Zadnja sjednica održana prije više od dvije godine

Raspušten Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije donijelo je 15. oktobra 2018. godine rješenje o paspuštanju Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine.
Objavljeno: 20. 10. 2018 - 09:45 Promjenite veličinu teksta: A A A

Posebnim rješenjem Ministarstvo je obrazovalo petočlani privremeni organ upravljanja Nacionalnog savjeta. U rješenju se navodi da je savjet dužan da privremenom organu upravljanja bez odlaganja preda dužnost, sve službene akte, pečat, ključeve od službenih prostorija kao i ostale pokretne i nepokretne stvari i predmete.

Savjet je raspušten po sili zakona jer je utvrđeno da je posljednju sjednicu održao 8.10.2017. godine. Odredbom člana 40. Zakona o nacionalnim savjetima propisano je da Ministarstvo raspušta savjet ako isti nije zasijedao duže od 6 mjeseci.

"Iako je savjet raspušten sa zakašnjenjem i samo 20-ak dana prije redovnih izbora za Nacionalne savjete, Crnogorska partija pozdravlja odluku Ministarstva vjerujući da će ona biti pouka svim onim koji u narednim vremenima dobiju priliku da predstavljaju crnogorsku zajednicu, da to rade na odgovaran, dostojanstven i zakonit način", izjavili su za Portal Analitika zvaničnici Crnogorske partije.

Kako su naglasili, prvi saziv nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji biće upamćen po drastičnoj uzurpaciji rukovodećih funkcija, nedostatku demokratskog kapaciteta i odsustvu osjećaja odgovornosti, "imajući u vidu da dva predsjednika Gordana Doknić i Miodrag Becić, za 26 mjeseci svojih predsjednikovanja nijesu održali, osim izbornih, ni jednu sjednicu savjeta".

"Crnogorska partija očekuje da budući saziv nacionalnog savjeta koji se bira 4. novembra,  uz transparentan rad i poštovanje zakona bude na visini društvene i nacionalne odgovornosti, da pruži konkretan doprinos u ostvarivanju Ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji i da vremenom postane važna karika saradnje između dvije susjedne  i prijateljske zemlje", podvukli su iz Crnogorske partije.  

rjesenje-o-raspustanju

 

Komentari: 10

Ćalasan

20. 10. 2018 - 10:21

STIDIM se od njihove BRUKE. Crnogorstvo nije zanat! Savjet nije zemljoradnička zadruga. Žao mije istinskih i poštenih Crnogoraca u Srbiji. Lament tzv CP nije iskren ni oni nikada nijesu dobili glsova koliko su skupili potpisa za registraciju I oni su interesna grupa profesionalnih crnogoraca. Tipični zagađivači u manjinskom biću CNM u RS.
Пишће

20. 10. 2018 - 17:54

Де, Босанац из околине Сарајева, немој толико да се сјекираш због Црногораца.
Miljo Novi Sad

20. 10. 2018 - 11:28

Crnogorska partija daje saopštenje koja je podjdnako lažna koliko i Nacionalni Savjet Crnogoraca! Tačno je da je NS radio suprotno interesima čitave zajednice ali to godinama radi i Crnogorska partija. Izvjesni Becic seljak iz Zmajeva kao predsjednik NS čitavo vrijeme je vodio anticrnogorsku politiku shodno ideologiji SPS-a partije čiji je član.Prao je novac preko agencija i nenamjenski trošio pare.Nadajmo se da ce nadležni organi imati posla u raskrinkavanju zloupotreba koje su se desile u zadnje četiri godine.
L kip

20. 10. 2018 - 21:22

Pa, ti znaš mnogo toga, mora da tebe nijesu dali pare pa tako zboriš! Trebalo bi i tebe ispitati...
Ljubica Dorćol

20. 10. 2018 - 18:06

Ako ste Crnogorac iz Srbije kada komentarišete CP treba da ustanete i poklonite se. Ona je uvela crnogorski jezik u Srbiji u službenu upotrebu, i da je samo to uradila ušla je u istoriju i za svako je poštovanje.
Ljubice,dušo.

21. 10. 2018 - 10:33

Zakon Srbije je dao pravo na jezik manjine. A ti,ljepoto naša, pokaži i jedno svjedočanstvo o završenom(tečaju,školi,kursu...) cg jezika u Srbiji. Na žalost on ne funkcioniše ni u CG. A CP odavno priređuje PRIVIDE za poluslepe,ona je osvještala i temelje za cg-crkvu, dovela POPA...sve su to mantre i spcijaliteti Stiva kako bi obmanuo javnost.. Sve je to banalna kompromitacija pravih vrijednosti. Dok je takvih privida crnogorskih, paravim Crnogorcima ostaje da ĆUTE!
Koprivica Banjani

20. 10. 2018 - 18:48

Da li će odgovarati funkcioneri savjeta koji su za dvije godine potrošili 20 miliona dinara bez sjednica i bez finansijskog plana? Da li će odgovarati direktor Uprave za dijasporu i njegovi saradnici za Beograd i Novi Sad, Mirko i Božo, sa kojima je i dogovorio taj famozni "sporazum o zajedničkom nastupu udruženja" za naredne izbore? Ko će sjutra u hotelu "Bačka" u Vrbasu kod Mirkove đevojke biti na tom sastanku, sad kad su "raspušteni"?
Interesantno

21. 10. 2018 - 10:49

Zar ovoliki novac nizašta!Zamislite skoro sam sa jednim prijateljem poslovno bio do Toplice (Prokuplje)Svratili smo do jednog mjesta da obiđem potomke jedne naše čuvene familije i šta tamo zatičemo!???Čovjek .naš ,operisao srčanu aortu ej srčanu aortu i još radi!!!!!Živi sa dvije ćerkice i nezapošljenim suprugom.Kada smo preračunali njegova primanja i troškove ispada da njih četvoro bukvalno imaju na raspolaganju 16000dinara.Zamislite 16000za mjesec dana?????A žgadija rasipa pare nizašto!!!!SRCE ME JE ZABOLJELO OD TUGE KADA SMO POLAZILI.ZA SVE IMA NOVACA JEDINO NEMA ZA NAROD!!!!!
Vasko Đ.

20. 10. 2018 - 20:16

Veliki broj fliranata i nacionalnih konvertita se predstavlja kao Crnogorci u Srbiji. Dobro se prikrivaju, ali ih odaje mržnja prema partiji koja im je uvela crnogorski jezik u Srbiji. To ne mogu da prebole, posebno što se ta odluka ne može ukinuti više.
Bu ba

20. 10. 2018 - 21:19

A što ih sad raspustiše, 10 dana pre izbora? Gde je CP u novim izborima-nema je niđe! Ne mogu da sakupe ni 2 za dva člana, zato će i SNS preuzeti Savjet jer dolazi momenat kad će CPC da se prizna, a njima treba poslušan Savjet.
Novi komentar