanik Bošnjačke stranke javno izjavio da apsolutno podržava ovu inicijativu ocjenjujući Njegošev “Gorski vijenac” i “Peščanik” Danila Kiša, “nacionalističkim djelima prema islamu i muslimanima” Još će pride BS i on lično zvanično pokrenuti inicijativu da se na grb Crne Gore aplikuje polumjesec, ili miče krst.
zelenas

18. 10. 2018 - 11:55

A da li smeta 500 godina genocida nad nama . bilo bi nas sada nekoliko miliona da nije bilo 500 godina istrebljenja....
Elem

18. 10. 2018 - 14:11

Da je za tih 500 godina bilo namjere i g od genocida prema vama Srbima nebi vas bilo ni pod elektronskim mikroskopom no ste ostali sa sve vašim bogomoljama! Više su Srbi porušili džamija u BiH za 3 i po godine rata 90-tih no Turci za pet vjekova svoje vladavine!
Elem

18. 10. 2018 - 14:12

Da je za tih 500 godina bilo namjere i g od genocida prema vama Srbima nebi vas bilo ni pod elektronskim mikroskopom no ste ostali sa sve vašim bogomoljama! Više su Srbi porušili džamija u BiH za 3 i po godine rata 90-tih no Turci za pet vjekova svoje vladavine!
Daj mu prst on će cijelu ruku

18. 10. 2018 - 12:28

Opet razapinju Kiša. Njegoš ih odavno iritira. Gospodo Bošnjaci, dobili ste od Crne Gore više nego što zaslužujete i ne pretjerujte. Može vam se grdno vratiti.
Daj mu prst on će cijelu ruku

18. 10. 2018 - 12:28

Opet razapinju Kiša. Njegoš ih odavno iritira. Gospodo Bošnjaci, dobili ste od Crne Gore više nego što zaslužujete i ne pretjerujte. Može vam se grdno vratiti.
Milo Vujovic

18. 10. 2018 - 12:32

Ova Vlast zbog Opstanka na Vlasti je Dopuštila jednu manjinu Došljaka tzv.bošnjake od 7-8% đe su Zajahali u Vlasti kao da ih je više od 50%,Puštili su ih đe su Ozidali Najveću Džamiju na Balkanu i nz drugih,ovo je Nečuveni Skandal Mega izdaja,da oko 50.hiljada tzv.bošnjaka imaju više od 120 džamija,a u Cijeloj BiH đe ima oko 2.miliona Bošnjaka imaju oko 120.Dzamija,još traže da se u Crnogorskom Grbu i Zastavi stavi Mjesec a da se Makne Krst,Umjesto što traže da se Mijenja Crnogorska istorija i Njegoš trbaju oni i srbijanci da Podviju Rep pod Prkno i da se Vječno Stide za Nama Učinjene Genocide od Turaka i Srbijanaca !!tzv.bošnjaci Nemojte da tražite više no što imate vi i Naša Braća Crnogorski muslimana i Nemojte da Provocirate Crnogorsku Naciju jer Mi možemo i Tražiti da se Zabrani ime tzv.Bošnjaci jer ste vi bili do 2002.g.Crnogorski muslimani i postaliste tzv.Bošnjaci Znači da imate na umu tzv.Sandžak i Pretenziju na Crnogorsku Teritoriju,to je Opasna igra koja vas Vodi za Bosnu !!
Polako

18. 10. 2018 - 15:18

Neka, neka, Milo. Polako.... Crnogorcima uzdrzanost, sirok pogled, balansiranost nijesu vrline, ali se moramo mijenjati i uklapati u civilizovan svijet
Bata Cuce

18. 10. 2018 - 14:12

Kontekst vremena. Ovi jos zive u 18.omV.
!

18. 10. 2018 - 15:19

Jasno
Tmacenja ekstremista

18. 10. 2018 - 15:03

Ocjenjuju djelo visoke umjetnicke vrijednosti koje ima univerzalno , siroko tumacenje, iz danasnjeg uskog politickog ugla bukvalnim tumacenjem. Ne bi reko da si oni koji su podrzavali genocid nad Muslimanim pozivajuci se na Gorski Vijenac ista bolji. ocigledno gori, jer su oni inicijatori zla iz ugla humanizma a ne samo umjetnosti. Dakle koliko je ovo pogresno, kratkovido, i pravi stetu samim Bosnjacima, jos je gora druga strana koja je genocid u Bosni bazirala na vrlo slicnom tumacenju Gorskog Vijenca. Zapravo je ostalo malo onih koji Gorski Vijenac tumace iz jednog sirokog ugla, uzimajuci u obzir komponentu vremena, tj istorijskog momenta i jasno jedne siroke poruke
Raskupusavanje Gorskog Vijenca

18. 10. 2018 - 15:12

Najprije su Gorski Vijenac raskupusali srpski nacionalisti, a ono malo stranica sto je ostalo dovrsavaju islamski dusebriznici. Ni jedni ni drugi ne vide šumu od drveca, nego iz danasnjeg politickog ugla i spoljnih uticaja i uskih interesa udaraju po Njegosu i od njega prave ili cetnika ili krstaskog istrebitelja.
Ostavite Njegosa !

18. 10. 2018 - 15:16

Ostavite malo Njegosa na miru, nit je svetac, nit mu trebaju biste u svakom gradu, nit je genocidni krstas ni cetnik, ... Bio je dobar vladar i jos bolji pjesnik. Gorski Vijenac je jedno od kapitalnih knjizevnih djela Juznih Slovena. Basta
Tennyson

18. 10. 2018 - 15:25

Slijedeci ovu logiku mogli bi i Tennyson-a zabranit. Naime cuveni engleski pjesnik je napisao poemu "Montenegro" u kojoj je opjevao hrabrost malog naroda boreci se protiv goleme agarjanske sile kako je naziva. Pjesma bilo kojem malom narodu koji hrabroscu cuva svoju slobodu. I to je poruka
stripovi & trikovi

18. 10. 2018 - 16:53

Utrkuju s pravoslavci čiji je Njegos a toliko se predstavljaju da su različiti,Bošnjaci nece zaboraviti ulazak zločinca u Srebrenicu i njegove nebuloze .Neka Njegoša prisvaja ko hoće ali pustite Bošnjake na svoju slobodu .
BOŠNJAČKA VRLINA

18. 10. 2018 - 17:13

Očito da u CG ima ljudi koji sanjaju topot turskih koja pa iz sna bjeze u planine da bdiju iza hladnih stijena.Neka se mnogi otrijezni i svati da smo u NATO savezu u kojem je i Turska i CG Bošnjaci.Bošnjacima se nudila premijerska funkcija nakon izbora ali neće oni da se udalje od svoje skromnosti pa ih tako i gledajte.
VELIČINA STRAHA

18. 10. 2018 - 17:42

Da su CG Srbi i Crnogorci bili na mjestu Bošnjaka od 1992--95 te vjerovatno bi ih sad trazili podno Karpata ali neće da se pozamisle.
PWS

20. 10. 2018 - 04:38

I sa "probosnjacke" i sa "procrnogorske " strane totalna vulgarizacija jednog knjizevnog djela , koje treba da je podlozno knjizevnoj kritiki kao svaki pisani rad. Ja licno ne mislim da su "skupina bosnjackih kurtulnih , intelektualnih, nacionalnih" iz dijaspore legitimni reprezenti Bosnjackog naroda u CG. Takodje mislim da Gorski vijenac treba vratiti u knjizevnost gdje pripada sa svim svojim vrlinama i mahanama. Gorski vijenac je slika jednog vremena (18 vijeka) i prostora ((Stare Crne Gore) i da je istrgnut iz tog konteksta nerazumljiv. Baska proizvoljnosti, netacnosti i vulgarnosti....
Novi komentar