Crna Gora podrškom mladim farmerima do otvaranja novih radnih mjesta

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore učestvuju na 18. Forumu poljoprivredne politike zemalja jugoistočne Evrope (APF 2018), koji se održava od 16. do 18. oktobra na Jahorini, Bosna i Hercegovina.

Objavljeno: 18. 10. 2018 - 18:41 Promjenite veličinu teksta: A A A

Forum poljoprivredne politike, koji se ove godine organizuje pod nazivom – Poljoprivredna politika: Determinanta regionalnog ruralnog razvoja i EU perspektive zemalja jugoistočne Evrope, predstavlja platformu za međunarodni dijalog o politikama u ovoj oblasti i perspektivama od zajedničkog interesa za donosioce tih politika i zainteresovane strane. 

Teme ovogodišnjeg foruma vezane su za reformu Zajedničke poljoprivredne politike EU i trendove u trgovinskoj politici EU u dijelu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i njihovom uticaju na zemlje jugoistočne Evrope. Posebna pažnja posvećena je diverzifikaciji ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, koja je prepoznata kao značajna mogućnost daljeg razvoja. Tokom foruma su naglašeni izazovi ruralne depopulacije i migracija. 

Najbitnije promjene Zajedničke poljoprivredne politike EU u fokus stavljaju mladog poljoprivrednika, ističu značaj inovacija za buduću poljoprivredu, modernizaciju, jednostavniji način sprovođenja poljoprivredne politike, jačanje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promjena i konstantno razvijanje ruralnih područja. Sve su to ciljevi koji odgovaraju i potrebama Crne Gore koja je mjere podrške svojim poljoprivrednim proizvođačima pravovrmeno usmjerila u pravcu podrške mladim farmerima, poljoprivrednim gazdinstvima, modernizaciji proizvodnje, diverzifikaciji aktivnosti na selu, kako bi stvorili uslove za otvaranje novih radnih mjesta i dalji razvoj ruralnih područja.  

U sklopu foruma organizovan je mini sajam tradicionalnih proizvoda od mesa proizvođača iz zemalja regiona. Na sajmu su učestvovali i proizvođači iz Crne Gore, za koje je ovo bila još jedna prilika za informisanje o EU politikama i razmjenu iskustava, a sve u cilju daljeg unapređenja njihovog poslovanja.  Takođe, učešće na sajmu nastavak je promocije crnogorskih kvalitetnih tradicionalnih proizvoda u regionu i šire.  

Forum organizuje Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG) i ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Na skupu učestvuje oko 120 predstavnika releventnih regionalnih, internacionalnih i domaćih institucija i organizacija, kao i predstavnici EU.

Na forumu je usvojena A genda - Jahorina 2018, u kojoj se ističe dalja potreba za regionalnom saradnjom u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako bi se prevazišli izazovi sa kojim se susreću sve zemlje regiona, u vidu depopulacije ruralnih sredina, pritisaka na biodiverzitet, rješavanje pitanja očuvanja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, a sve u cilju što bržeg pristupanja Evropskoj uniji. 

Komentari: 0

Novi komentar