Crna Gora napredovala šest mjesta

MBA: Obavezuje pozitivan izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnoj konkurentnosti za 2018. godinu pokazuje da je Crne Gora na ovogodišnjoj listi konkurentnosti zauzela 71. mjesto od 140 država svijeta u kojima se analizira konkurentnost svjetskih ekonomija. To znači napredak za šest mjesta u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj, saopšteno je iz Montenegro biznis alijanse.
Objavljeno: 19. 10. 2018 - 13:48 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Inače, metodologija WEF- a se zasniva na analizi 12 faktora konkurentnosti koji određuju stepen konkurentnosti jedne zemlje. Ovakav plasman Crnoj Gori je prije svega obezbijedio pozitivan rezultat ostvaren u oblasti tržišta rada. Ovaj indikator pomjerio se za 49 pozicija, odnosno sa 74. na 25 mjesto.  Naravno, svi pozitivni pomaci koji se tiču naše ekonomije raduju, ali i obavezuju. Ništa manje, ako ne i više, od onih negativnih. Ovih 12 faktora konkurentnosti, u stvari, pokazuju stepen strukturnih problema koje ima jedna ekonomija. To su faktori koji se tiču efikasnosti državne administracije, infrastrukture, makroekonomske stabilnosti (BDP, zaposlenost, spoljno trgovinsko poslovanje i dr.) inovativnost, finansijsko tržište i dr”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ono što nije teško zapaziti je činjenica da je dalji napredak naše ekonomije uslovljen napretkom nabrojanih faktora, tako da nikako nema mjesta eventualnom samozadovoljstvu, jer nam predstoji ogroman, kontinuiran rad da bi i ostali faktori postali što konkurentniji.

“U svakom slučaju, dobro je što je trend pozitivan i to je ono što motiviše i podstiče.

U vezi sa svim navedenim, ukazali bi smo i na problem nedovoljne povezanosti strateških sektora na čemu se uporno i predano radi, ali ostaje činjenica da je to i dalje jedan od  strateških problema naše ekonomije. Upravo ovom problemu, odnosno njegovom postepenom prevazilaženju MBA pridaje posebnu pažnju, pa su i mnoge njene aktivnosti usmjerene u tom pravcu”; zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 0

Novi komentar