Sastanak lidera Demokrata sa Momom Joksimovićem i Božidarom Vujičićem

Bečić: Radna grupa neće dati očekivane rezultate

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić razgovarao je danas u sjedištu Demokrata sa predsjednikom Partije penzionera, invalida i restitucije Momom Joksimovićem i predsjednikom Građanske akcije Budva dr Božidarom Vujičićem. Sastanku je prisustvovao Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.
Objavljeno: 20. 10. 2018 - 09:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Bečić, Joksimović i Vujičić saglasili su se tokom razgovora da je Crnoj Gori nasušno potrebna sveobuhvatna reforma seta izbornih zakona, u skladu sa Planom Demokrata i GP URA, kojeg je podržala i Evropska unija, te da radna grupa koju DPS najavljuje i želi da formira neće dati  očekivane rezultate i neće dovesti do fer i poštenih izbora, jer oni koji su trideset godina posvećeni izbornim krađama, ne mogu dovesti do napretka na tom polju, niti je očekivano da sami sebi podmetnu klipove u točkove nelegalne izborne mašinerije.

Posebno težište sagovornika tokom razgovora bilo je uvođenje otvorenih izbornih lista i preferencijalno glasanje. Partija penzionera, invalida i restitucije i Građanska akcija Budve već duže vrijeme zagovaraju da se uvedu otvorene liste, što je i jedna od programskih odrednica Demokratske Crne Gore. Takođe, trojica sagovornika usaglasili su se da je uvođenje sistema otvorenih lista zapravo ulaganje u demokratiju, jer pravo građanina da direktno bira i da bude biran jedno je od osnovnih ljudskih prava.

Tokom razgovora zaključeno je da je u opštinama Budva, Kotor i Herceg Novi, nakon promjene vlasti na čelu sa Demokratama, došlo do finansijske konsolidacije i vraćanja ogromnog duga koje je ostavila prethodna vlast. Osim toga, istaknuto je da je u ovim opštinama evidento da se značajna sredstva ulažu u mnogobrojne infrastrukturne projekte od značaja za opštinu, život i rad građana.

Naročito se govorilio o opštini Budva, koja je predstavljena kao primjer transparentnog, odgovornog i poštenog rada. Budvanska opština je, na čelu sa Draganom Krapovićem, za nepune dvije godine vratila 25 miliona eura duga prethodne vlasti, a da se pri tome nije zadužila ni cent. Sa druge strane, Opština je u saobraćaj i infrastrukturu uložila preko milion evra.

Joksimović i Vujičić istakli su da su Demokrate partija mladih, stručnih i odgovornih ljudi, koja je u prethodne tri godine izazvala tektonske promjene na političkoj pozornici Crne Gore i za kratko vrijeme postala pojedinačno najjači opozicioni politički subjekt.

Dvojica sagovornika predsjednika Bečića posebno su pozdravili to što su se poslanici Demokrata odrekli svih poslaničkih privilegija (službenih automobila, troškova za gorivo, mobilnih telefona, stanarina), a da su najveći dio svojih plata uložili u obnovu škola na seoskim područijima.

Na kraju, Bečić, Joksimović i Vujičić su istakli da će u narednom periodu intezivno sarađivati u cilju smijene aktuelne vlasti, a zarad dobrobiti svih građana, jer Crna Gora treba da bude država socijalne pravde i vladavine prava, a ne država pojedinaca koji će nauštrb javnog interesa ostvarivati svoje sebične, partikularne interese.

 

Komentari: 0

Novi komentar