Herceg Novi

Za tri sata izvađeno 15 vrša i preko 1200 metara mreže

Velika količina nelegalnog, neobilježenog i na nedozvoljenim mjestima postavljenog ribolovnog alata izvađena je juče iz mora u Herceg Novom.
Objavljeno: 20. 10. 2018 - 19:26 Promjenite veličinu teksta: A A A

Akciju su sproveli službenici Plovne jedinice OGB Herceg Novi i inspektori za ribarstvo i članovi akcije „Stop krivolovu“.

"Ovom akcijom reagovali smo na mnogobrojne prijave našoj stranici, ali i policiji i inspektoratu za ribarstvo, koje su se odnosile na prisustvo velikog broja mreža, vrša i sličnih ribolovnih alata, koji se koriste na nedozvoljen način i na nedozvoljenim lokacijama, ali i bez potrebnih dozvola", saopštila je neformalna grupa sportskih ribolovaca i ljubitelja prirode Crne Gore „Stop krivolovu“.

Zatečeni ribarski alat, koji je bio propisno postavljen i obilježen, a uz provjeru validnosti izdate dozvole, ostavljen je na lokacijama na kojima je zatečen.

Međutim, izvađeno je 15 vrša i preko 1200 m mreža. Ulov je vraćen u more, dok su vrše i mreže uništene i privremeno odložene u Luci Zelenika, odakle će uz dogovor sa komunalnom inspekcijom i gradskom “Čistoćom” biti uklonjene.

Na relativno maloj površini koja je obrađena, količina zatečenog krivolovnog alata je ogromna i zabrinjavajuća, stoga će članovi akcije „Stop krivolovu“ u narednom periodu intenzivnije pozabaviti ovim problemom i u saradnji sa nadležnim institucijama sprovoditi češće kontrole i na raznim lokacijama.

Osim krivolova, ovako neobilježene mreže i vrše su prijetnja i životima ronilaca, plivača, ali i onih koji plovilom nabasaju na njih, jer se postavljaju na plovnim putevima, plažama, ušćima, bez ikakvih oznaka i u ogromnim količinama, upozoravaju oni.
"Veličina oka na mrežama i vršama nosiocima dozvola je jasno zakonski propisana, a dužina mreže ograničena na maksimalnih 160 m. Pronađeni krivolovni alat, osim što je bio neobilježen, bio je i zakonski nelegalan zbog veličine oka, ali i same dužine mreža", tvrde članovi te akcije.

Oni očekuju reakciju onih koji će pokušati da umanje problem, pominjući neke druge krivolovne metode, stavljajući na razna mjesta prioriteta jedne ili druge. Zbog toga podsjećaju da je akcija „Stop krivolovu“ građanski pokret čiji je cilj da na teritoriji Crne Gore, uz saradnju sa nadležnim institucijama, iskorijene krivolov u svim oblicima i na svim vodama, bez obzira na težinu prekršaja ili krivičnog djela.

"Ni mi, niti institucije sa kojima sarađujemo i uz čiju pomoć i razumijevanje već godinu i po radimo sve da stvari dovedemo u red, nećemo prekršiocima suditi i određivati koju kaznu zaslužuju ili čije je krivolovno djelo teže i pogubnije. Mi smo tu da problem uočimo, da ga predočimo nadležnima koji imaju instrumente za rješavanje problema. Epilog i posljednju riječ ima sudstvo, koje će prekršioce sankcionisati u zakonskom okviru", navode oni.

Iz ovog građanskog udruženja očekuju da će se Zakon o morskom ribarstvu i marikulturi, čiji je nacrt završen, uskoro naći na javnoj raspravi. Nadaju se da će sugestijama pomoći da finalna verzija bude nešto što će u budućnosti svima pomoći.
Pozivaju građane da podrže njihov, kao i rad policije, inspektorata, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i ostalih uključenih institucija, jer „ovo je borba svih koji žive u Crnoj Gori“.

Broj za prijavu krivolova u Herceg Novom je 067/184-773, u Budvi 067/184-258, Baru 067/184-018, Ulcinju 067/184-196 i na Skaradskom jezeru 067/174-246 i 020/875-998.

Komentari: 1

Igalo

21. 10. 2018 - 14:18

U Igalu imaju kante za lov Hobotnica to je na bezbroj komada i vezane su kao vrše ne propisno bez dozvole bez ikakvih prava na takvu vrstu ribolova i hvataju primjerke od 300-400grama to je već godinama tako . Ne daju da odraste primjerak da dodje makar na 1,5 kg a to je mala hobotnica , u igalo je nisi nikada hvatao ako je ispod 2,5 kg . To znaju svi što su ribali ... igalo najveće mrijestilište za Brancina posebno , treba ukinuti ribolov mrežom vršom parangalom i svim sportskim alatima 5 god. Od mula Škver do Kobile !!!!
Novi komentar