Ugostitelji i autori zadovoljni odlukom da se oduzme licenca PAM-u

Ugostitelji: "PAM reketiranjem nanio ogromnu štetu privredi"

Odluku Zavoda za intelektualnu svojinu da oduzme licencu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore (PAM) pozdravili su danas ugostitelji i kompozitori.
Objavljeno: 18. 10. 2018 - 15:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako navode, PAM-a je reketiranjem nanio ogromnu štetu privredi. Očekuju da im kroz sudske postupke bude nadoknađena šteta koju je prouzrokovala jedna, kako nazivaju PAM, nevladina organizacija.

U Rješenju o oduzimanju licence PAM-u od 15. oktobra, navodi se da je odluka donijeta na osnovu inicijative više potpisnika uz navode da se "inicijativom, u bitnom ukazuje na presudu Privrednog suda Crne Gore iz 2016, na nezakonito poslovanje, zloupotrebu prava, netransparentnost i nepravilnosti u radu, kao i na nesavjestan način raspolaganja ukupno naplaćenim novčanim sredstvima PAM-a .

Inicijativa je dostavljena Zavodu za intelektualnu svojinu, preko Ministarstva ekonomije.

Odluku o ukidanje dozvole za rad PAM-u pozdravili su ugostitelji, kompozitori i mnogi drugi.

Javno preduzeće Morsko dobro, prema riječima direktora Predraga Jelušića, bilo je kolateralna šteta u neriješenim odnosima između organizatora manifestacija i PAM-a.

„Dešavalo se da PAM, račun za autorska prava, umjesto organizatoru manifestacije, pošalje nama ili sudskim putem zahtjeva da ga plati JP Morsko dobro, a samo zbog toga što se ta manifestacija održavala u zoni morskog dobra“ kazao je Jelušić Pobjedi.

predrag-jelusic

U ovom preduzeću smatraju da bi zaštitu autorskih prava trebalo postaviti na institucionalni nivo, a nikako ga svesti na nivo NVO sektora, s obzirom na to da je PAM registrovan kao NVO organizacija.

Kako se navodi u reagovanju direktorice NTO Željke Radak Kukavičić,  "lokalne turističke organizacije ukazale na nepravilnosti koje se odnose na obračun i izmirivanje naknada PAM-u, a sa kojima su se susretale prilikom organizacije velikog broja manifestacija, koje, pored ostalog, promovišu ponudu grada i države".

Još jedan potpisnik inicijative je Crnogorsko turističko udruženje.

"Privreda je protiv nezakonitog i netransparentnog rada PAM-a, protiv utvrđivanja nadoknada bez jasnih kriterijuma, bez uvažavanja činjenice o sezonskom radu ugostiteljskih objekata i njihovoj popunjenosti. Reketiranja koja je PAM sprovodio prema privredi, razlikuju se i do 300 odsto prema objektima iste kategorije i sličnog kapaciteta", navodi se u reagovanju generalne sekretarke CTU-a Milene Raičković dostavljenom Pobjedi.

Mikan Zec, ispred Ulcinjske rivijere,  rekao je da maksimalno podržava oduzimanje licence. Veliku štetu, dodaje Zecm pretrpjela je Ulcinjska rivijera zbog PAM-a.

“Sigurno smo za 30.000 do 40.000 eura oštećeni zbog toga što su nam neobjektivno i nepravilno naplaćivali autorska prava. Mi smo stalno na sudu zbog PAM-a, očekujem da će u daljim sudskim postupcima biti nadoknađena šteta. Godinama sam u turizmu, ovakav slučaj ne pamtim”, kazao je Zec.

radomir-mikan-zec

I Dragan Ivančević, vlasnik hotela Adria pozdravlja odluku o ukidanju dozvole za rad PAM-u.

Ta nevladina organizacija, kako keže, stvorila je velike muke ugostiteljima “reketirananjem i  nametanjem nedefinisanog nameta".

Ivančević čvrsto vjeruje da će u daljem sudskom postupku biti nadoknađena šteta ugostiteljima.

“Nadam se da će sudski organi osloboditi privredu jednog čudnog nameta koji nema uporište u Zakonu, a kao takavne postoji nigdje  ni u regionu”, kazao je Ivančević za Antenu M.

Za kompozitora i autora filmova Miodraga Bola Boškovića, Rješenje Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore o oduzimanju licence PAM-u, je, kako kaže, jedino pravedno i zakonito.

"Nakon 10 godina suđenja sa pomenutom organizacijom, dobio sam dvije pravosnažne presude kao autor. U toku je i novi postupak. Toliko nezakonitosti u višegodišnjem radu PAM-a, moralo je doći pod sud zakona i drago mi je da je ovoga puta uz oduzimanje licence za rad, postignut i konsenzus za podizanje krivičnih prijava protiv direktora i svih članova Upravnog i Nadzornog odbora" kaže Bošković. 

Kantautor Slobodan Kovačević u reagovanju navodi da priželjkuje pravedniju i transparentniju reorganizaciju PAM-a, iz koje je, kaže, nepravedno i protivzakonito izbačen i kažnjen, samo zbog toga što je želio da se radi transparentno i da se ima uvid u poslovanje.

"Zbog ovog mog stava podnio sam veliko poniženje i veliku materijalnu štetu, jer su moji autorski honorari bili svedeni na uvrjedljiv i ponižavajući iznos od 20 do 50 eura na godišnjem nivou, dok su moje kolege, koje su uz glavnog dirigenta, imale po nekoliko hiljada eura. Ako tome dodam da sam bio uskraćen za dio nadoknade u Upravnom odboru, onda je jasno koliko sam bio oštećen" kaže Kovačević i naglašava da je zbog svega toga pokrenuo sudsku parnicu.

Podnosioci inicijative su advokatica Ana Đukanović, Željka Radak Kukavičić ispred Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Predrag Jelušić (Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom), Milena Raičković iz Crnogorskog turističkog udruženja, kompozitor Miodrag Bole Bošković, generalni direktor Hotela "Hilton" Nemanja Nikolić, Mihailo Tomanović EMC Group (Festival "Sea dance"), osnivač EXIT festivala Dušan Kovačević i kompozitor Slobodan Kovačević.

57eab299-7e28-452e-aa76-7efc0a0a0a69-5485b596-ad90-4a00-8ec0-7e735c338451-0812radakkukavicic-preview-preview

Izvršni direktor PAM-a Vasilije Raičević  kazao je za Portal RTCG da ova organizacija ne prestaje sa radom.

"Rješenje o oduzimanju dozvole je krajnje nezakonito. O neutemeljenosti i pravnoj besmislenosti rješenja najbolje govori obrazloženje, u kojem je kao jedini dokaz navedeno da PAM CG nema statut. Od osnivanja i registracije PAM-a, niko nije pokušao da ospori njegov statut " saopštio je Raičević za RTCG.

Iz te organizacije poručuju i da će u zakonskom roku uložiti žalbu.

 

 

Komentari: 1

Kiki

18. 10. 2018 - 19:23

hapsi lopove...
Novi komentar